Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Fitch πιστεύει ότι μια πτώχευση της Ρωσίας είναι άμεση

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Fitch πιστεύει ότι μια πτώχευση της Ρωσίας είναι άμεση

Ο οίκος αξιολόγησης υποβαθμίζει ξανά τη Ρωσία σε «C»  μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τις διατάξεις αναφορικά με τις πληρωμές ξένων κατόχων ομολόγων - Τέλος και το ξένο συνάλλαγμα από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσιας

fitch-0
Η Fitch Ratings υποβάθμισε εκ νέου την Ρωσία «C» από «Β», κάνοντας λόγο για «εξελίξεις που υπονόμευσαν περαιτέρω» τη βούληση της Μόσχας να συνεχίσει «να αποπληρώνει το δημόσιο χρέος της». Οπως δε σημειώνει στη σχετική ανακοίνωση, σε αυτή την κατηγορία δεν δίνει πρόταση για outlook.

Η κίνηση γίνεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τις νομοθετικές διατάξεις της Ρωσίας αναφορικά με τις πληρωμές ξένων κατόχων ομολόγων. Η Fitch εξηγεί πως η απόφασή του αυτή αντανακλά την άποψη των αναλυτών του πως ο κίνδυνος η Μόσχα να κηρύξει στάση πληρωμών του δημόσιου χρέους της είναι «άμεσος».

Η κίνηση έρχεται μετά την πρόσφατη, στις 2 Μαρτίου, υποβάθμιση της χώρας από την Fitch στην αξιολόγηση «B» με αρνητικό outlook καθώς όπως εξηγείται, κατά τη γνώμη του οίκου υποβαθμίζει περαιτέρω την διαφαινόμενη πρόθεση της Ρωσίας να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Όσο περισσότερο πέφτει η αξιολόγηση, τόσο λιγότεροι δανειστές θα δείχνουν εμπιστοσύνη στη Ρωσία και θα είναι διατεθειμένοι να συνάπτουν συμφωνίες δανεισμού με λογικά επιτόκια.

Κλείσιμο
Αιτιολογώντας αυτή την απόφαση, ο Fitch επικαλείται προεδρικό διάταγμα που υπογράφτηκε την 5η Μαρτίου και μπορεί να επιτρέψει η Ρωσία να αποπληρώνει τους πιστωτές της σε συγκεκριμένες χώρες με ρούβλια, όχι με ξένο νόμισμα. Ακόμη, ο οίκος σημειώνει την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να περιορίσει τη μεταφορά ορισμένων αξιογράφων σε μη μόνιμους κατοίκους, καθώς και το αμερικανικοβρετανικό εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Θεωρεί ενδεχόμενο να προκριθεί «τουλάχιστον» η «επιλεκτική χρεοκοπία», και πιθανό τεχνικά εμπόδια, ιδίως τα προσκόμματα στη μεταφορά κεφαλαίων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα, να μειώσουν τη δυνατότητα και τη βούληση της ρωσικής κυβέρνησης να συνεχίσει να εξυπηρετεί το εξωτερικό δημόσιο χρέος της.

Αν κηρυχθεί στάση πληρωμών από τη Ρωσία, θα είναι η πρώτη από το 1998.

Επίσης ανακοινώθηκε και το τέλος του ξένου συναλλάγματος από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσιας

Ειδήσεις σήμερα:

Αναστάσιος Ράμμος: Νόμιζε ότι πρωθυπουργός είναι ακόμα ο Τσίπρας και ο Κανάκης τον τρολάρει

Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπό ασφυκτικό κλοιό η Οδησσός - Σημάδια ότι πλησιάζει η μεγάλη επίθεση στο Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία - Δημοσκόπηση: 51% υποστηρίζουν την Ουκρανία, 15% δίνουν δίκιο στη Ρωσία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης