Ρωσία: Πώς σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ την ομιλία Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία - «Δεν είχε έμπνευση»

Ρωσία: Πώς σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ την ομιλία Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία - «Δεν είχε έμπνευση»

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν αναφέρθηκε σε πόλεμο, ούτε είπε τη λέξη «νίκη» - Μέσα σε 10 λεπτά προσπάθησε να δικαιολογήσει την εισβολή του στην Ουκρανία - Παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχουν απώλειες από την πλευρά των Ρώσων - «Ο Πούτιν παραχώρησε μία προπαγανδιστική ομιλία για εσωτερική κατανάλωση», λένε διεθνή Μέσα

putin-victory-day
Δεν ήταν μεγαλοπρεπής η φετινή στρατιωτική παρέλαση του Βλαντιμίρ Πούτιν για την «Ημέρα της Νίκης» στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, όπως σχολιάζουν διεθνείς αναλυτές αναφερόμενοι στη σημερινή ομιλία του Ρώσου προέδρου ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είχε έμπνευση, δεν προέβη σε σημαντικές ανακοινώσεις, σαν να ήταν κουρασμένος, αλλά το μόνο που παραδέχθηκε είναι ότι η χώρα του θρηνεί θύματα από τις μάχες στο Ντονμπάς. Δικαιολόγησε επίσης την εισβολή στην Ουκρανία ως «αναγκαστική και σωστή απόφαση» αφού η Δύση ήταν αυτή που πρώτη προκάλεσε τη Μόσχα.

Όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα «Bild», στη σημερινή του ομιλία, «Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου δεν ανέφερε ούτε μία φορά τη λέξη «πόλεμος», κι ούτε καν μίλησε για το ενδεχόμενο γενικής επιστράτευσης. Επιπλέον, δεν είπε ούτε μία φορά τη λέξη Ουκρανία, απλά αναφέρθηκε σε μάχες στο Ντονμπάς.

«Δεν είπε ότι θέλει να κατακτήσει όλη την Ουκρανία ή ότι θέλει να ανατρέψει τον πρόεδρο της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετατρέποντας έτσι, από ρητορικής άποψης, τον αιματηρό, ανελέητο πόλεμο σε περιφερειακή σύγκρουση», όπως εξηγεί το γερμανικό δημοσίευμα.

Για τον Πάτρικ Ζένσμπουργκ, έφεδρο Συνταγματάρχη και Πρόεδρο της Ένωσης Εφέδρων στη Γερμανία, ο Πούτιν παραχώρησε μία προπαγανδιστική ομιλία για εσωτερική κατανάλωση. «Δεν θα υπάρξει ειρήνη από τη ρωσική πλευρά. Αντιθέτως, η Ουκρανία θα συνεχίσει να πολεμά και, κατά την άποψή μου, η Ρωσία θα χάσει την Κριμαία και τις ανατολικές περιοχές μακροπρόθεσμα», τόνισε στην εφημερίδα «Bild» και πρόσθεσε: «Ένα μέλλον με τον Βλαντιμίρ Πούτιν δεν διαγράφεται εφικτό για τη Ρωσία».

Η ομιλία του ισχυρού άνδρα της Ρωσίας διήρκεσε μόλις 10 λεπτά, οι προγραμματισμένες αεροπορικές επιδείξεις δεν πραγματοποιήθηκαν και δεν ακούστηκε ούτε μία φορά από τα χείλη του η λέξη νίκη επί της Ουκρανίας, σχολιάζουν επίσης τα διεθνή ΜΜΕ.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές του γαλλικού δικτύου BFMTV, o Ρώσος πρόεδρος φαινόταν σαν μην είχε έμπνευση, σαν να βρισκόταν σε αδιέξοδο. Για τον αρθρογράφο διεθνών θεμάτων του BFMTV, Πατρίκ Σος, πιθανόν ο Πούτιν να ήταν κουρασμένος και προφανώς να μην είχε «τίποτα να πει» εκτός από το ότι Ρώσοι στρατιώτες πέθαναν στις μάχες του Ντονμπάς.

«Ήταν κούραση ή στρατηγική που δεν γνωρίζουμε ; Σε κάθε περίπτωση, δεν φαίνεται ότι θέλει να κλιμακώσει τον πόλεμο», αναλύει στο γαλλικό δίκτυο «BFMTV» η Ζοζεφ Σταρόν , διευθύντρια μελετών και σχέσεων της «δεξαμενής σκέψης» (think tank) «Synopia».

Το γεγονός ότι η στρατιωτική παρέλαση διήρκεσε μόλις μία ώρα, μετά την ακύρωση των προγραμματισμένων αεροπορικών επιδείξεων για τους εορτασμούς της Ημέρας της Νίκης στην Κόκκινη πλατεία της Μόσχας, δεν πέρασε απαρατήρητο.

Κλείσιμο
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «RIA Novosti», οι καιρικές συνθήκες δεν το επέτρεψαν. Στην τελετή επρόκειτο να εμφανιστούν 77 αεροσκάφη πάνω από την Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, σε ανάμνηση της 77ης επετείου της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης στη Ναζιστική Γερμανία στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Για τον επικεφαλής του γραφείου των «Financial Times» στη Μόσχα, Μαξ Σέντον, ο Πούτιν δεν έκανε ούτε μία κουβέντα για νίκη επί της Ουκρανίας. Σε σχόλιό του στο Twitter, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Από την σημερινή ομιλία του Πούτιν, απουσίαζε η λέξη «νίκη». Υποστήριξε όμως τα ρωσικά στρατεύματα πολεμούν ηρωικά στο Ντονμπάς αλλά δεν ανέφερε καν τα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία».

Από την πλευρά του, ο Ρολάντ Ολιφάντ, ανταποκριτής στην εφημερίδα «Telegraph», περιέγραψε την ομιλία του Ρώσου προέδρου ως απογοητευτική: «Το αφιέρωμα για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ακαταμάχητο και οι δικαιολογίες για τον πόλεμο που μαίνεται ήταν επαναλήψεις όλων όσων έχουμε ήδη ακούσει. Ωστόσο, ο Πούτιν παραδέχθηκε ότι από τον πόλεμο στην Ουκρανία υπάρχουν θάνατοι Ρώσων και τραυματίες.

Για τον δημοσιογράφο της εφημερίδας «Guardian», Πιοτρ Σάουερ, στη σημερινή ομιλία του, ο Πούτιν δεν προέβη σε σημαντικές ανακοινώσεις απλά προσπάθησε να δικαιολογήσει την εισβολή του στην Ουκρανία, περιγράφοντάς την, όπως έκανε στο παρελθόν, ως «αναγκαστική και σωστή απόφαση» μετά την πρόκληση της Δύσης.

Μιλώντας μπροστά σε περισσότερους από 10.000 στρατιώτες, ο Ρώσος ηγέτης επανέλαβε το σκεπτικό του γι' αυτό που η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι η Δύση σχεδίαζε επίθεση στην Κριμαία και ότι η Μόσχα δεν είχε «άλλη επιλογή».

«Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν ήθελαν να μας ακούσουν. Είχαν διαφορετικά σχέδια και το είδαμε. Σχεδίαζαν μια εισβολή στα ιστορικά εδάφη μας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας…», τόνισε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου.



Ειδήσεις σήμερα:

Βρετανίδα τουρίστρια κατήγγειλε ότι την βίασαν στην Πάργα αλλά αρνήθηκε να εξεταστεί

Πυροβολισμοί εναντίον φρουρών σε εκλογικό κέντρο στις Φιλιππίνες - Τρεις νεκροί

Στον εισαγγελέα ο 52χρονος που παρέσυρε και σκότωσε τους ηλικιωμένους στη Μονεμβασιά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης