Moskva: Πώς μαζί με τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου μπορεί να χάθηκε και ένα κειμήλιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Moskva: Πώς μαζί με τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου μπορεί να χάθηκε και ένα κειμήλιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Το κομμάτι του «Τίμιου Ξύλου» που υπήρχε στο πλοίο των Ρώσων πιθανόν να βυθίστηκε μαζί με τη ναυαρχίδα που βομβάρδισαν οι Ουκρανοί - Ο διοικητής του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας φέρεται να έχει συλληφθεί

moskva-arthro
H ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, το πλοίο Moskva επιβεβαιώθηκε ότι βυθίστηκε την Πέμπτη. Ωστόσο, η Ρωσία εκτός από ένα σπουδαίο πλοίο που είχε στις τάξεις της από τη δεκαετία του 1980, ενδέχεται να έχασε και ένα ιερό κειμήλιο με τη βύθισή του.

Μια ειδησεογραφική αναφορά από το 2020 προκαλεί ερωτήματα σχετικά με αν το σκάφος, βυθίστηκε μαζί με ένα κειμήλιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ένα κομμάτι Τίμιου Ξύλου που φέρεται να υπήρχε στο σκάφος.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο του 2020 ότι το κομμάτι του Τίμιου Ξύλου είχε παραδοθεί στον διοικητή του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, Ιγκόρ Οσίποφ και βρισκόταν στο αρχηγείο του στόλου σε ετοιμότητα για να παραδοθεί στο πλοίο «σύντομα», ανέφερε τότε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Το εν λόγω κειμήλιο είναι ένα κομμάτι ξύλου μεγέθους μόλις χιλιοστών, το οποίο σύμφωνα με τους πιστούς είναι κομμάτι του σταυρού πάνω στον οποίο σταυρώθηκε ο Χριστός, ανέφερε το Tass. Το θραύσμα αυτό είναι ενσωματωμένο σε έναν μεταλλικό σταυρό του 19ου αιώνα, ο οποίος φυλάσσεται σε λειψανοθήκη, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Το Moskva είχε ένα εκκλησάκι για να προσεύχονται οι ναύτες, δήλωσε στο Tass ο Sergiy Khalyuta, αρχιερέας της Περιφέρειας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σεβαστούπολης. Είπε ότι το τεμάχιο επρόκειτο να μεταφερθεί κατόπιν αιτήματος του ιδιοκτήτη του, ενός ανώνυμου συλλέκτη.

Το Business Insider δεν μπόρεσε να διαπιστώσει πότε τελικά μεταφέρθηκε το λείψανο στο Moskva ή αν βρισκόταν στο πλοίο κατά τη στιγμή της βύθισης του πλοίου. Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Κλείσιμο
Αναφορές για σύλληψη του Ιγκόρ Οσίποφ, του αρχηγού του ρωσικού Στόλου στη Μαύρη Θάλασσα υπάρχουν στη Ρωσία. Σύμφωνα με αυτές τις αναφορές, ο Οσίποφ συνελήφθη με βίαιο τρόπο μετά τη βύθιση του Moskva. Η συγκεκριμένη πληροφορία προέρχεται από ουκρανικές πηγές και δεν έχει επιβεβαιωθεί για την ώρα από κάποια ανεξάρτητη πηγή. 


Σύμφωνα με το CNN, είναι ακόμα ασαφές εάν βυθίστηκε εξαιτίας των ουκρανικών πυραύλων, της ρωσικής ανικανότητας, κακοτυχίας ή ενός συνδυασμού των παραπάνω παραγόντων. Το βέβαιο πάντως είναι ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ναυτική απώλεια εν καιρώ πολέμου τα τελευταία 40 χρόνια, η οποία εγείρει προβληματισμούς όχι μόνο στη Μόσχα αλλά και σε άλλες δυνάμεις ανά την υφήλιο, που θα πρέπει ίσως να επανεξετάσουν τον στρατιωτικό σχεδιασμό τους.

Η μεγαλύτερη συνέπεια της βύθισης του ρωσικού καταδρομικού μπορεί να είναι το «πλήγμα» στο ηθικό των Ρώσων. Ως ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, το Moskva ήταν ένα από τα πιο ορατά «ατού» της Μόσχας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αν και το Κρεμλίνο ελέγχει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που καλύπτουν τα εγχώρια ΜΜΕ τις πολεμικές επιχειρήσεις, η είδηση για τη βύθιση ενός τόσο μεγάλου πλοίου ίσως δεν είναι και τόσο εύκολο να «κρυφτεί» ή να παρουσιαστεί με τον τρόπο που θέλει η κυβέρνηση Πούτιν.

«Η απώλεια του πλοίου, είτε αυτή προκλήθηκε από ενέργεια του εχθρού ή από ατύχημα, θα εγείρει αμφιβολίες για τις ικανότητες της Ρωσίας στο πολεμικό πεδίο» αναφέρει το δημοσίευμα του CNN.

Δείτε βίντεο: Moskva: Πώς μαζί με τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου μπορεί να χάθηκε και ένα κειμήλιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Moskva: Πώς μαζί με τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου μπορεί να χάθηκε και ένα κειμήλιο της...


Ειδήσεις σήμερα:

Τα καρέ της ζωής του Μάνου και της Ρούλας: Η εικόνα στα social media και η φριχτή αλήθεια

Yπαρκτή η ρωσική πυρηνική απειλή μετά τη βύθιση του Moskva και τις αλλεπάλληλες στρατιωτικές αποτυχίες του Πούτιν

Καιρός: Στους 24 βαθμούς ο υδράργυρος σήμερα, αφρικανική σκόνη από αύριο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης