Τουρκικά ΜΜΕ: Σενάρια συνεργασίας με Ελλάδα και Ισραήλ για το φυσικό αέριο

Τουρκικά ΜΜΕ: Σενάρια συνεργασίας με Ελλάδα και Ισραήλ για το φυσικό αέριο

Τι αναφέρουν CNN Turk και Milliyet μετά τη συνάντηση Ερντογάν και Σολτς - Η Γερμανία ψάχνει άμεσα εναλλακτικές λύσεις για απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο - Πώς μπορεί να μεταφερθεί το φυσικό αέριο του Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, Τουρκίας και Ιταλίας

kyriakos-tayip-0
Σενάρια για μεταφορά των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ στην Ευρώπη, μέσω σύνδεσης με τον αγωγό TANAP στην Τουρκία και από εκεί στην Ελλάδα, κάνουν λόγο το CNN Turk και η εφημερίδα Milliyet.

Τα σενάρια συνεργασίας Τουρκίας, Ισραήλ, Ελλάδας για τα ενεργειακά, έρχονται στην επιφάνεια μετά την πρόσφατη συνάντηση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σόλτς με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Το Βερολίνο επιζητά άμεσα εναλλακτικές λύσεις για απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.
1
 

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, θα απαιτηθεί η κατασκευή ενός νέου αγωγού 500 χλμ από την περιοχή της Μερσίνης στην Αλεξανδρέττα, προκειμένου να συνδεθεί κοντά στο Εσκί Σαχίρ, με τον υπάρχον αγωγό TANAP, που ξεκινάει από το Αζερμπαϊτζάν.

Τούρκοι ειδικοί εκτιμούν πως το σενάριο αυτό, θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, μεταφέροντας το φυσικό αέριο από το κοίτασμα Λεβαθιάν του Ισραήλ στην Ευρώπη, μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Ιταλίας.
Κλείσιμο
2
 

Οι τουρκικοί υπολογισμοί και ενδόμυχες προσδοκίες ωστόσο «σκοντάφτουν» στο γεγονός πως για να φτάσει το ισραηλινό αέριο στην Αλεξανδρέττα, θα πρέπει ο υποθαλάσσιος αγωγός να διέρχεται από την κυπριακή ΑΟΖ. Κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες, φαντάζει αδύνατο χωρίς την προηγούμενη επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Θεωρείται επίσης απίθανο Λίβανος και Συρία, να επιτρέψουν να περάσει ο υποθαλάσσιος αγωγός, μέσω των δικών τους ΑΟΖ.


Ειδήσεις σήμερα:

O Ζελένσκι ευχαρίστησε σε βιντεοκλήση το ζεύγος Κούνις-Κούτσερ για τη βοήθειά τους στους Ουκρανούς

Ο τυφλός απόφοιτος του ΑΠΘ που διαπρέπει στη Γερμανία -Δημιούργησε σημαντικό κώδικα για την επιστήμη

Ελένη Ράντου: Η δραματική έκκληση για φίλη της που χτυπήθηκε σε τροχαίο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης