Αποφυλακίστηκε ο Σαουδάραβας μπλόγκερ και ακτιβιστής Ραΐφ Μπαντάουι, εξέτισε ποινή 10 ετών

Αποφυλακίστηκε ο Σαουδάραβας μπλόγκερ και ακτιβιστής Ραΐφ Μπαντάουι, εξέτισε ποινή 10 ετών

Ο Μπαντάουι είχε τιμηθεί με το βραβείο των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου - Καταδικάστηκε στα τέλη του 2014 σε κάθειρξη 10 ετών για «προσβολή του Ισλάμ» - Ο ακτιβιστής, που σήμερα είναι 38 ετών, έγινε σύμβολο ελευθερίας της έκφρασης για όλον τον κόσμο

bce193a7-5d2f-49ac-ac72-ceef654dcee2__1_
Ο Σαουδάραβας μπλόγκερ και ακτιβιστής Ραΐφ Μπαντάουι αποφυλακίστηκε, αφού παρέμεινε επί 10 χρόνια στη φυλακή κατηγορούμενος για «κυβερνοεγκλήματα» και για προσβολή του Ισλάμ, αφού ζήτησε να σταματήσει η επιρροή της θρησκείας στη δημόσια ζωή της Σαουδικής Αραβίας.

«Ο Ραΐφ μου τηλεφώνησε, είναι ελεύθερος», είπε, πολύ συγκινημένη, η σύζυγός του, Ενσάφ Χαϊντάρ. Την πληροφορία επιβεβαίωσε και ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας, μιλώντας ανώνυμα στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Ναι, απελευθερώθηκε σήμερα», είπε, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο Μπαντάουι, που είχε τιμηθεί με το βραβείο των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου, καταδικάστηκε στα τέλη του 2014 σε κάθειρξη 10 ετών και σε 50 βουρδουλιές κάθε εβδομάδα, επί 20 εβδομάδες, για «προσβολή του Ισλάμ». Ο ακτιβιστής, που σήμερα είναι 38 ετών, έγινε το σύμβολο της ελευθερίας της έκφρασης για όλον τον κόσμο.

Η σύζυγός του και τα τρία παιδιά τους πήραν την καναδική υπηκοότητα και σήμερα ζουν στο Κεμπέκ. Η Ενσάφ Χαϊντάρ αγωνίζεται εδώ και χρόνια για την αποφυλάκιση του συζύγου της και για να μπορέσει εκείνος να επανενωθεί με την οικογένειά του στον Καναδά.

«Ο Ραΐφ Μπαντάουι, ο προασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία, επιτέλους είναι ελεύθερος», έγραψε στο Twitter η Διεθνής Αμνηστία του Καναδά, κάνοντας λόγο για μια «πολυαναμενόμενη είδηση». «Σας ευχαριστούμε όλες και όλους για τη στήριξή σας» εδώ και δέκα χρόνια», πρόσθεσε.

«Η Ενσάφ έμεινε άφωνη, ήταν πολύ ξαφνικό. Δούλεψε πολύ σκληρά για την απελευθέρωση του συζύγου της και την έχουν κατακλύσει τα συναισθήματα», ανέφερε η Κολέτ Λελιέβρ, στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας στον Καναδά.

Η οργάνωση υπενθύμισε ότι ο μπλόγκερ απαγορεύεται να φύγει από τη Σαουδική Αραβία για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Ειδήσεις σήμερα:

Στα 21.260 τα νέα κρούσματα - 49 νεκροί και 361 οι διασωληνωμένοι

«Είχαν παγιδεύσει το αυτοκίνητό μου με GPS, ήταν ντυμένοι αστυνομικοί και μου πέρασαν χειροπέδες», λέει ο Κυπαρίσσης για την απαγωγή του

«H Μαριούπολη δεν υπάρχει πια, θυμίζει Χαλέπι», λέει ο αντιδήμαρχος της πόλης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης