Πόλεμος στην Ουκρανία - Washington Post: Το «θανάσιμο ελάττωμα» των ρωσικών τανκς T-72

Πόλεμος στην Ουκρανία - Washington Post: Το «θανάσιμο ελάττωμα» των ρωσικών τανκς T-72

Ο σχεδιασμός αποθήκευσης πυρομαχικών στον πυργίσκο των τανκς που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι στην Ουκρανία, είναι «ελαττωματικός» και θανατηφόρος για το πλήρωμά τους, σύμφωνα με ανάλυση της Washington Post - Σε τι διαφέρουν τα δυτικά άρματα μάχης

donbass_army
Το θέαμα των ρωσικών πυργίσκων των ρωσικών αρμάτων μάχης, που ανατινάχτηκαν από ουκρανικά πυρά και κείτονται σε ερείπια κατά μήκος των δρόμων σε πόλεις της Ουκρανίας, «αποκαλύπτει» ένα θανάσιμο σφάλμα σχεδιασμού, σύμφωνα με το Washington Post.

Το συγκεκριμένο σφάλμα σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο πολλά ρωσικά άρματα συγκρατούν και φορτώνουν τα πυρομαχικά. Σε αυτά τα άρματα, συμπεριλαμβανομένου του Τ-72, του οχήματος σοβιετικής σχεδίασης που έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στη διάρκεια εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα βλήματα τοποθετούνται όλα σε έναν δακτύλιο μέσα στον πυργίσκο. Όταν κάποιο απο τα εχθρικά πυρά χτυπήσει στο σωστό σημείο, ο δακτύλιος με τα πυρομαχικά μπορεί μέσα σε χρόνο μηδέν να «πάρει φωτιά» και να προκαλέσει μια αλυσιδωτή αντίδραση, η οποία θα ανατινάξει τον πυργίσκο και θα προκαλέσει θανατηφόρο πλήγμα στο άρμα.

«Για ένα ρωσικό πλήρωμα, αν χτυπηθεί ο χώρος αποθήκευσης πυρομαχικών, τότε όλοι θα είναι άμεσα νεκροί», δήλωσε ο Robert E. Hamilton, καθηγητής στο U.S. Army War College, προσθέτοντας ότι η δύναμη της έκρηξης μπορεί να «εξατμίσει ακαριαία» το πλήρωμα. «Όλα αυτά τα πυρομαχικά - περίπου 40 ανάλογα με το αν τα άρματα μεταφέρουν πλήρες φορτίο ή όχι - θα ψηθούν όλες και όλοι θα είναι νεκροί» πρόσθεσε.

tanks_russia
Τα ρωσικά άρματα μάχης T-72


Κλείσιμο
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας εκτίμησε αυτή την εβδομάδα ότι η Ρωσία έχει χάσει τουλάχιστον 530 άρματα μάχης -καταστραμμένα ή αιχμαλωτισμένα- από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι οι Ουκρανοί εκμεταλλεύονται το ελάττωμα των τανκς», ανέφερε ο Samuel Bendett, σύμβουλος στο Center for Naval Analyses, με το δημοσίευμα να επισημαίνει, πάντως, πως και οι Ουκρανοί διαθέτουν παρόμοια τανκς, που αντιμετωπίζουν το ίδιο ελάττωμα.

Σε τι διαφέρουν τα δυτικά άρματα μάχης

Τα πυρομαχικά στα περισσότερα δυτικά άρματα φυλάσσονται κάτω από το δάπεδο του πυργίσκου, προστατευόμενα από το βαρύ κύτος – ή στο πίσω μέρος του πυργίσκου, δήλωσε ο καθηγήτης του U.S. Army War College.

dytika_tanks
Τα γερμανικά Leopard 2 στα αριστερά και τα αμερικανικά M1A2 Abrams στα δεξιά


Ακόμη και οι πρώτες εκδόσεις των αμερικανικών αρμάτων M1 Abrams τη δεκαετία του 1980 ήταν εξοπλισμένες με σκληρές θωρακισμένες θύρες που χώριζαν το πλήρωμα στο εσωτερικό από τα αποθηκευμένα πυρομαχικά. Αυτά τα άρματα διαθέτουν πλήρωμα τεσσάρων ατόμων. Σχεδιάστηκαν για να είναι ισχυρότερα από την επάνω θωράκιση, έτσι ώστε αν τα πυρομαχικά ψηθούν, η έκρηξη να διοχετευθεί προς το πάνω μέρος μέσω των πάνελ έκρηξης, αντί να εισέλθει στον χώρο του πληρώματος.


Ειδήσεις σήμερα

Σοκαριστικό βίντεο: Άντρας σε ψαροταβέρνα δελέασε με φαγητό γάτα και την κλώτσησε στη θάλασσα

Η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, ο μόνος περιορισμός μετά τη νέα χαλάρωση των μέτρων

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης