Συγκινεί η κόρη της Ιρίνα που σκοτώθηκε από τους Ρώσους στη Μπούτσα: Πίστευα ότι κρυβόταν σε καταφύγιο

Συγκινεί η κόρη της Ιρίνα που σκοτώθηκε από τους Ρώσους στη Μπούτσα: Πίστευα ότι κρυβόταν σε καταφύγιο

Ο θάνατος της γυναίκας καταγράφηκε σε βίντεο από μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) του ουκρανικού στρατού - Την αναγνώρισαν από τα βαμμένα της νύχια

woman_-_ukraine
Το CNN με εκτενές δημοσίευμά του αναφέρεται στην προσωπική ιστορία της άτυχης 53χρονης Ιρίνα Φιλκίνα που σκοτώθηκε από πυρά ρωσικού άρματος μάχης σε δρόμο της Μπούτσα. Η 53χρονη είχε αποφασίσει το τελευταίο διάστημα να αλλάξει τη ζωή της. Σε ένα μήνα θα γινόταν 53 ετών και τα 30 τελευταία χρόνια δούλευε καθημερινά πολλές ώρες για να προσφέρει τα προς το ζην στις δύο της κόρες και έκανε καθημερινά το δρομολόγιο Μπούτσα - Ιρπίν. 

Στις αρχές της χρονιάς είχε εγγραφεί σε μαθήματα make up artist καλλυντικών. Τότε ήταν που για πρώτη φορά αγόρασε στη ζωή της σετ make up, όπως λέει στο CNN η δασκάλα της Αναστασία Σουμπάτσεβα ενώ πρόσθεσε πως η γυναίκα είχε αποφασίσει να χαρεί τη ζωή της. Τραγική ειρωνεία. Η Σουμπάτσεβα ήταν εκείνη που αναγνώρισε την 53χρονη από τα βαμμένα νύχια της. Μιλώντας στο CNN τόνισε πως η καρδιά που είχε σχεδιάσει στα νύχια της με αφορμή την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, συμβόλιζε την αγάπη για τον εαυτό της. «Σχεδίασε μια καρδιά στο δάχτυλό της γιατί άρχισε να αγαπά τον εαυτό της», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έβαλε πρόωρο τέλος στα όνειρα της 53χρονης. Οι κόρες της αποφάσισαν να περάσουν τα σύνορα με την Πολωνία, ενώ η Ιρίνα έμεινε πίσω για να βοηθήσει άλλους ανθρώπους που βίωναν με τον χειρότερο τρόπο τη ρωσική εισβολή. Για περίπου μία εβδομάδα βρισκόταν στο εμπορικό κέντρο Bucha's Epicenter, όπου φρόντιζε για τις προμήθεις ενώ συμμετείχε σε ομάδα που μαγείρευε για τον ουκρανικό στρατό, σύμφωνα με την κόρη της.

Στις 5 Μαρτίου η Ιρίνα Φιλκίνα προσπάθησε να φύγει με ένα από τα αυτοκίνητα που βοηθούσαν στην εκκένωση ανθρώπων που βρίσκονταν στο εμπορικό κέντρο. Όμως δεν υπήρχε χώρος  και πήρε την απόφαση να πάει στο σπίτι της χρησιμοποιώντας ένα ποδήλατο. 

Η 26χρονη κόρη της, Όλγκα, παιδοψυχολόγος στο επάγγελμα, ανέφερε πως  παρακάλεσε τη μητέρα της να μην οδηγήσει το μαύρο της ποδήλατο για να πάει στο σπίτι. Της ζήτησε να πάρει το τρένο και να φύγει από την πόλη. «Της είπα ότι δεν ήταν ασφαλές να μένει εκεί. Η Ρωσία κατέλαβε ολόκληρο το χωριό - σκότωσαν ανθρώπους», τόνισε χαρακτηριστικά στο CNN.

«Όλγκα, δεν ξέρεις τη μαμά σου; Μπορώ να μετακινήσω βουνά!», ήταν η απάντηση που της έδωσε. Αυτή ήταν η τελευταία συζήτηση ανάμεσα σε μητέρα και κόρη. Η Ιρίνα δεν κατάφερε ποτέ να γυρίσει στο σπίτι της. «Πώς θα μπορούσε ένας άνθρωπος να μην αναγνωρίσει το σώμα της μητέρας του;», διερωτάται η κόρη της.

Από την πλευρά της η Σουμπάτσεβα δήλωσε πως για να πειστεί ότι η σορός της γυναίκας άνηκε στην Ιρίνα Φιλκίνα σύγκρινε τις φωτογραφίες του Reuters με αυτές που είχε τραβήξει εκείνη. «Η φωτογραφία του σώματός της και οι δικές μου (εικόνες) από το μανικιούρ της με βοήθησαν να καταλάβω ότι αυτό είναι το ίδιο άτομο και άρχισα να κλαίω», είπε. Ακόμη τόνισε πως η τελευταία φορά που την είδε ήταν πριν τη ρωσική εισβολή. 
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πίσω από αυτή τη φωτογραφία του χεριού της βρίσκεται μια σπουδαία γυναίκα», υποστήριξε.

Πίστευα ότι η μητέρα μου είχε τραυματιστεί

Κλείσιμο
Παρά το γεγονός ότι ο ουκρανικός στρατός είπε στην οικογένειά της ότι η 53χρονη σκοτώθηκε συμπληρώνοντας πως θα ήταν αδύνατο να ανασυρθεί η σορός της η 26χρονη Όλγκα πίστευε πως η μητέρα της είχε τραυματιστεί και όλο τον Μάρτιο έψαχνε για να μάθει νέα της. «Φανταζόμουν ότι θα βρισκόταν κάπου κρυμμένη», δήλωσε. 

Όμως η πραγματικότητα ήταν τελείως διαφορετική. Η 53χρονη καθώς και άλλοι 20 άμαχοι κείτονταν νεκροί στους δρόμους της Μπούτσα. «Όταν κατάλαβα για δεύτερη φορά ότι σκοτώθηκε η μητέρα μου ένιωσα ότι η σπονδυλική μου στήλη είχε σπάσει. Ήμουν ανήμπορη να αντιδράσω. Ξάπλωσα και έκλαιγα», είπε.

Ακόμη είπε πως δεν έχει ιδέα για το πότε θα δει το σώμα της νεκρής μητέρας της. Οι αξιωματούχοι της πόλης αφού μετέφεραν τις σορούς των αμάχων ναρκοθέτησαν και πάλι τη Μπούτσα.  Πλέον η Όλγκα έχει ξεκινήσει τη δημιουργία ενός ιδρύματος στη μνήμη της μητέρας της το οποίο θα βοηθήσει τους νεαρούς Ουκρανούς που έχουν πληγεί από τον πόλεμο.

Υπενθυμίζεται πως η εν ψυχρώ εκτέλεση της Ιρίνα Φιλκίνα, από τα ρωσικά στρατεύματα, στη Μπούτσα έχει κάνει το γύρο του κόσμου καθώς η άτυχη γυναίκα εντοπίστηκε μέσα στις λάσπες και αναγνωρίστηκε από τα βαμμένα νύχια της. 

Βίντεο ντοκουμέντο που ήρθε μέσα στην εβδομάδα στη δημοσιότητα δείχνει τις τελευταίες της στιγμές πριν σκοτωθεί από τα ρωσικά πυρά. Η 53χρονη γυναίκα αρχικά κάνει ποδήλατο, στη συνέχεια σταματάει και ακολούθως διασχίζει με τα πόδια τον δρόμο. Όμως δευτερόλεπτα αργότερα πέφτει νεκρή από τα πυρά ρωσικού τεθωρακισμένου... 

Ειδήσεις σήμερα:

Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα θα ζητήσει από τη Χάγη τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου στη Μαριούπολη

Φωτιά στο Παπανικολάου: Το τραγικό παιχνίδι της μοίρας με τους δύο νεκρούς

«Καρφί» Μητσοτάκη στην επίτροπο Σίμσον για τα ενεργειακά: Μόνοι μας δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση, να βοηθήσετε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης