Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Γκουτέρες ζήτησε να συναντηθεί με Πούτιν και Ζελένσκι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Γκουτέρες ζήτησε να συναντηθεί με Πούτιν και Ζελένσκι

Επιστολές προς τους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας έστειλε ο ΓΓ του ΟΗΕ – Ζητά να επισκεφθεί τη Μόσχα και το Κίεβο

antonio_guterres
Ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιδιώκει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ έστειλε επιστολές στους δύο προέδρους και ζητά να γίνει δεκτός στη Μόσχα και το Κίεβο, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντουζαρίκ.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, ο ΟΗΕ έχει περιθωριοποιηθεί, μεταξύ άλλων και εξαιτίας της ρήξης που προκλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μόνιμα μέλη του οποίου είναι η Ρωσία, η Γαλλία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Κίνα.

«Αυτήν την περίοδο των μεγάλων κινδύνων, όσον αφορά τις συνέπειες, θέλει να συζητήσει τα καταπείγοντα μέτρα για την επαναφορά της ειρήνης στην Ουκρανία και το μέλλον της πολυμερούς προσέγγισης με βάση τη Χάρτα του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Ο Γκουτέρες σημειώνει ότι «η Ουκρανία και η Ρωσική Ομοσπονδία είναι ιδρυτικά μέλη του ΟΗΕ και υπήρξαν ανέκαθεν ένθερμες υποστηρίκτριες του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Κλείσιμο
Με αυτές τις επιστολές, που υπέβαλε στις διπλωματικές αποστολές της Ρωσίας και της Ουκρανίας στον ΟΗΕ, ο γενικός γραμματέας προσπαθεί να αναλάβει πρωτοβουλία για να ξαναρχίσει ο διάλογος ώστε να βρεθεί μια λύση στον πόλεμο.

Μέχρι τώρα ο Γκουτέρες είχε ελάχιστες επαφές με τον Ουκρανό πρόεδρο, με τον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικά μία φορά, στις 26 Φεβρουαρίου.

Εξάλλου, αφότου ο Γκουτέρες δήλωσε ότι η Ρωσία παραβίασε τον Χάρτη του ΟΗΕ εισβάλλοντας στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος αρνείται από την πλευρά του κάθε επαφή μαζί του.

Την Τρίτη ο Γκουτέρες καταδίκασε τη νέα ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία και ζήτησε από τις δύο πλευρές να σταματήσουν τις μάχες για τέσσερις ημέρες, με την ευκαιρία του ορθόδοξου Πάσχα.

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Στα 713 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Μαΐου - Καθαρή αύξηση €50

Νεαρή ανέβηκε να βγάλει selfie σε όχημα του Προαστιακού στην Κόρινθο και έπαθε ηλεκτροπληξία

Τζόνι Ντεπ για Άμπερ Χερντ: «Μου πετούσε το τηλεκοντρόλ στο κεφάλι, το κρασί στο πρόσωπο»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης