Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσία και Δύση πιο κοντά σε πυρηνικό πόλεμο απ' ότι στην πυραυλική κρίση το 1962

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσία και Δύση πιο κοντά σε πυρηνικό πόλεμο απ' ότι στην πυραυλική κρίση το 1962

Η Νίνα Χρουστσόβα, μεταξύ άλλων τόνισε πως η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι πιο επικίνδυνη επειδή καμία πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να «υποχωρήσει»

oukran
Η Ρωσία και η Δύση βρίσκονται πιο κοντά στον πυρηνικό πόλεμο από ό,τι κατά τη διάρκεια της κουβανικής κρίσης πυραύλων στις αρχές της δεκαετίας του 60 προειδοποίησε η δισέγγονη του Νικήτα Χρουστσόφ.

Η Νίνα Χρουστσόβα, μεταξύ άλλων τόνισε πως η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι πιο επικίνδυνη επειδή καμία πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να «υποχωρήσει». Ακόμη συμπλήρωσε ότι παρά τον «πόλεμο λέξεων» την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου τόσο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κένεντι όσο και ο Νικήτα Χρουστσόφ συμφώνησαν σε κινήσεις αποκλιμάκωσης μόλις υπάρξει πραγματική πυρινική απειλή. 

Σύμφωνα με την ίδια ήταν «σαφές» ότι η τρέχουσα σύγκρουση ήταν ένας πόλεμος αντιπροσώπων μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας στον οποίο η Ουκρανία είναι «σε κάποιο βαθμό πιόνι».
Κλείσιμο

Η Χρουστσόβα, καθηγήτρια διεθνών υποθέσεων στο The New School της Νέας Υόρκης, αναφερόμενη στην κρίση του 1962 δήλωσε πως «αυτό που πραγματικά έσωσε τον κόσμο εκείνη την εποχή ήταν πως τόσο ο Χρουστσόφ όσο και ο Κένεντι, ό,τι κι αν πίστευαν ο ένας για την ιδεολογία του άλλου διαφωνόντας με αυτήν δεν ήθελαν να υποχωρήσουν. Ωστόσο όταν εμφανίστηκε η απειλή για πιθανή σύγκρουση οποιουδήποτε είδους, αμέσως υποχώρησαν». Ακόμη συμπλήρωσε πως «δεν βλέπω καμία πλευρά και ειδικότερα τη ρωσική να κάνει πίσω και αυτό είναι που πραγματικά με φοβίζει περισσότερο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο άλλοτε διευθυντής της MI6 Sir Alex Younger, ο οποίος είπε ότι η «πειθαρχία της αποτροπής» που βοήθησε τη Ρωσία και τη Δύση να υποχωρήσουν το 1962 φαίνεται τώρα να έχει χαθεί.




Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Τα γυρίζει» για την πυρηνική απειλή η Ρωσία - Κίεβο και Μόσχα ερίζουν για το διαπραγματευτικό αδιέξοδο


Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι «κίτρινες κάρτες» σε υπουργούς και το «φρένο» στην εκλογολογία


MasterChef: Αποχώρησε η Ελισάβετ και βρέθηκε εκτός δεκάδας - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης