Κίνα: Κορωνοϊός και lockdown «πνίγουν» τη Σανγκάη - Οι ΗΠΑ εκκενώνουν το προξενείο τους

Κίνα: Κορωνοϊός και lockdown «πνίγουν» τη Σανγκάη - Οι ΗΠΑ εκκενώνουν το προξενείο τους

Εν μέσω έξαρσης της covid-19 και αυστηρού lockdown

shanghai_dek
Ανήσυχες για την «ευημερία» των Αμερικανών πολιτών, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι ζήτησαν από το μη απαραίτητο προσωπικό του προξενείου τους στη Σανγκάη να αποχωρήσει από την κινεζική πόλη, εν μέσω έξαρσης της covid-19 και αυστηρού lockdown.

Η οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη έξαρση της covid-19 από την αρχή της πανδημίας. Οι αρχές, προκειμένου να ανασχέσουν την εξάπλωση της ασθένειας, έχουν επιβάλει lockdown σχεδόν στο σύνολο των 25 εκατ. κατοίκων της Σανγκάης. Ωστόσο τα αυστηρά μέτρα προκάλεσαν διάφορα προβλήματα, με κάποιους κατοίκους της πόλης να διαμαρτύρονται ότι δεν μπορούν να ανεφοδιαστούν σε τρόφιμα.

Ένα άλλο αμφιλεγόμενο μέτρο που έχουν υιοθετήσει οι κινεζικές αρχές είναι ότι όσοι βρίσκονται θετικοί στην covid-19, ακόμη κι αν δεν εμφανίζουν συμπτώματα, μεταφέρονται σε κρατικά κέντρα καραντίνας, πολλά από τα οποία είναι αυτοσχέδια και όπου οι συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής δεν είναι καλές. Σε αυτό το πλαίσιο η Ουάσινγκτον «έδωσε εντολή» στο μη απαραίτητο προσωπικό του προξενείου των ΗΠΑ στη Σανγκάη να αποχωρήσει «λόγω της επιδημίας covid-19», ανέφερε σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας.

Δεν είναι γνωστό πόσα άτομα αφορά αυτή η απόφαση και προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν η αποχώρηση από τη Σανγκάη σημαίνει αποχώρηση από το κινεζικό έδαφος.

«Αυθαίρετο»

Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα περισσότερα από 23.000 νέα κρούσματα covid-19 στη Σανγκάη. Ο αριθμός αυτός είναι πολύ υψηλός για την Κίνα, μια από τις τελευταίες χώρες του κόσμου που εφαρμόζει πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι στον κορονοϊό.

Αυτό συνίσταται σε πολλά μέτρα: lockdown αμέσως μόλις εντοπίζονται μερικά κρούσματα, απομάκρυνση των θετικών από τον υπόλοιπο πληθυσμό, παροχή πολύ λίγων αδειών εισόδου στην Κίνα σε αλλοδαπούς και παραμονή σε καραντίνα των ταξιδιωτών που εισέρχονται στη χώρα. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Σανγκάης παραμένουν μέχρι και σήμερα σε lockdown, αν και σε κάποιους επιτράπηκε να βγουν από τα σπίτια τους για πρώτη φορά εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες.

Κλείσιμο
Οι αρχές της πόλης είχαν ανακοινώσει χθες ότι περισσότερες από 7.000 μονάδες κατοικιών θεωρούνται περιοχές χαμηλού κινδύνου καθώς εκεί δεν έχουν εντοπιστεί νέα κρούσματα εδώ και 14 ημέρες και οι ένοικοί τους μπορούν πλέον να βγαίνουν από τα σπίτια τους. Ωστόσο εξακολουθεί να επικρατεί σύγχυση σχετικά με το πόσο ελεύθερα μπορούν να μετακινούνται αυτοί.

Την προηγούμενη εβδομάδα η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κίνα είχε «δώσει άδεια» στο μη απαραίτητο προσωπικό του προξενείου να φύγει από τη Σανγκάη εκτιμώντας ότι οι Αμερικανοί πολίτες κινδυνεύουν να έρθουν αντιμέτωποι με μια «αυθαίρετη εφαρμογή» κανόνων για την αντιμετώπιση της covid-19.

Σε αντίδραση ο Ζάο Λιζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, κατηγόρησε το Σάββατο την Ουάσινγκτον για «αβάσιμες κατηγορίες». «Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η κινεζική πολιτική ελέγχου της επιδημίας είναι επιστημονική και αποτελεσματική», είχε υπογραμμίσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα

Τούρκος αναλυτής: «Αν δεν αποκτήσουμε F-16 BLOCK τα ελληνικά Rafale θα μας πλήττουν πρώτα»

Ο δήμος του Σαντιάγο ανακοινώνει... δελτίο στο νερό καθώς η ξηρασία στη Χιλή μπαίνει στη 13η χρονιά!

Πέθανε ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης Αντώνης Σύκαρης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης