Αμφισβητείται η συμμετοχή της Ρωσίας στη G20 - Ο Πούτιν επιμένει και σχεδιάζει να παραστεί

Αμφισβητείται η συμμετοχή της Ρωσίας στη G20 - Ο Πούτιν επιμένει και σχεδιάζει να παραστεί

Τυχόν αποκλεισμός της Ρωσίας από την oμάδας των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα μπορούσε να προστεθεί στις υπάρχουσες οικονομικές κυρώσεις - H Πολωνία, που πρότεινε τον αποκλεισμό της Ρωσίας, λέει ότι  έλαβε «θετική ανταπόκριση» από τις ΗΠΑ

putin-g20
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικοί σύμμαχοί τους αξιολογούν εάν η Ρωσία πρέπει να παραμείνει στην ομάδα των μεγάλων οικονομιών της Ομάδας των Είκοσι (G20) μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, ανέφεραν στο Reuters πηγές που συμμετείχαν στις σχετικές συζητήσεις την Τρίτη.

Η Πολωνία έκανε γνωστό χθες ότι πρότεινε σε Αμερικανούς αξιωματούχους να αποκλειστεί η Ρωσία από την G20 και ότι η πρόταση αυτή έτυχε «θετικής ανταπόκρισης».

Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Τεχνολογίας Πιοτρ Νόβακ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το ζήτημα αυτό συζητήθηκε στις συναντήσεις που είχε την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον.

«Στις συναντήσεις με, μεταξύ άλλων, την υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο προτείναμε να αποκλειστεί η Ρωσία από την G20 και λάβαμε θετική ανταπόκριση. Το θέμα θα το αναλάβει ο πρόεδρος Μπάιντεν», είπε ο Νόβακ μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βαρσοβία.

Μολονότι δεν σχολίασε συγκεκριμένα την πολωνική ανακοίνωση, μια αμερικανική πηγή είπε ότι η Ρωσία έχει παραβιάσει τους διεθνείς κανόνες και επομένως θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες στα διεθνή φόρα.

Παρόλα αυτά, σήμερα η ρωσίδα πρέσβης στην Τζακάρτα, Λουντμίλα Βορομπιόβα, δήλωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πρόθεση να συμμετάσχει στη σύνοδο της G20 που θα διεξαχθεί στην Ινδονησία φέτος.

«Όχι μόνο η G20, διάφοροι οργανισμοί προσπαθούν να αποβάλουν τη Ρωσία (...). Η αντίδραση της Δύσης είναι απόλυτα δυσανάλογη», υποστήριξε η Βορομπιόβα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Κλείσιμο
Η G20 είναι ένας όμιλος των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου που στοχεύει στο συντονισμό της δράσης σε θέματα που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και της ανάπτυξης.

Τυχόν αποκλεισμός της Ρωσίας από την Ομάδα θα μπορούσε να προστεθεί στις υπάρχουσες οικονομικές κυρώσεις. Ωστόσο, πιθανότατα θα ασκηθεί βέτο και από άλλα βασικά κράτη της G20, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας και της Σαουδικής Αραβίας, εκτιμούν αναλυτές.

Ειδήσεις σήμερα:

Δημήτρης Ήμελλος: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία φλερτάρει με έναν παγκόσμιο πόλεμο»

Σύνοδος Κορυφής: «Μπρα ντε φερ» Βορρά - Νότου και μικρό καλάθι για τα μέτρα της ενέργειας


Καιρός: Βροχές και κρύο σήμερα - Έρχεται η άνοιξη το τριήμερο της 25ης Μαρτίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης