Ρωσία: Η επικεφαλής των Pussy Riot «απέδρασε» μεταμφιεσμένη από τη χώρα

Ρωσία: Η επικεφαλής των Pussy Riot «απέδρασε» μεταμφιεσμένη από τη χώρα

Με τη βοήθεια φίλων της κατάφερε να οδηγήσει μέχρι τα σύνορα με Λευκορωσία - Από εκεί, της πήρε μία εβδομάδα να διασχίσει τη χώρα με λεωφορείο για να βρεθεί στη Λιθουανία

Ποιος φοβάται τις Pussy Riot;
H δημιουργός και frontwoman της μουσικής και ακτιβιστικής μπάντας Pussy Riot που δρα στη Ρωσία αρκετά χρόνια τώρα, Maria Alyokhina, κατάφερε να αποδράσει από τη χώρα πριν από ακόμα μια σύλληψή της.

Η ίδια βρέθηκε  για πρώτη φορά στο στόχαστρο των ρωσικών αρχών, καθώς πρωτοστάτησε σε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν. Τότε, είχε καταδικαστεί σε δύο χρόνια φυλάκισης για «χουλιγκανισμό», γεγονός που δεν την απέτρεψε από το να συνεχίσει να αντιστέκεται κατά της ρωσικής κυβέρνησης, παρόλο που ακολούθησαν έξι ακόμα σύντομες περίοδοι φυλάκισής για ίδιους και παρόμοιους λόγους.

Ενόψει της επόμενης σύλληψής της, ωστόσο, τον Απρίλιο, αποφάσισε ότι είχε έρθει ο καιρός να εγκαταλείψει, τουλάχιστον προσωρινά τη Ρωσία. Για να τα καταφέρει, μεταμφιέστηκε σε υπάλληλο εταιρείας διανομής φαγητού προκειμένου να διαφύγει της προσοχής της αστυνομίας που παρακολουθούσε το διαμέρισμα της φίλης που τη φιλοξενούσε. Ενώ, για να αποφύγει τον εντοπισμό της, άφησε πίσω το κινητό της. Σύμφωνα με τους New York Times, με τη βοήθεια φίλων κατάφερε να οδηγήσει μέχρι τα σύνορα με Λευκορωσία. Από εκεί, της πήρε μία εβδομάδα να διασχίσει τη χώρα με λεωφορείο για να βρεθεί στη Λιθουανία.
Κλείσιμο
 

Η 33χρονη σήμερα Alyokhina έχει αφιερώσει τη ζωή της στον αγώνα για την ελευθερία έκφρασης και άλλα βασικά δικαιώματα. Μάλιστα το 2013 ίδρυσε και ένα ανεξάρτητο ειδησεογραφικό μέσο, το Mediazona, που εστίαζε στο έγκλημα και την τιμωρία στη Ρωσία. Πλέον είναι μία από τους πολλούς Ρώσους που εγκατέλειψαν τη χώρα, μετά και το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Μαζί με άλλα μέλη των Pussy Riot αρχίζουν, από τις 12 Μαΐου, μια περιοδεία, με αφετηρία το Βερολίνο, για να συγκεντρώσουν χρήματα για την Ουκρανία.
 

Όπως λέει σήμερα στους «New York Times», η εισβολή άλλαξε τα πάντα, όχι μόνο για την ίδια αλλά για ολόκληρη τη χώρα της: «Πιστεύω ότι η Ρωσία δεν έχει πλέον δικαίωμα ύπαρξης. Ακόμα και στο παρελθόν, υπήρχαν ερωτήματα για το πώς παρέμενε ενωμένη, πάνω σε ποιες αξίες, και ποια θα ήταν η εξέλιξή της. Πλέον όμως δεν υφίστανται τέτοια ερωτήματα».

Μαζί της βρίσκεται και η σύντροφός της, Λούσι Στάιν, η οποία αποφάσισε να φύγει από τη Ρωσία έναν μήνα νωρίτερα, όταν κάποιος έγραψε στην πόρτα του διαμερίσματός τους «προδότες». Καθώς η Alyokhina είναι στη «μαύρη λίστα» των αρχών, δεν ήταν εύκολο να διασχίσει τα σύνορα για τη Λευκορωσία και το κατάφερε μόνο με τη βοήθεια ενός φίλου της καλλιτέχνη από την Ισλανδία, ο οποίος μεσολάβησε ώστε να της παρασχεθεί ένα ευρωπαϊκό έγγραφο που της έδινε τα ίδια δικαιώματα με τους Ευρωπαίους πολίτες.


Ειδήσεις σήμερα:

Μετά τη δολοφονία της Καρολάιν ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος φωτογράφισε όλο το σπίτι

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το νέο πακέτο - μαμούθ 40 δισ για την Ουκρανία

Aποθεώθηκε και στο Twitter η Αμάντα Γεωργιάδη που προκρίθηκε στον τελικό της Eurovision
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης