Πόλεμος στην Ουκρανία: Παρά τις χθεσινές δεσμεύσεις τους, οι Ρώσοι άρχισαν ξανά τους βομβαρδισμούς στο Τσερνίχιβ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Παρά τις χθεσινές δεσμεύσεις τους, οι Ρώσοι άρχισαν ξανά τους βομβαρδισμούς στο Τσερνίχιβ

Προβληματισμός για τις επόμενες κινήσεις των Ρώσων, παρά τις διακηρύξεις τους για απόσυρση από Κίεβο και Τσερνίχιβ - «Μικρό καλάθι» κρατούν οι Ευρωπαίοι, «δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις» λένε - «Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος» λέει το Κρεμλίνο, «δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία αν δεν φύγουν τα ρωσικά στρατεύματα» απαντά το Κίεβο

katestrammena-oukrania-arthro
Μπορεί το κλίμα που καλλιεργήθηκε μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού γύρου των ρωσο-ουκρανικών διαπραγματεύσεων να «γέννησε» αισιοδοξία για την ολοκλήρωση των εχθροπαξιών στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό, ωστόσο οι ενέργειες, αλλά και οι δηλώσεις αξιωματούχων που ακολούθησαν, τόσο από τους συμμετέχοντες στη διαδικασία όσο και από τρίτους παράγοντες, έδειξαν πως υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος που πρέπει να διανυθεί.

Στο πεδίο, παρά τις δεσμεύσεις της Ρωσίας για άμεση αποκλιμάκωση των επιχειρήσεών της στο Κίεβο και στο Τσερνίχιβ, ώστε να επικεντρωθεί στο Ντονμπάς, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε νέες επιθέσεις χθες το βράδυ στην πόλη του Τσερνίχιβ, στο βόρειο μέτωπο της χώρας, από τις οποίες τραυματίστηκαν τουλάχιστον  25 άτομα.



Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, το Τσερνίχιβ επλήγη τόσο με πυραύλους από αέρος όσο και με βολές από το πυρβολικό, προσθέτοντας πως έχει παρατηρηθεί μεν απόσυρση στρατευμάτων τόσο από τη συγκεκριμένη πόλη, όσο και γύρω από το Κίεβο, ωστόσο αναλυτές εκτιμούν πως οι Ρώσοι επιστρέφουν στις θέσεις του στη Λευκορωσία για να ανασυνταχθούν, να ενισχυθούν και να επιστρέψουν.

Κλείσιμο


Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η πολιορκία της Μαριούπολης, εκεί που ένα κτίριο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) έγινε στόχος ρωσικών βομβαρδισμών, όπως δήλωσε σήμερα μια Ουκρανή αξιωματούχος.

«Οι εισβολείς βομβάρδισαν εσκεμμένα ένα κτίριο της ΔΕΕΣ στη Μαριούπολη», έγραψε στο Telegram η Λιουντμίλα Ντενίσοβα, αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό κοινοβούλιο. «Προς το παρόν δεν έχουμε πληροφορίες για τα θύματα», πρόσθεσε χωρίς να διευκρινίσει πόσοι άνθρωποι μπορεί να βρίσκονταν μέσα στο κτίριο όταν δέχθηκε τα πυρά.


Και σε επίπεδο δηλώσεων, όμως, η χθεσινή αισιοδοξία μετριάστηκε σήμερα τόσο με αυτά που κυκλοφόρησαν από το Κρεμλίνο και το Κίεβο, όσο και με τις τοποθετήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Συγκεκριμένα, ο Ντμίτρι Πεσκόφμιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κρεμλίνο ανέφερε πως η Ρωσία δεν έχει παρατηρήσει κάτι «πραγματικά ελπιδοφόρο» ή «μια σημαντική πρόοδο» στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία. Η Μόσχα χαιρέτισε μεν το γεγονός ότι το Κίεβο διατύπωσε τα αιτήματά του σε γραπτή μορφή, αλλά «υπάρχει ακόμα μακρά περίοδος εργασίας» ανάμεσα στις δυο αντιπροσωπείες μέχρι την τελική συμφωνία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Από την πλευρά των Ουκρανών, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, Νταβίντ Αραχαμία τόνισε, σε συνέντευξή του στο ουκρανικό δίκτυο RBC-Ukraine πως «δεν μπορεί να υπάρξει καμία ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία και δεν μπορεί να γίνει κανένα ουκρανικό δημοψήφισμα για την ασφάλεια, όσο τα ρωσικά στρατεύματα παραμένουν στα εδάφη μας». 

Και στην Ευρώπη, όμως, οι ανώτεροι αξιωματούχοι παραμένουν επιφυλακτικοί και αρνούνται, προς το παρόν, να χαρακτηρίσουν τα αποτελέσματα των χθεσινών διαπραγματεύσεων. Συγκεκριμένα, η Ρώμη ξεκαθάρισε, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο πως «δεν τρέφει ψευδαισθήσεις». «Σχετικά με την εξέλιξη των διπλωματικών διαπραγματεύσεων, καταγράφουμε τα βήματα που έγιναν χθες στην Τουρκία. Θα αξιολογήσουμε τις ρωσικές δηλώσεις σε συνάρτηση με τα γεγονότα, για το τι συμβαίνει και θα συμβεί στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Ντι Μάιο.

Στην ίδια γραμμή και η Γερμανία, με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου, Στέφεν Χεμπεστράιτ να δηλώνει πως «το Βερολίνο δεν θα αξιολογήσει ακόμη τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη». «Δεν θα τα αξιολογήσω. Πρέπει να επιδείξουμε αυτοσυγκράτηση, καθώς οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη» τόνισε, προσθέτοντας πως ο Όλαφ Σολτς συζήτησε με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας που έθεσαν οι Ουκρανοί στις συζητήσεις με τους Ρώσους και του ξεκαθάρισε πως η Γερμανία, ως σύνολο, είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε αυτό. «Ο καγκελάριος έδειξε μια γενική ετοιμότητα... Η Γερμανία είναι έτοιμη να ενεργήσει ως εγγυητής της ασφάλειας», δήλωσε ο Χεμπεστράιτ.

Και η Γαλλία θα κρίνει την Ρωσία «για τις πράξεις, όχι τις ανακοινώσεις» στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Αν-Κλερ Λεζάντρ κάνοντας την εκτίμηση ότι ενδεχομένως η Μόσχα «προσπαθεί να κερδίσει χρόνο παίζοντας το παιγνίδι της διαπραγμάτευσης». «Πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί στην αξιολόγηση της προόδου των διαπραγματεύσεων», καθώς και για τις ανακοινώσεις περί «δραστικού περιορισμού» των στρατιωτικών δραστηριοτήτων στο Κίεβο και το Τσερνίχιβ, δήλωσε η εκπρόσωπος στο ραδιοφωνικό δίκτυο της France Info, αναφερόμενη στην δήλωση του Ρώσου υφυπουργού Αμυνας μετά το τέλος των χθεσινών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη. «Οφείλουμε να κρίνουμε βάσει των πράξεων αυτά που έχει η Ρωσία να θέσει στο τραπέζι», επέμεινε η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ειδήσεις σήμερα:

«Δεν είδαμε κάτι πραγματικά ελπιδοφόρο στις συνομιλίες» με το Κίεβο, λέει η Μόσχα

H οικογενειακή τραγωδία πίσω από το θάνατο της 40χρονης στη Μαγνησία - Είχε χάσει αιφνίδια τον αδερφό της

Ειδικοί πιστεύουν ότι o Αμπράμοβιτς δηλητηριάστηκε με χλωροπικρίνη ή με μικρή δόση Νόβιτσοκ, λέει δημοσιογράφος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης