Εκλογές στη Γαλλία: Φαβορί ο Μακρόν, αν και η Λεπέν τον πλησιάζει επικίνδυνα - Στις τέσσερις μονάδες η διαφορά τους

Εκλογές στη Γαλλία: Φαβορί ο Μακρόν, αν και η Λεπέν τον πλησιάζει επικίνδυνα - Στις τέσσερις μονάδες η διαφορά τους

Στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, η αποχή και οι αναποφάσιστοι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα - Πάντως, όλες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι ο Μακρόν θα επικρατήσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 24 Απριλίου έναντι της επικεφαλής της Ακροδεξιάς

macron
Tρία 24ωρα προτού ανοίξουν οι κάλπες στη Γαλλία για τον πρώτο γύρο των εκλογών, ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν παραμένει φαβορί σε όλες τις δημοσκοπήσεις, αν και τον προβληματίζει ιδιαίτερα η δημοσκοπική ενίσχυση της Ακροδεξιάς.

Ενδεικτικός είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της γαλλικής εφημερίδας «Liberation», που απεικονίζει τη σταρ της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, με την ακόλουθη λεζάντα: «Ο κίνδυνος είναι πιο μεγάλος από ποτέ».

Χθες, πάντως, η κόρη του Ζαν Μαρί Λεπέν ξεκαθάρισε ότι είναι έτοιμη να κυβερνήσει τη Γαλλία, όπως σχολιάζει η εφημερίδα «Le Figaro».

Ο πρώτος γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών διεξάγεται την Κυριακή 10 Απριλίου , την ώρα που η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία.

liberation1


Κλείσιμο
Ο ένοικος των Ηλυσίων που ξεκίνησε τον προεκλογικό του αγώνα ζητώντας τον τερματισμό του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία, παραμένει πρώτος στην πρόθεση ψήφου σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, στον πρώτο γύρο των εκλογών, η διαφορά του με τη Λεπέν, έχει μειωθεί σημαντικά.

Πάντως, όλες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι ο Μακρόν θα επικρατήσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 24 Απριλίου έναντι της επικεφαλής της Ακροδεξιάς.

Οι τέσσερις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις φέρνουν τον Μακρόν να κερδίζει τον πρώτο γύρο της επόμενης Κυριακής με ποσοστό 27% κατά μέσον όρο έναντι 23% της Λεπέν και να επικρατεί στον δεύτερο γύρο με 53%. Πριν από πέντε χρόνια, ο Μακρόν είχε κατατροπώσει τη Λεπέν με 66% έναντι 34%.

Τρίτη δύναμη στις φετινές εκλογές εμφανίζεται το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, ηγέτης της «Ανυπότακτης Γαλλίας», Ζαν-Λικ Μελανσόν, φθάνοντας το 16%.

Η επικεφαλής της γαλλικής Δεξιάς, Βαλερί Πεκρές και ο εθνικιστής και πρώην αρθρογράφος της εφημερίδας «Le Figaro», Ερίκ Ζεμούρ ακολουθούν στην τέταρτη και πέμπτη θέση, με ποσοστά 10,5% και 10% αντίστοιχα.

Όπως αναφέρουν οι γαλλικές εφημερίδες «Le Μonde» και «Liberation», η φετινή προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα επισκιάστηκε από την πανδημία της COVID-19 και εν συνεχεία από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, το εκλογικό αποτέλεσμα του πρώτου και του δεύτερου γύρου θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό δύο παράγοντες : η τάση για αύξηση της αποχής, ιδιαίτερα από τους νέους και τους ψηφοφόρους της εργατικής τάξης.

Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η αποχή αναμένεται να ξεπεράσει το 22,2% του 2017, ενώ ορισμένοι δεν αποκλείουν να υπερβεί και το ιστορικό ρεκόρ του 28%.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων.


Ειδήσεις σήμερα:

O πατέρας της Καρολάιν για τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο: «Μακάρι να μπορούσα να πάρω στα χέρια μου αυτή τη νυφίτσα»

Πολιτική ταραχή για τον «μαχητή του Tάγματος Αζόφ» στην ομιλία Ζελένσκι

Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα θα ζητήσει από τη Χάγη τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου στη Μαριούπολη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης