Axiom Space: Έτοιμη για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό η πρώτη επανδρωμένη ιδιωτική αποστολή

Axiom Space: Έτοιμη για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό η πρώτη επανδρωμένη ιδιωτική αποστολή

Οι τέσσερις αστροναύτες της Axiom Space θα εκτελέσουν πλήθος πειραμάτων και δεν έχουν σχέση με τους... τουρίστες του Διαστήματος

axiom-space
Ιστορία στις διαστημικές αποστολές θα γράψουν τις επόμενες ημέρες οι τέσσερις αστροναύτες της Axiom Space, μιας start up με έδρα το Χιούστον των ΗΠΑ, οι οποίοι θα ταξιδέψουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Πρόκειται για την πρώτη ιδιωτική επανδρωμένη διαστημική αποστολή.

Την εκτόξευση χαιρετίζουν η NASA και άλλοι φορείς, ως σημείο καμπής στην επέκταση των εμπορικών διαστημικών πτήσεων.

Αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, η τετραμελής αποστολή της Axiom θα αναχωρήσει την Παρασκευή από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα, με πύραυλο Falcon 9 της εταιρείας SpaceX του Ελον Μασκ.

Η εκτόξευση είχε αρχικά προγραμματιστεί για την Τετάρτη. Εκπρόσωπος της Axiom δήλωσε ότι η καθυστέρηση θα δώσει στην SpaceX περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει τους ελέγχους πριν από την εκτόξευση.

Η ομάδα των αστροναυτών, της οποίας ηγείται ο βετεράνος αστροναύτης της NASA Μάικλ Λόπες-Αλεγκρία, αναμένεται να φτάσει στον ISS 28 ώρες μετά την εκτόξευση, όταν η κάψουλα Crew Dragon της SpaceX θα προσδεθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό περίπου 400 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη.

Κλείσιμο
Ο 63χρονος Λόπες-Αλεγκρία είναι ο ισπανικής καταγωγής διοικητής της αποστολής και αντιπρόεδρος της Axiom, αρμόδιος για την επιχειρηματική ανάπτυξη. Θα έχει μαζί του τον αμερικανό επιχειρηματία Λάρι Κόνορ, τον ισραηλινό πιλότο Έιταν Στιμπέ και τον καναδό επιχειρηματία Μαρκ Πάθι. Ο Στιμπέ θα γίνει ο δεύτερος Ισραηλινός που θα βρεθεί στο διάστημα, μετά τον Ίλαν Ραμόν που σκοτώθηκε το 2003 (μαζί με έξι αστροναύτες της NASA) στην τραγωδία με το διαστημικό λεωφορείο Columbia.

Axiom Mission 1 - A new chapter begins


Το πλήρωμα της αποστολής Ax-1 φαίνεται να έχει πολλά κοινά με τους εύπορους ταξιδιώτες του Διαστήματος που πλήρωσαν αδρά για να πετάξουν με την Blue Origin και την Virgin Galactic. Οι επικεφαλής της Axiom τονίζουν όμως ότι η αποστολή τους είναι πιο ουσιαστική πέρα από ότι θα γίνει στο Διάστημα και όχι σε ύψος 100 χιλιομέτρων που είναι απλώς το κατώφλι για το Διάστημα.

«Δεν είμαστε τουρίστες του Διαστήματος», δήλωσε ο Λόπες-Αλεγκρία σε συνέντευξη Τύπου, συμπληρώνοντας ότι η ομάδα της Axiom έχει εκπαιδευτεί εντατικά τόσο με τη NASA όσο και με την SpaceX και θα πραγματοποιήσει ουσιαστική βιοϊατρική έρευνα κατά την παραμονή της στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η ομάδα Ax-1 θα μεταφέρει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό εξοπλισμό και προμήθειες για 26 επιστημονικά και τεχνολογικά πειράματα που φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει στη διάρκεια της παραμονής της στον ISS.

Ειδήσεις σήμερα

Ρούλα Πισπιρίγκου: Είμαι μητέρα που έχω χάσει τρία παιδιά και είμαι ένα βήμα πριν τη φυλακή, είπε στην ανακρίτρια

Με χάπια κατά του ιού ΗΙV και ψυχολογική υποστήριξη η 18χρονη που πήγε για δουλειά και τη βίασαν

Ο Ζελένσκι από τη μαρτυρική Μπούκα: Θέλουμε να δείξουμε σε όλον τον κόσμο τι έκανε ο ρωσικός στρατός
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης