Πόλεμος στην Ουκρανία: Ούτε οι ΗΠΑ μπορούν να προσδιορίσουν αν το Moskva επλήγη από «ρωσική ανικανότητα» ή τους Ουκρανούς

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ούτε οι ΗΠΑ μπορούν να προσδιορίσουν αν το Moskva επλήγη από «ρωσική ανικανότητα» ή τους Ουκρανούς

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι μιλώντας στο CNN δήλωσε πως όντως υπήρξε -τουλάχιστον μία- μεγάλη έκρηξη η οποία προκάλεσε σοβαρές ζημιές και πρόσθεσε πως το πλοίο εξακολουθεί να επιπλέει και δεν έχει βυθιστεί - Λιθουανός αξιωματούχος ισχυρίζεται ότι οι Τούρκοι έσωσαν Ρώσους ναύτες - Διαψεύδει η Άγκυρα

moskva222
Την ώρα που συνεχίζεται το θρίλερ γύρω από την έκρηξη στη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου Moskva που βρισκόταν στη Μαύρη Θάλασσα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι μιλώντας στο CNN δήλωσε πως όντως υπήρξε -τουλάχιστον μία- μεγάλη έκρηξη η οποία προκάλεσε σοβαρές ζημιές και πρόσθεσε πως το πλοίο εξακολουθεί να επιπλέει και δεν έχει βυθιστεί.

«Εκτιμούμε ότι το πλοίο είναι σε θέση να κινηθεί μόνο του, και αυτό φαίνεται πως κάνει. Νομίζουμε ότι οδεύει προς την Ανατολή τώρα. Πιστεύουμε ότι πιθανότατα θα τοποθετηθεί στη Σεβαστούπολη για επισκευές, αλλά δεν ξέρουμε τι ακριβώς το προκάλεσε», συμπλήρωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

«Η έκρηξη ήταν αρκετά μεγάλη καθώς εντοπίσαμε ενδείξεις πως άλλα πλοία του πολεμικού ναυτικού γύρω της προσπάθησαν να πάνε για να βοηθήσουν, αν και τελικά δεν χρειάστηκε. Έτσι, διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να το παρακολουθούμε όσο καλύτερα μπορούμε», υπογράμμισε ο Κίρμπι.

Από την πλευρά του ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζείκ Σάλιβαν σχολίασε πως το πλοίο υπέστη σοβαρές ζημιές ως αποτέλεσμα είτε «ανικανότητας» ή επιτυχημένης επίθεσης από τους Ουκρανούς.

«Αυτή είναι η ναυαρχίδα τους, η «Μόσχα», και τώρα αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι έχει υποστεί μεγάλη ζημιά», συνέχισε ο Σάλιβαν. «Και έπρεπε να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο ιστορίες. Η μια ιστορία είναι ότι ήταν απλώς ανικανότητα και η άλλη ότι δέχθηκαν επίθεση. Και κανένα από αυτά δεν είναι ένα καλό αποτέλεσμα για αυτούς».

Daily Mail: Το Moskva βρισκόταν  «εντός εμβέλειας» της ουκρανικής άμυνας

Στο μεταξύ δημοσίευμα της Daily Mail φαίνεται να καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα με τον Σάλιβαν. Και αυτό διότι όπως σημειώνει το ρεπορτάζ που επικαλείται εκτιμήσεις ειδικών του τομέα της ναυσιπλοΐας για να καταλήξει ότι οι ζημιές ήταν αποτέλεσμα λανθασμένου χειρισμού από τη ρωσική πλευρά.

Σύμφωνα πάντα με τη Daily Mail το Moskva κινήθηκε  εντός της εμβέλειας των ουκρανικών αμυντικών πυραυλικών συστημάτων, ακολουθώντας μάλιστα «προβλέψιμα μοτίβα» πλεύσης. Ακόμη το ρεπορτάζ προσθέτει πως «εκατοντάδες» μέλη του πληρώματος ενδέχεται να έχασαν τη ζωή τους από το χτύπημα, αν και μέχρι τώρα δεν έχουν υπάρξει επίσημες αναφορές για θύματα.

Σύμβουλος ουκρανικού υπουργείου Άμυνας: Ενδέχεται να υπάρχουν «εκατοντάδες» θύματα

Σημειώνεται πως ο σύμβουλος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Anton Geraschenko τόνισε πως «εκατοντάδες» ναύτες μπορεί να σκοτώθηκαν από την έκρηξη. Με αυτή την εκτίμηση φαίνεται πως συμφωνεί και ο Ilya Ponomarev, πολιτικός αντίπαλος του Ρώσου προέδρου Πούτιν. Σε δηλώσεις του ανέφερε πως μέχρι τώρα έχει επιβεβαιωθεί ότι έχουν διασωθεί 50 από τα 510 μέλη του πληρώματος. 

Κλείσιμο
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν αναλυτές που σημειώνουν ότι οι άμυνες του Moskva πλέον δεν συμβαδίζουν με την εποχής ενώ πρόσθεσαν πως υποτίθεται ότι είναι εξοπλισμένο με ραντάρ που καθοδηγούν τους πυραύλους αλλά και την άμυνα απέναντι σε εχθρικές επιθέσεις.

Η Daily Mail υπογραμμίζει πως ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει με ποιον τρόπο κατάφεραν οι Ουκρανοί να διεισδύσουν σε αυτού του είδους τις άμυνες. Πάντως υπάρχουν εκτιμήσεις που αναφέρουν την παρουσία τουρκικών drones. Τα Bayraktar μπορεί να χρησιμοποιηθούν με σκοπό είτε να αποσπάσουν την προσοχή είτε να συντρίψουν τα ραντάρ πριν την επίθεση. Επιπλέον θεωρείται πιθανό τα drones να χρησιμοποιήθηκαν για να κατευθύνουν τους πυραύλους ώστε να βρουν στόχο.

Ο Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπόρεσαν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο, καθώς δεν διαθέτουν αρκετές πληροφορίες για να επιβεβαιώσουν το αίτιο της έκρηξης στο ρωσικό καταδρομικό Moskva, δήλωσε στο MSNBC ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι. «Δεν γνωρίζουμε τι προκάλεσε την έκρηξη», συμπλήρωσε. 

«Είδαμε στις πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ουκρανικός πύραυλος παράκτιας άμυνας το έπληξε. Αυτό δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, απλώς αυτήν την στιγμή δεν διαθέτουμε αρκετές πληροφορίες», είπε.

Λιθουανός αξιωματούχος ισχυρίζεται ότι οι Τούρκοι έσωσαν Ρώσους ναύτες - Διαψεύδει η Άγκυρα

Στο μεταξύ νωρίτερα την Πέμπτη ο Λιθουανός υπουργός Άμυνας ισχυρίστηκε πως Τούρκοι έσωσαν Ρώσους ναύτες από το φλεγόμενο καταδρομικό. «Το ρωσικό καταδρομικό έγειρε στο πλάι και μετά από μισή ώρα το ρεύμα κόπηκε παντού εντός του σκάφους. Από τις 2 τα ξημερώματα, τουρκικό πλοίο εκκένωσε 54 ναύτες από το καταδρομικό και περίπου στις 3 τα ξημερώματα, η Τουρκία και η Ρουμανία ανέφεραν ότι το πλοίο βυθίστηκε πλήρως. Οι σχετικές απώλειες ρωσικού προσωπικού δεν είναι ακόμη γνωστές, αν και στο πλοίο επέβαιναν 485 άνθρωποι (66 από αυτούς αξιωματικοί), έγραψε στα social media.

Ωστόσο Τούρκος αξιωματούχος μιλώντας στην τουρκική υπηρεσία του BBC διέψευσε τους ισχυρισμούς του Λιθουανού αξιωματούχου.  Σημειώνεται πως ο Λιθουανός υπουργός Άμυνας είπε επίσης ότι οι τουρκικές και οι ρουμανικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι το πλοίο είχε βυθιστεί, χωρίς ο Τούρκος αξιωματούχος να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει τα λεγόμενά του. 

Ειδήσεις σήμερα:

110 χρόνια από το ναυάγιο του Τιτανικού σε 16 φωτογραφίες

Κίνα: Τι τρέχει στα αλήθεια στη Σαγκάη - Γιατί είναι τόσο τρομοκρατημένοι οι Κινέζοι

Δολοφονία Καρολάιν: Στο βήμα του μάρτυρα σήμερα η σύμβουλος ψυχικής υγείας που παρακολουθούσε το ζευγάρι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης