Προκαλεί ο Σοϊλού: Όσο όλοι ασχολούνταν με την πανδημία, εμείς κάναμε την Αγία Σοφιά τζαμί και ανοίξαμε τα Βαρώσια

Προκαλεί ο Σοϊλού: Όσο όλοι ασχολούνταν με την πανδημία, εμείς κάναμε την Αγία Σοφιά τζαμί και ανοίξαμε τα Βαρώσια

Έντονα κυνικός, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας παραδέχθηκε ότι όσο ο κόσμος ασχολούνταν με την πανδημία, η Άγκυρα προωθούσε τα προκλητικά σχέδιά της - «Κάναμε βήματα για να μπορέσουμε να δείξουμε στον κόσμο τη δύναμή μας» - Αντιδράσεις για τους βανδαλισμούς στην Αγία Σοφιά

soilu_q
Τη δική της ατζέντα προωθούσε η Άγκυρα, όσο η παγκόσμια κοινότητα είχε στρέψει τις προσπάθειές της στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, παραδέχθηκε με κυνικό τρόπο ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Σε ομιλία του σε δείπνο ιφτάρ στην Τραπεζούντα, ο Σοϊλού ομολόγησε με ικανοποίηση ότι όσο οι παγκόσμιοι ηγέτες ασχολούνταν με την πανδημία, η χώρα του έκανε επίδειξη δύναμης στην ανατολική Μεσόγειο, την Αγία Σοφιά, την Κύπρο και τη Λιβύη.

«Ξέρετε τι κάναμε όταν δεν μπορούσαμε να βρεθούμε λόγω της πανδημία; Εάν υπάρχει φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, προβάλλαμε αξιώσεις στην ιδιοκτησία, όπως επίσης κάναμε βήματα για να μπορέσουμε να δείξουμε στον κόσμο τη δύναμή μας, χωρίς φόβο για κανέναν», είπε.

Ο Σοϊλούμ, που θεωρείται ως ένας από τους πιο εθνικιστές υπουργούς της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν περιορίστηκε εκεί, αλλά συνέχισε στον ίδιο τόνο, λέγοντας ότι «ενώ όλοι σκέφτονταν το πώς θα διαχειριστούν τις πανδημίας, εμείς δεν αφήσαμε τις αναπτυγμένες χώρες να χτυπήσουν τη Λιβύη».



«Είναι μόνον αυτό; Γιατί οι Δυτικοί είπαν ότι δεν μπορείτε να το κάνετε κι εμείς ανοίξαμε τα Βαρώσια στην Κύπρο και πάλι με τη θέληση του προέδρου μας» ανέφερε.

Από την ομιλία του δεν έλειψε και η προκλητική αναφορά στην Αγία Σοφιά.

«Μετατρέψαμε την Αγία Σοφία σε τζαμί, για την οποία οι Δυτικοί μας κρατούσαν ως δαμόκλειο σπάθη πάνω από το κεφάλι μας και μας απειλούσαν, κουνώντας το δάχτυλο με διατάραξη της ειρήνης».


Βανδαλισμοί στην Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας 

Κλείσιμο
Οι δηλώσεις έρχονται σε μία περίοδο νέας έντασης μετά και τους βανδαλισμούς στην αυτοκρατορική πύλη της  Αγίας Σοφίας.

Έντονη ήταν η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που εξέφρασε λύπη και αποτροπιασμό για τις εικόνες, ενώ ζητά από τις αρμόδιες αρχές «να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο».



Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Οι εικόνες του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας προκαλεί αποτροπιασμό και λύπη.

Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο.




Άγνοια για το περιστατικό δήλωσε ο υπεύθυνος ασφαλείας 

Η καταστροφή της ιστορικής αυτοκρατορικής πύλης της Αγίας Σοφίας έγινε από την Ένωση Ιστορίας της Τέχνης στον λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter,

Συγκεκριμένα, η Ένωση σε ανάρτησή της στο Twitter καταγγέλλει ότι: «Διαπιστώσαμε ότι η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση και τη φωτογραφίσαμε, γύρω στις 20:45 σήμερα το βράδυ (18.04.2022)», παραθέτοντας και τη σχετική φωτογραφία.

Η σύνδεσμος στηλιτεύει επίσης την απάντηση του υπεύθυνου ασφαλείας της Αγίας Σοφίας, ο οποίος δήλωσε άγνοια για το περιστατικό και πως οι κάμερες ασφαλείας δεν κατέγραφαν.




Ειδήσεις σήμερα:

Φόβοι ότι Ρώσοι στρατεύσιμοι έχασαν την ζωή τους από τη βύθιση της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου Moskva



Η απάντηση του πρίγκιπα Χάρι στη συνέντευξη στο ΝΒC, για το αν του λείπει ο αδερφός του και ο πατέρας του

Τέλος εποχής για τα ελληνικά γαρίφαλα που εξαφανίστηκαν μετά τα κλειστά μπουζούκια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης