Γαλλία: Η τελευταία μάχη πριν από τις κάλπες - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις - Οι τελευταίες κινήσεις Μακρόν και Λεπέν

Γαλλία: Η τελευταία μάχη πριν από τις κάλπες - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις - Οι τελευταίες κινήσεις Μακρόν και Λεπέν

Το μήνυμα του Εμανουέλ Μακρόν για την «αιώνια Γαλλία» -Η τελευταία προεκλογική συγκέντρωση της Μαρίν Λεπέν - Πώς ο πυρήνας των υποστηρικτών του Ζαν-Λικ Μελανσόν μπορεί να ανατρέψει τις προβλέψεις

macron_lepen_art
Στην πολιτική, όπως και στη διασκέδαση, λένε οι Γάλλοι, πρέπει να φροντίζεις από νωρίς για την έξοδό σου. Και οι δύο ανθυποψήφιοι για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές ετοίμασαν με προσοχή την έξοδό τους από την προεκλογική εκστρατεία, που ολοκληρώνεται επισήμως απόψε τα μεσάνυχτα.

Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λε Πεν προσπαθούν να προσελκύσουν τόσο τους ψηφοφόρους  των υπολοίπων υποψηφίων που αναμετρήθηκαν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, όσο και τους αναποφάσιστους κυρίως από την αριστερά, που θεωρούν τις πολιτικές του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λε Πεν πανομοιότυπες.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επιθυμεί να σπάσει την κατάρα των τελευταίων 20 ετών και να επανεκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας μεταβαινει στην μικρή κοινότητα Φιζάκ, στην Οξιτανία, των μόλις 9.700 κατοίκων για την τελευταία του προεκλογική ομιλία, ενώ η κυρία Λε Πεν θα “βρεθει εντός έδρας” καθώς επέλεξε την Αμπεβίλ στα βόρεια της Γαλλίας, όπου στον πρώτο γύρο των εκλογών έλαβε την πρώτη θέση με διαφορά.

Η επιλογή του Εμανουέλ Μακρόν να βρεθεί στην Φιζάκ, εξηγείται από το γεγονός ότι πρόκειται για μια μικρή κοινότητα με αγροτική ιστορία, κάτι που θα του επιτρέψει να μιλήσει για την αναζωογόνηση της αγροτικής παραγωγής, ενώ παράλληλα η τοποθεσία θεωρείται από το επιτελείο του ως ιδανική για επικοινωνιακούς λόγους. Πλακόστρωτοι μικροί δρόμοι, με μια μεγάλη κεντρική πλατεία με εστιατόρια και καφέ, που απεικονίζουν την λεγόμενη “αιώνια Γαλλία”. Παράλληλα η μικρή αυτή κοινότητα ωφελήθηκε σημαντικά από το κυβερνητικό πρόγραμμα “Action cœur de ville" που προέβλεπε την στήριξη 228 μικρών δήμων της Γαλλίας.

Σύμφωνα με το επιτελείο του ο Εμανουέλ Μακρόν, θα μιλήσει για την ύπαιθρο και την οικονομία. Για τη Γαλλία που προχωρά, η οποία είναι πλούσια ιστορικά και πολιτισμικά. Παράλληλα στην τελευταία του προεκλογική ομιλία ο Εμανουέλ Μακρόν θα αναφερθεί και στο μέλλον, τονίζοντας ότι η χώρα μπορεί να ξεπερνά τις κρίσεις, όπως συνέβη με τα ¨Κίτρινα Γιλέκα” και τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Σε μια κοινότητα οπου ο Ζαν Λικ Μελανσόν ήρθε δεύτερος στον πρώτο γύρο των εκλογών ,ο Εμανουέλ Μακρόν θα υπενθυμίσει ότι γι' αυτόν «αυτός ο δεύτερος γύρος είναι επίσης ένα δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της οικολογίας, υπέρ ή κατά της νεολαίας, και ότι η αποχή δεν μπορεί να είναι επιλογή.

Από την πλευρά της η Μαρίν Λε Πεν θα βρεθεί στην Αμπεβίλ και αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους και να χρησιμοποιήσει λαϊκιστικά συνθήματα, κάνοντας λόγο για τους “οπαδούς της παγκοσμιοποίησης ενάντια στην εθνική ταυτότητα και τις ελίτ που λειτουργούν εναντίον του λαού”. Λιγότερο από δύο 24ωρα πριν τον δεύτερο γύρο των εκλογών και καθώς η Μαρίν Λεπέν υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις, το επιτελείο της έχει επιλέξει της μετωπική επίθεση κατά πάντων, κάνοντας λόγο για «ψευδείς ειδήσεις» που χρησιμοποιούν εναντίον της πολιτικοί αντίπαλοι και δημοσιογράφοι. Η Μαρίν Λεπέν το αποκαλεί «την συστράτευση του συστήματος έτοιμου να κάνει τα πάντα για να σώσει τον στρατιώτη Μακρόν» .

IMG_2671


Οι εκδηλώσεις για το βράδυ των εκλογών

Ακόμα κι αν η κυρία Λε Πεν δεν είναι σε καμία περίπτωση το φαβορί, καθώς όπως φαίνεται από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις  υπολείπεται ακόμα και δέκα μονάδων του Εμανουέλ Μακρόν έχει προετοιμάσει μια φαντασμαγορική φιέστα σε περίπτωση που καταφέρει να τερματίσει πρώτη στην κούρσα των εκλογών. Σύμφωνα με το σχέδιο 13 λεωφορεία που χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας θα “παρελάσουν” από το Bois de Boulogne, και θα κάνουν στάσεις σε συμβολικές τοποθεσίες των Παρισίων, όπως η Αψίδα του Θριάμβου, η Place de la Concorde αλλά και η Place de la Bastille και η Place de la République.



IMG_2672
«Αυτό που είναι τρομερό σε μια επιλογή είναι ότι θα υποφέρουμε τις συνέπειές της», αναγράφει η αφίσα που απεικονίζει τον Εμανουέλ Μακρόν, φωτογραφία από την Bouleverd Diderot
Κλείσιμο

Από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν προετοιμάζει την ομιλία του για το βράδυ της Κυριακής στο Champ-de-Mars με φόντο τον Πύργο του Άιφελ, κάτι που ήθελε να πράξει και το 2017 αλλά η Δήμαρχος Αν Ινταλγκό, η οποία ήταν ανθυποψήφιά του στον πρώτο γύρο των εκλογών, το είχε αρνηθεί. Τότε ο πρόεδρος Μακρόν οργάνωσε την ομιλία του στο Λούβρο το οποίο ανήκει στο κράτος. Αυτή τη φορά ο Δήμος των Παρισίων συμφώνησε να παραχωρήσει τον χώρο στο Champ-de-Mars υπό τον όρο οι πολίτες να να επιδείξουν ένα ελάχιστο αστικό πνεύμα και να μην αφήσουν απορρίμματα στον χώρο. Ο πρόεδρος Μακρόν θα εκφωνήσει την ομιλία του σε ένα πλήθος περίπου 40.000 ανθρώπων είτε για να γιορτάσει την επανεκλογή του, είτε για να αναγνωρίσει την ήττα του.

IMG_2674
«Να μην βρεθούμε με Ακροδεξιά λόγω μιας μαντίλας», φωτογραφία από την Bouleverd Diderot

Νικητής με 57% στον δεύτερο γύρο των εκλογών εμφανίζεται ο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με δημοσκόπηση των OpinionWay και Kea Partners

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 57% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή και να επικρατεί της ακροδεξιάς αντιπάλου του Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση των OpinionWay και Kea Partners που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Les Echos και του Radio Classique.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε σε δείγμα 2.329 ερωτηθέντων κατά το διάστημα 20-22 Απριλίου, το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο αναμένεται να φθάσει το 72%.

Το περιθώριο σφάλματος της δημοσκόπησης ανέρχεται σε +/- 0,9 έως 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Ειδήσεις σήμερα:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, το πυκνό πρόγραμμα και η ατζέντα της συζήτησης με Μπάιντεν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Άμαχοι έχουν παγιδευτεί κάτω από κτίρια που καταρρέουν στο Αζοφστάλ - Συνεχίζει την επίθεση η Ρωσία

Γαλλικές εκλογές: Ο Μακρόν βγάζει νοκ-άουτ τη Λεπέν σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μετά την νίκη στο ντιμπέιτ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης