Ρωσία: Μεγάλες διαδηλώσεις κατά της εισβολής στην Ουκρανία

Ρωσία: Μεγάλες διαδηλώσεις κατά της εισβολής στην Ουκρανία

Από τις 24 Φεβρουαρίου, πρώτη μέρα της εισβολής στην Ουκρανία, έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 14.000 διαδηλωτές σε 112 πόλεις ενώ έχουν προφυλακιστεί, τουλάχιστον, 359 άτομα σε 28 πόλεις της Ρωσίας - Συλλήψεις διαδηλωτών την Κυριακή στην κεντρική πλατεία Μανέζναγια, στην καρδιά της Μόσχας

russia_2

Την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν καταδικάζουν μόνο οι ΗΠΑ και οι χώρες της ΕΕ αλλά και πολλοί Ρώσοι πολίτες, με αρκετές χιλιάδες εξ αυτών να έχουν επιλέξει να εγκαταλείψουν την χώρα τους με προορισμό την Αρμενία, την Γεωργία, το Κιργιστάν και την Φινλανδία ενώ πολλοί Ρώσοι από την μια άκρη της χώρας στην άλλη βγήκαν στους δρόμους να διαδηλώσουν κατά του πολέμου.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ανεξάρτητη ρωσική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα OVD - Info, από τις 24 Φεβρουαρίου, δηλαδή, την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ξέσπασαν μεγάλες διαδηλώσεις κατά του πολέμου στην Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και σε πολλές άλλες ρωσικές πόλεις.

Οι Αρχές συνέλαβαν 14.219 διαδηλωτές σε 112 πόλεις ενώ η ρωσική αστυνομία έκανε χρήση τέιζερ για να απωθήσει τους διαδηλωτές, Μέχρι σήμερα έχουν προφυλακιστεί, τουλάχιστον, 359 άτομα σε 28 πόλεις επειδή διαδήλωναν κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η οργάνωση OVD - Info υποστηρίζει πως ο αριθμός των συλληφθέντων δεν αποκλείεται να είναι κατά πολύ μεγαλύτερος. Πάντως, παρά τον μεγάλο αριθμό συλλήψεων και καθώς μπαίνουμε στην τρίτη εβδομάδα της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία - όπως αρέσκεται να αποκαλεί την εισβολή η ρωσική πλευρά - οι διαδηλώσεις κατά του πολέμου δεν έχουν σταματήσει, ακόμα και σήμερα Κυριακή η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις διαδηλωτών, που είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία Μανέζναγια, στην καρδιά της Μόσχας.

Ντυμένοι στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας πολλοί από τους διαδηλωτές

Φωτογραφίες και βίντεο από τις συλλήψεις διαδηλωτών έδωσε στην δημοσιότητα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), του οποίου δημοσιογράφος υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας την στιγμή που, περίπου, 12 διαδηλωτές συνελήφθησαν από την αστυνομία. Σε μία από τις φωτογραφίες διακρίνονται δύο αστυνομικοί να απομακρύνουν μια νεαρή Ρωσίδα από την πλατεία Μανέζναγια. Το Γαλλικό πρακτορείο αναφέρει πως η αστυνομία επέτρεπε την παραμονή στην πλατεία μόνο σε όσους είχαν την κατοχή τους τα απαραίτητα έγγραφα για να αποδείξουν πως είναι δημοσιογράφοι. Πάντως, το AFP αναφέρει πως έγιναν και συλλήψεις αρκετών δημοσιογράφων. Πολλοί από τους διαδηλωτές ήταν ντυμένοι στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας, όπως η 20χρονη Κριστίνα, που πήγε στη διαδήλωση με κίτρινο καπέλο και μπλε μπουφάν, όπως δήλωσε, ήθελε να διαμαρτυρηθεί κατά του πολέμου φορώντας τα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας. «Είναι επικίνδυνο να βγαίνεις έξω, φυσικά, συλλαμβάνουν τον καθένα. Πολλοί από τους φίλους μου έχουν συλληφθεί εδώ και λίγες μέρες, αρκετοί εκδιώχθηκαν ακόμα και από το πανεπιστήμιο», τόνισε η νεαρή Ρωσίδα στο AFP.

Μια νεαρή γυναίκα φώναζε «ειρήνη στον κόσμο» ενώ οι Ρώσοι αστυνομικοί την απομάκρυναν από την ίδια πλατεία. Αρκετοί από τους αστυνομικούς είχαν χαραγμένο πάνω στο κράνος τους το περίφημο γράμμα Ζ στα χρώματα της ρωσικής σημαίας. Το γράμμα Ζ έκανε την εμφάνιση του για πρώτη φορά στα τανκς και τα υπόλοιπα στρατιωτικά οχήματα που εισέβαλαν στην Ουκρανία, ως σύμβολο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Μόσχας στην χώρα.

Την Κυριακή μεγάλες διαδηλώσεις κατά της εισβολής στην Ουκρανία πραγματοποιήθηκαν και στην Αγία Πετρούπολη. Σύμφωνα με το AFP η αστυνομία προχώρησε σε πολλές συλλήψεις διαδηλωτών με φωτογραφίες που δόθηκαν στην δημοσιότητα να δείχνουν αστυνομικούς δια της βίας να προσπαθούν να απομακρύνουν διαδηλωτή και να τον ρίχνουν στο έδαφος.


«Έχουν δυσκολέψει τα πράγματα- ουσιαστικά έχουμε γίνει μάρτυρες "στρατιωτικής λογοκρισίας". Παρατηρούμε σήμερα (Κυριακή) μεγάλες διαδηλώσεις ακόμα και σε πόλεις της Σιβηρίας, όπου σπάνια βλέπαμε τόσο μεγάλους αριθμούς συλλήψεων», δήλωσε η Μαρία Κουζνέτσοβα, εκπρόσωπος της οργάνωσης OVD - Info, η οποία μίλησε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων από την Τιφλίδα όπου βρίσκεται.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης