Πόλεμος στην Ουκρανία - Δραματικό μήνυμα Κιέβου για το Αζοφστάλ: Σαρωτικές επιχειρήσεις από τη Μόσχα

Πόλεμος στην Ουκρανία - Δραματικό μήνυμα Κιέβου για το Αζοφστάλ: Σαρωτικές επιχειρήσεις από τη Μόσχα

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ, τόνισε ότι μπορεί να υπάρξουν μελλοντικές επιθέσεις από ρωσικά βομβαρδιστικά - Περισσότεροι από 170 άμαχοι από τη Μαριούπολη έφτασαν την Κυριακή στη Ζαπορίζια

azofstal
Συνεχίζεται η σθεναρή ουκρανική αντίσταση στο τελευταίο οχυρό της Μαριούπολης. Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ρωσικές δυνάμεις, με τη συνδρομή τεθωρακισμένων και πυροβολικού, διενεργούν «σαρωτικές επιχειρήσεις» στη χαλυβουργία Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, όπου έχουν οχυρωθεί οι τελευταίοι υπερασπιστές της Μαριούπολης.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ, δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες αλλά δήλωσε, χωρίς να δίνει στοιχεία, ότι μπορεί να υπάρξουν μελλοντικές επιθέσεις από ρωσικά βομβαρδιστικά.

Η Ρωσία έχει στο παρελθόν αρνηθεί τους ισχυρισμούς Ουκρανών αξιωματούχων ότι έχει προσπαθήσει να κάνει έφοδο στο εργοστάσιο στην Αζοφική Θάλασσα, όπου έχουν βρει καταφύγιο και άμαχοι.

Λεωφορεία που μετέφεραν 174 αμάχους από το Αζοφστάλ έφτασαν στη Ζαπορίζια

Περισσότεροι από 170 άμαχοι από τη Μαριούπολη, μεταξύ των οποίων και 40 από το Αζοφστάλ, έφτασαν την Κυριακή στη Ζαπορίζια.

Οι άμαχοι, ορισμένοι εκ των οποίων κρατούσαν μικρά παιδιά, κατέβηκαν από τα λευκά λεωφορεία που τους μετέφεραν μέχρι τον χώρο στάθμευσης ενός εμπορικού κέντρου, το οποίο έχει μετατραπεί σε χώρο υποδοχής για τους ανθρώπους που φεύγουν από τις ζώνες τις οποίες έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός.

Εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις συνόδευαν κάποιους ηλικιωμένους, μεταξύ των οποίων ήταν και μια γυναίκα σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Συνολικά 174 άνθρωποι έφτασαν με οκτώ λεωφορεία «από την κόλαση της Μαριούπολης» ανέφερε η συντονίστρια του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά ζητήματα στην Ουκρανία, Οσνάτ Λουμπράνι.

«Με αυτή τη νέα επιχείρηση, ξεπερνούν τους 600 οι άνθρωποι που απομακρύνθηκαν» από την εμπόλεμη ζώνη, πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της. «Η δουλειά μας, ωστόσο, δεν τελείωσε», συνέχισε, διαβεβαιώνοντας ότι «δεκάδες άνθρωποι που ήθελαν να ενταχθούν στο κομβόι τις τελευταίες ημέρες δεν κατάφεραν να το κάνουν».

Το Σάββατο, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι όλες οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από το Αζοφστάλ, τον τελευταίο θύλακα αντίστασης των ουκρανικών δυνάμεων στη Μαριούπολη. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σημείωσε ότι τώρα θα πρέπει να απομακρυνθούν οι τραυματίες και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Μήνυμα των Ουκρανών μαχητών από τις στοές του Αζοφστάλ: «Το να παραδοθούμε δεν αποτελεί επιλογή»

Οι Ουκρανοί μαχητές που έχουν οχυρωθεί εδώ και εβδομάδες στα υπόγεια της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, τελευταίου θύλακα αντίστασης μπροστά στον ρωσικό στρατό στο λιμάνι της Μαριούπολης (νοτιοανατολικά), ανακοίνωσαν - πριν από ένα 48ωρο - ότι αποκλείουν το ενδεχόμενο να παραδοθούν.

«Το να παραδοθούμε δεν αποτελεί επιλογή, διότι η ζωή μας δεν ενδιαφέρει τη Ρωσία. Το να μας αφήσουν να ζήσουμε δεν τους νοιάζει», δήλωσε ο Ίλια Σαμοϊλένκο, αξιωματούχος των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών, κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνέντευξης τύπου.

«Οι προμήθειές μας είναι περιορισμένες. Μας απομένει νερό. Μας απομένουν πυρομαχικά. Έχουμε τα όπλα πάνω μας. Θα πολεμήσουμε έως την καλύτερη έκβαση αυτής της κατάστασης», συμπλήρωσε ο ίδιος από τα υπόγεια της βιομηχανικής εγκατάστασης.

«Εμείς, το στρατιωτικό προσωπικό της φρουράς της Μαριούπολης, γίναμε μάρτυρες των εγκλημάτων πολέμου που διέπραξε η Ρωσία, ο ρωσικός στρατός. Γίναμε μάρτυρες αυτών», συμπλήρωσε ο Σαμοϊλένκο, ο οποίος μιλούσε είτε στα ουκρανικά είτε στα αγγλικά, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.

«Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε για όσο είμαστε ζωντανοί προκειμένου να απωθήσουμε τους Ρώσους κατακτητές», είπε ο Σβιάτοσλαβ Παλάμαρ, αναπληρωτής διοικητής του τάγματος Αζόφ, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνέντευξης.

«Δεν έχουμε πολύ χρόνο, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σφοδρούς βομβαρδισμούς», τόνισε, απευθύνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει στην εκκένωση των τραυματισμένων στρατιωτών από το εργοστάσιο στη Μαριούπολη.

Ειδήσεις σήμερα:

Στα 600 εκατ. ευρώ τα υπερέσοδα των εταιρειών ρεύματος - Μέσα στην εβδομάδα οι αποφάσεις

Πέταξαν κόκκινη μπογιά στον Ρώσο πρεσβευτή στη Βαρσοβία

Έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου για τις καταστροφές στο τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης