Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιστρέψτε την Κριμαία, λένε οι Τατάροι στους Ρώσους

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιστρέψτε την Κριμαία, λένε οι Τατάροι στους Ρώσους

Η επιστροφή της κατατέθηκε ως όρος από το Κίεβο  στις ρωσο-ουκρανικές διαπραγματεύσεις - «Απαραίτητη η εδαφική αποκατάσταση της χώρας, για να διεξαχθούν επίσημες διαπραγματεύσεις»

tataroi-krimea
Εκπρόσωποι των Τατάρων της Κριμαίας ζήτησαν σήμερα την επιστροφή στην Ουκρανία αυτής της χερσονήσου που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014 να αποτελεί ένας από τους όρους που έθεσε το Κίεβο στις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα για τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης.

Μετά από μια διαδικτυακή συνάντηση, το Μαζλί, το συμβούλιο αυτής της τουρκόφωνης μουσουλμανικής κοινότητας που εγκαταστάθηκε στην Κριμαία από τον 13ο αιώνα, επέμεινε ότι η επιστροφή στην Ουκρανία αυτού του εδάφους πρέπει να είναι «υποχρεωτική προϋπόθεση» στις συνομιλίες.

«Το Μαζλί των Τατάρων της Κριμαίας εκτιμούν ότι η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, συμπεριλαμβανομένης της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης, πρέπει να είναι υποχρεωτική προϋπόθεση για τη διεξαγωγή επίσημων διαπραγματεύσεων μεταξύ ουκρανών εκπροσώπων και της επιτιθέμενης χώρας Ρωσικής Ομοσπονδίας», υπογράμμισε στο Facebook ο επικεφαλής της συνέλευσης των Τατάρων, Ρεφάτ Τσομπάροφ, επικαλούμενος απόφαση του Μαζλί της 18ης Μαρτίου.

Ένας νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη φάνηκε να οδηγήσει τα μέρη προς μια συμφωνία, είπαν οι απεσταλμένοι, προτού το Κρεμλίνο διαψεύσει αυτές τις ελπίδες σήμερα λέγοντας ότι δεν είδε τίποτα «υποσχόμενο».

Ο Ουκρανός επικεφαλής διαπραγματευτής Νταβίντ Αραχαμία. εξήγησε ότι η χώρα του απαιτεί μια «διεθνή συμφωνία» που να εγγυάται την ασφάλειά της και πρότεινε να «εξαιρούνται προσωρινά» από τις διαπραγματεύσεις η Κριμαία και τα εδάφη του Ντονμπάς που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών.

Η ρωσική πλευρά απαιτεί από την πλευρά της η συμφωνία να περιλαμβάνει την αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία και την ανεξαρτησία των δύο αυτοαποκαλούμενων «δημοκρατιών» του Ντονμπάς.

Κλείσιμο
Η κοινότητα των Τατάρων, η οποία αντιπροσωπεύει το 12% έως το 15% των δύο εκατομμυρίων κατοίκων της Κριμαίας, είχε μποϊκοτάρει το δημοψήφισμα που διοργανώθηκε το 2014 από τη Ρωσία, η νομιμότητα του οποίου δεν αναγνωρίστηκε ούτε από το Κίεβο ούτε από τη διεθνή κοινότητα.

Στη συνέχεια, η Μόσχα απαγόρευσε το Μαζλί, χαρακτηρίζοντας το εξτρεμιστική οργάνωση, και συνέλαβε δεκάδες εκπροσώπους αυτής της εθνοτικής ομάδας, με τον ΟΗΕ να καταγγέλλει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Περίπου 30.000 Τατάροι, περισσότερο από το 10% της κοινότητάς τους, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού τους Μουσταφά Τζεμίλεφ, έχουν καταφύγει σε άλλα μέρη στην Ουκρανία.

Ειδήσεις σήμερα:

Ηλεκτρονικά μέσω gov.gr το βιβλιάριο υγείας των παιδιών

Τζεφ Μοντάνα: «Ο Λιγνάδης μου έπαιρνε ζελεδάκια και παρουσίαζε τον Σάκη Ρουβά ως δέλεαρ στα παιδιά»

Ορίστηκαν τρεις ειδικοί από τον ΟΗΕ για να ερευνήσουν ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης