Πόλεμος στην Ουκρανία: «Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε τους Ρώσους στη Μαριούπολη» τονίζει το Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε τους Ρώσους στη Μαριούπολη» τονίζει το Κίεβο

«Οι ουκρανικές δυνάμεις στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης συνεχίζουν να μάχονται εναντίον του ρωσικού στρατού», δήλωσε σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας -  Ο αριθμός των αμυνομένων στη Μαριούπολη είναι ανάμεσα σε 500 με 800 - Μόλις λίγες εκατοντάδες, δηλαδή, δίχως πολεμοφόδια και βαριά όπλα, απέναντι σε χιλιάδες πλήρως εξοπλισμένους Ρώσους πεζοναύτες

marioupoli_theatro-nekroi_xr
Παρά τα αλλεπάλληλα πυρά που δέχεται η Μαριούπολη, οι ουκρανικές αρχές ξεκαθαρίζουν - σε κάθε τόνο - πως θα συνεχίσουν την αντίσταση.

«Οι ουκρανικές δυνάμεις στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης συνεχίζουν να μάχονται εναντίον του ρωσικού στρατού», δήλωσε συγκεκριμένα στην κρατική τηλεόραση ο Αντόν Χερασένκο, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών.

Στη Μαριούπολη και στην ύστατη προσπάθεια των ηρωικών Ουκρανών στρατιωτών να κρατήσουν την πόλη, πριν πέσει στα χέρια των πανίσχυρων ρωσικών δυνάμεων, βρίσκεται πλέον το επίκεντρο του πολέμου στην Ουκρανία. Πρόκειται για στρατηγικής σημασίας πόλη για τους Ρώσους, καθώς το λιμάνι της συνδέει εδάφη που κατέχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στα ανατολικά με την περιοχή της Κριμαίας


Οχυρωμένοι στο εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal, οι τελευταίοι Ουκρανοί στρατιώτες στη Μαριούπολη δίνουν μάχη ενάντια σε έναν κατά πολύ υπέρτερο αντίπαλο, με το Κίεβο να αποδέχεται ουσιαστικά το προδιαγεγραμμένο τέλος τους και να ζητά από τη Μόσχα να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους, προκειμένου να απομακρυνθούν από την πόλη και από το Azovstal, οι εναπομείναντες κάτοικοι -μεταξύ των οποίων βρίσκονται γυναίκες και παιδιά. Κάτοικοι, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχουν νερό, ρεύμα, τρόφιμα και φάρμακα.

Σύμφωνα με έγκυρους στρατιωτικούς αναλυτές, που επικαλείται το BBC, ο αριθμός των αμυνομένων στη Μαριούπολη είναι ανάμεσα σε 500 με 800. Μόλις λίγες εκατοντάδες, δηλαδή, δίχως πολεμοφόδια και βαριά όπλα, απέναντι σε χιλιάδες... πλήρως εξοπλισμένους Ρώσους πεζοναύτες. Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν δημιουργήσει έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από την πόλη-λιμάνι της Αζοφικής, δίχως ωστόσο να έχουν ακόμα θέσει υπό την κατοχή τους ολόκληρη την πόλη.

Το δε βρετανικό υπουργείο Άμυνας σχολιάζει ότι «οι Ρώσοι διοικητές θα ανησυχούν για τον χρόνο που παίρνει να καθυποτάξουν τη Μαριούπολη». Προσθέτει επίσης ότι η συντονισμένη ουκρανική αντίσταση έχει δοκιμάσει σοβαρά τις ρωσικές δυνάμεις, καθυστερώντας την προέλαση των δυνάμεων του Πούτιν σε άλλες περιχοές της Ουκρανίας.


«Η στόχευση κατοικημένων περιοχών εντός της Μαριούπολης ευθυγραμμίζεται με την προσέγγιση της Ρωσίας στην Τσετσενία το 1999 και στη Συρία το 2016. Αυτό γίνεται, παρά τους ισχυρισμούς του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ότι η Ρωσία ούτε θα έπληττε πόλεις ούτε θα απειλούσε τον ουκρανικό πληθυσμό» παρατηρεί το Λονδίνο.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με αξιωματούχο της αστυνομίας της Μαριούπολης, τον Μιχάιολο Βερσίνιν, στην πόλη παραμένουν περίπου 100.000 άνθρωποι, όταν πριν τον πόλεμο μετρούσε περί τους 400.000 κατοίκους.

Την ίδια ώρα, οι αρχές στην πόλη Λβιβ ανέφεραν ότι σε πυραυλική επίθεση νωρίτερα σήμερα σκοτώθηκαν επτά άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 11. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι κατέστρεψε 16 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε Χάρκοβο, Ζαπορίζια, Ντονέτσκ, Ντνιπροπετροβσκ και στο λιμάνι του Μικολάιβ, νότια και ανατολικά της χώρας.


Συμπλήρωσε ότι η ρωσική αεροπορία είχε εξαπολύσει πλήγματα εναντίον 108 περιοχών, όπου ήταν συγκεντρωμένες οι ουκρανικές δυνάμεις και το ρωσικό πυροβολικό έπληξε 315 ουκρανικούς στρατιωτικούς στόχους κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας.

Ο Πούτιν μιλάει για «αυτογκόλ» της Δύσης

Εν τω μεταξύ, να... ωραιοποιήσει την κατάσταση στη χώρα του, που εδώ και σχεδόν δυο μήνες προσπαθεί να καθυποτάξει την Ουκρανία, επιχείρησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μιλώντας σε κορυφαίους αξιωματούχους της κυβέρνησής του, ισχυρίστηκε ότι οι χώρες της Δύσης έβαλαν «αυτογκόλ», επιβάλλοντας κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τονίζοντας ότι αυτές έχουν οδηγήσει «στην επιδείνωση της οικονομίας στη Δύση». Είπε ακόμη ότι στη Ρωσία ο πληθωρισμός σταθεροποιείται και η λιανική ζήτηση έχει εξομαλυνθεί.

«Η Ρωσία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τον προϋπολογισμό της για να στηρίξει την οικονομία και τη ρευστότητα σε συνθήκες συρρίκνωσης της δανειοδοτικής δραστηριότητας, ακόμη και αν οι μειώσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας θα καταστήσουν τον δανεισμό φθηνότερο» δήλωσε επίσης ο Πούτιν. Τόνισε ακόμη ότι η Μόσχα θα πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία χρήσης των εθνικών νομισμάτων στο εξωτερικό εμπόριο υπό τις νέες συνθήκες.

Ειδήσεις σήμερα;

Ανώνυμη καταγγελία βάζει στο «κάδρο» των ερευνών τον Μάνο Δασκαλάκη

Πώς θα λειτουργήσουν σούπερ μάρκετ και καταστήματα τη Μεγάλη Εβδομάδα

Δείτε το φλεγόμενο Moskva - Διεθνή ΜΜΕ επιβεβαιώνουν την αυθεντικότητα φωτογραφιών και βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης