Σκάνδαλο στην Ισπανία: Οι μυστικές υπηρεσίες παραδέχθηκαν ότι κατασκόπευαν Καταλανούς αυτονομιστές

Σκάνδαλο στην Ισπανία: Οι μυστικές υπηρεσίες παραδέχθηκαν ότι κατασκόπευαν Καταλανούς αυτονομιστές

Η επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών κατέθετε κεκλεισμένων των θυρών στην επιτροπή «κρατικών απορρήτων» - Ο σάλος απειλεί πλέον τη σταθερότητα της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ

ispanida_mistikes
Σάλο στην Ισπανία έχει προκαλέσει η παραδοχή της διευθύντριας των μυστικών υπηρεσιών για την παρακολούθηση Καταλανών αυτονομιστών από την κυβέρνηση. Το σκάνδαλο πλέον απειλεί την ίδια τη σταθερότητα της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ.

Η Παθ Εστέμπαν, πρώτη γυναίκα επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών (CNI) κατέθετε σήμερα κεκλεισμένων των θυρών επί σχεδόν τέσσερις ώρες στην κοινοβουλευτική επιτροπή των «κρατικών απορρήτων».

Μέλη της επιτροπής, όπως η Κούκα Γκαμάρα του Λαϊκού Κόμματος (PP) ανέφεραν ότι η Εστεμπάν παραδέχτηκε ότι οι αυτονομιστές παρακολουθούνταν από την υπηρεσία της, μετά από έγκριση των δικαστικών αρχών.


Πολλά ισπανικά μέσα ενημέρωσης γράφουν ότι η Εστεμπάν είπε ότι παρακολουθούνταν συνολικά 18 Καταλανοί αυτονομιστές. Ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος απ’ αυτόν που ανέφερε η καναδική οργάνωση Citizen Lab, οι αποκαλύψεις της οποίας προκάλεσαν κρίση μεταξύ της ισπανικής κυβέρνησης και των αυτονομιστών.

Η Citizen Lab μιλά για πάνω από 60 άτομα

Η Citizen Lab διαβεβαιώνει ότι έχει ταυτοποιήσει περισσότερα από 60 μέλη του αυτονομιστικού κινήματος, τα κινητά τηλέφωνα των οποίων παρακολουθούνταν μεταξύ 2017-20 με το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO.

Το σκάνδαλο πήρε νέες διαστάσεις την Δευτέρα, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο ίδιος ο Σάντσεθ και η υπουργός Άμυνας, η Μαργκαρίτα Ρόμπλες, η οποία έχει την εποπτεία του CNI, έπεσαν θύματα κατασκοπείας, τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2021, με το ίδιο λογισμικό.

Κλείσιμο
Η Εστεμπάν είναι επικεφαλής του CNI από το 2020 και φαίνεται ότι πλέον δεν έχει τη στήριξη της κυβέρνησης, κάτι που φάνηκε στη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Ισαμπέλ Ροντρίγκεθ την Τρίτη ότι δεν θέλει «να αναφερθεί σε μελλοντικά σενάρια».

Στήριξη στην Εστεμπάν δίνει η υπουργός Άμυνας, ενώ επίσημα έχει ακόμη την εμπιστοσύνη του Σάντσεθ. Ωστόσο, έχει μπει στο στόχαστρο των αυτονομιστών και του Podemos. Η Ρόμπλες «ξέρει τι πρέπει να κάνει, όχι μόνο για να περισώσει τη δική της αξιοπρέπεια αλλά για την αξιοπρέπεια της κυβέρνησης», είπε την Τετάρτη ο Πάμπλο Ετσενίκε, ηγετικό στέλεχος του Podemos, ζητώντας την παραίτησή της.

Γιατί το σκάνδαλο απειλεί την κυβέρνηση

Την περασμένη εβδομάδα, ο Σάντσεθ, σε μια κίνηση κατευνασμού, υποσχέθηκε να ρίξει φως στην υπόθεση. Το σκάνδαλο άλλωστε απειλεί την ίδια την κυβέρνηση, καθώς οι Καταλανοί αυτονομιστές που στηρίζουν τον Σάντσεθ στη Βουλή, προειδοποίησαν για το τέλος της κυβέρνησης πριν την ολοκλήρωση της θητείας, στα τέλη του 2023.

Υπάρχουν επίσης ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι το χακάρισμα των κινητών τηλεφώνων του Σάντσεθ και της Ρόμπλες προήλθε από μια «εξωτερική επίθεση» αλλά δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ποιος ευθύνεται. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης θέτουν ερώτημα για την εμπλοκή του Μαρόκο.

Τα κόμματα διερωτώνται αν η κυβέρνηση γνώριζε από καιρό για τις παρακολουθήσεις και με την είδηση ότι και ο πρωθυπουργός έπεσε θύμα κατασκοπείας απλώς θέλησε να κατευνάσει τους Καταλανούς. Ωστόσο η κυβέρνηση επιμένει ότι πληροφορήθηκε τα γεγονότα μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο.


Ειδήσεις σήμερα:

Το μπαλάκι στους Ουκρανούς μαχητές πετάει ο Πούτιν για την εκκένωση του Azovstal


Απομακρύνθηκε χειροβομβίδα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από το Κορδελιό Θεσσαλονίκης


Στη Βουλή κατατέθηκε η Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης