Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφοδροί βομβαρδισμοί στο Ντονέτσκ - Άλλοι 7 νεκροί

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφοδροί βομβαρδισμοί στο Ντονέτσκ - Άλλοι 7 νεκροί

Η πολιορκία της Μαριούπολης και η πτώση της θεωρούνται από τα βιαιότερα επεισόδια στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας - Η κατάκτηση της πόλης, που ήταν και από τις πρώτες που βρέθηκαν σε καθεστώς πολιορκίας, θεωρήθηκε βασικός στόχος του Κρεμλίνου

donetsk
Ρωσικές επιθέσεις προκάλεσαν τον θάνατο επτά αμάχων στην περιοχή του Ντονέτσκ, όπως ανέφερε ο περιφερειακός κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο σε μήνυμά του στο Telegram. Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλοι έξι άμαχοι τραυματίστηκαν.

Το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει ότι δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιώσει την αναφορά του Κιριλένκο από ανεξάρτητες πηγές.

Νωρίτερα σήμερα, το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και δώδεκα τραυματίστηκαν από ρωσικό πλήγμα στη Ντέσνα, ένα ουκρανικό χωριό που απέχει περίπου 60 χιλιόμετρα βορείως του Κιέβου και είναι γνωστό ότι φιλοξενεί ένα μεγάλο στρατόπεδο εκπαίδευσης.

«Οκτώ νεκροί, 12 τραυματίες» ήταν ο απολογισμός της επίθεσης, όπως είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλεξάντρ Ιφτσένκο, εκπρόσωπος του τοπικού παραρτήματος της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Φωνές από τη Ρωσία για να θανατωθούν οι μαχητές του Αζοφστάλ που παραδόθηκαν μετά την πτώση της Μαριούπολης

Ραγδαίες εξελίξεις πυροδοτεί η πτώση της Μαριούπολης με την παράδοση και των τελευταίων μαχητών του Αζοφστάλ στις ρωσικές δυνάμεις. Η πολιορκία της Μαριούπολης και η πτώση της θεωρούνται από τα βιαιότερα επεισόδια στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Η κατάκτηση της Μαριούπολης, που ήταν και από τις πρώτες μεγάλες πόλεις που βρέθηκαν σε καθεστώς πολιορκίας, θεωρήθηκε βασικός στόχος του Κρεμλίνου. Η πόλη έχει μεγάλη οικονομική σημασία, ενώ θεωρείται σκαλοπάτι για τη δημιουργία ενός χερσαίου διαδρόμου από τη Ρωσία στην Κριμαία.

Η Ρωσία ήθελε την πόλη και για λόγους προπαγανδιστικούς, καθώς θεωρείται έδρα του τάγματος του Αζόφ, που στις αρχές του 2014, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στο Ντονμπάς, περιελάμβανε ακροδεξιούς εθελοντές, αν και τα τελευταία χρόνια, το τάγμα ενσωματώθηκε πλήρως στον ουκρανικό στρατό.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, 265 Ουκρανοί μαχητές που είχαν οχυρωθεί στο εργοστάσιο της χαλυβουργίας του Αζοφστάλ παραδόθηκαν στις φιλορωσικές δυνάμεις και θεωρούνται αιχμάλωτοι. Το εργοστάσιο ήταν ο τελευταίος θύλακας της ουκρανικής αντίστασης στη Μαριούπολη.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι τουλάχιστον επτά λεωφορεία που μετέφεραν Ουκρανούς μαχητές οι οποίοι παραδόθηκαν, αναχώρησαν το απόγευμα από το χαλυβουργείο, με τη συνοδεία φιλορωσικών ενόπλων δυνάμεων. Όπως είπε, ορισμένοι από τους Ουκρανούς δεν φαινόταν να έχουν τραυματιστεί. Ωστόσο οι λίγοι που κατάφεραν να εισέλθουν στην πόλη, συμπεριλαμβανομένων μελών του Ερυθρού Σταυρού, έκαναν λόγο για συνθήκες που παραπέμπουν σε εικόνες «Αποκάλυψης».

Η Ρωσία θέλει να χαρακτηριστεί το τάγμα του Αζόφ ως «τρομοκρατική οργάνωση»

Μετά και την κατάληψη του Αζοφστάλ, η Ρωσία προχωρά σε ενέργειες για να εξαιρέσει τους μαχητές του τάγματος του Αζόφ από την όποια ανταλλαγή αιχμαλώτων. Αντίθετα, η Μόσχα θα επιδιώξει να τους κατηγορήσει ως τρομοκράτες και να προχωρήσει στην επιβολή ανάλογων ποινών.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας ζήτησε ήδη από το Ανώτατο Δικαστήριο να αναγνωρίσει το τάγμα ως «τρομοκρατική οργάνωση», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τον ιστότοπο του Ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το ανώτατο δικαστήριο αναμένεται ότι θα συζητήσει την υπόθεση στις 26 Μαΐου.

Σύμφωνα εξάλλου με το πρακτορείο Tass, η ρωσική ερευνητική επιτροπή θα ανακρίνει τους Ουκρανούς μαχητές που παραδόθηκαν στο χαλυβουργείο Αζοφστάλ της Μαριούπολης.

Η ανάκριση αυτή θα γίνει στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Ρωσία για τις «ποινικές υποθέσεις που αφορούν τα εγκλήματα του ουκρανικού καθεστώτος», όπως τις αποκαλεί η Μόσχα.

Κινήσεις και από τη Δούμα

Σε ανάλογες κινήσεις προσανατολίζεται και η Δούμα που θέλει σε κάθε περίπτωση να εμποδίσει την ανταλλαγή μαχητών του Αζόφ με δικούς της αιχμαλώτους.

Ο πρόεδρος της Δούμα είπε ότι τα μέλη του τάγματος είναι «Εγκλήματίες Ναζί». «Υπάρχουν εγκληματίες πολέμου και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τους οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη» είπε.

Ήδη, αναφέρει το Reuters, έχουν κληθεί οι επιτροπές άμυνας και ασφάλειας για να προετοιμάσουν εισήγηση για το ζήτημα.

Παράλληλα, ακούγονται φωνές που ζητούν την καταδίκη των μαχητών του τάγματος του Αζόφ με τη θανατική ποινή. 

«Η Ουκρανία χρειάζεται τους ήρωες ζωντανούς»

Η Ρωσία αποκάλεσε την επιχείρηση στο Αζοφστάλ ως μαζική παράδοση, ενώ ο Ουκρανικός στρατός τόνισε ότι οι στρατιώτες που υπερασπίζονταν το εργοστάσιο επιτέλεσαν τον σκοπό τους και ότι κύριος στόχος τώρα είναι να σώσουν τις ζωές τους.

«Η Ουκρανία χρειάζεται τους Ουκρανούς ήρωες ζωντανούς» είπε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Για εβδομάδες, εκατοντάδες στρατιώτες είχαν εγκλωβιστεί σε καταφύγιο από σήραγγες και αποθήκες κάτω από το χαλυβουργείο, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις είχαν καταλάβει την υπόλοιπη πόλη. Πολλοί εγκλωβισμένοι είχαν σοβαρούς τραυματισμούς με πολύ περιορισμένη πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη και λιγοστές προμήθειες.

Τις τελευταίες εβδομάδες, άμαχοι που είχαν εγκλωβιστεί στο εργοστάσιο διασώθηκαν μετά από συμφωνία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, προκειμένου να τους επιτραπεί να φύγουν για εδάφη που βρίσκονται υπό ουκρανικό έλεγχο. Η Ουκρανία πίεζε για μια αντίστοιχη συμφωνία και για τους μαχητές, προκειμένου είτε να υποχωρήσουν σε περιοχές που ελέγχονται από την Ουκρανία, είτε σε ουδέτερη χώρα. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έδειχνε να επιτυγχάνεται. Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η εκκένωση του εργοστασίου ήταν η μόνη επιλογή.

Η εισαγγελία ζητάει να χαρακτηριστεί «τρομοκρατική οργάνωση» το Τάγμα Αζόφ

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ρωσίας ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να αναγνωρίσει ως «τρομοκρατική οργάνωση» το Τάγμα Αζόφ, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο τον ιστότοπο του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει το θέμα αυτό στις 26 Μαΐου.

Σύμφωνα εξάλλου με το πρακτορείο Tass, η ρωσική ερευνητική επιτροπή θα ανακρίνει τους Ουκρανούς μαχητές που παραδόθηκαν στο χαλυβουργείο Αζοφστάλ της Μαριούπολης.

Η ανάκριση αυτή θα γίνει στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Ρωσία για τις «ποινικές υποθέσεις που αφορούν τα εγκλήματα του ουκρανικού καθεστώτος», όπως τις αποκαλεί η Μόσχα.


Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης στο Κογκρέσο των ΗΠΑ: Μην ξεχνάτε την ανοιχτή πληγή της διχοτόμησης της Κύπρου

Παράνομη κρίθηκε η στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ για την «Eλληνική PISA»

Η Ελισάβετ κατέβηκε στο Μετρό και πλήρωσε με κάρτα απεριορίστων διαδρομών - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης