Πόλεμος στην Ουκρανία: «Μένω στο Κίεβο και δεν φοβάμαι κανέναν», λέει ο Ζελένσκι μέσα από το γραφείο του

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Μένω στο Κίεβο και δεν φοβάμαι κανέναν», λέει ο Ζελένσκι μέσα από το γραφείο του

Διαψεύδοντας τις φήμες ότι έχει εγκαταλείψει τη χώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέβασε νέο βίντεο από το γραφείο του στο Κίεβο την 12η ημέρα του πολέμου και κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις πως εμπόδισαν την απομάκρυνση των αμάχων

ζελενσκι
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχίζει να δίνει την μάχη του απέναντι στον Βλάντιμιρ Πούτιν και αντιστέκεται σθεναρά στην εισβολή του Ρώσου προέδρου στην Ουκρανία. Παρά την πολιορκία των ρωσικών στρατευμάτων για 12η ημέρα ο Ουκρανός πρόεδρος παραμένει στο Κίεβο και προσπαθεί με κάθε τρόπο να εμψυχώσει τους συμπατριώτες του, διαψεύδοντας παράλληλα τις φήμες ότι έχει εγκαταλείψει τη χώρα του.

«Συμφωνήσαμε για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Λειτούργησαν; Λειτούργησαν τα ρωσικά άρματα μάχης, τα Γκραντ (σ.σ. ρωσικά συστήματα εκτόξευσης ρουκετών), οι νάρκες», κατήγγειλε ο κ. Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του που μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό της ουκρανικής προεδρίας στην πλατφόρμα Telegram.

Κατηγόρησε ακόμη τις ρωσικές δυνάμεις ότι «ναρκοθέτησαν τον δρόμο που είχε συμφωνηθεί να χρησιμοποιηθεί για να μεταφερθούν τρόφιμα και φάρμακα» στην πολιορκημένη Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, και ότι «κατέστρεψαν λεωφορεία» που θα απομάκρυναν άμαχους από τις εμπόλεμες ζώνες.

Πρόσαψε στη Ρωσία «κυνισμό», ερίζοντας ότι άνοιξε «έναν πολύ μικρό διάδρομο προς τα κατεχόμενα εδάφη για μερικές δεκάδες ανθρώπους», για λόγους «προπαγάνδας», για να τους δείξουν «οι κάμερες».

Σημείωσε πάντως ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα. «Είμαστε ρεαλιστές. Γι’ αυτό θα μιλήσουμε. Θα επιμείνουμε στις διαπραγματεύσεις ώσπου να βρούμε τρόπο να πούμε στον λαό μας: έτσι φθάσαμε στην ειρήνη».

Κλείσιμο


Στο νέο του μήνυμα ο Ζελένσκι μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

«Σήμερα είναι το 12ο βράδυ του αγώνα μας. Ο καθένας είναι εκεί που πρέπει. Είμαι στο Κίεβο. Η ομάδα μου είναι μαζί μου. Οι στρατιωτικοί είναι στις θέσεις τους. Οι ήρωες μας! Γιατροί, διασώστες, μεταφορείς, διπλωμάτες, δημοσιογράφοι…

Όλοι. Είμαστε όλοι σε πόλεμο. Όλοι συμβάλλουμε στη νίκη μας, που σίγουρα θα επιτευχθεί. Με τη δύναμη των όπλων και τον στρατό μας. Με τη δύναμη των λέξεων και τη διπλωματία μας. Με δύναμη πνεύματος, που έχει ο πρώτος, ο δεύτερος και ο καθένας μας.

Ρίξτε μια ματιά στη χώρα μας σήμερα. Παντού οι άνθρωποι αμύνθηκαν, αν και δεν έχουν όπλα.

Έχουν θάρρος. Αξιοπρέπεια. Κάθε Ουκρανός και ουκρανή που διαμαρτυρήθηκαν για τους εισβολείς χθες, σήμερα και θα διαδηλώσουν αύριο είναι ήρωες.

Δεν κάνουμε πίσω.

Δεν φοβόμαστε τα τανκς και τα πολυβόλα. Όταν το κύριο πράγμα είναι με το μέρος μας, η αλήθεια. Όπως είναι τώρα.

Γνωρίζουμε ότι το μίσος που έφερε ο εχθρός στις πόλεις μας με βομβαρδισμούς δεν θα παραμείνει εκεί. Το μίσος δεν αφορά εμάς. Θα ξαναφτιάξουμε τα πάντα.

Ο ουκρανικός στρατός κρατά θέσεις. Μπράβο! Προκαλεί εξαιρετικά οδυνηρές απώλειες στον εχθρό.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων στη Λευκορωσία. Θα ήθελα να πω – το τρίτο και τελευταίο. Είμαστε όμως ρεαλιστές. Θα μιλήσουμε λοιπόν. Θα επιμείνουμε στις διαπραγματεύσεις μέχρι να βρούμε τρόπο να πούμε στον λαό μας: έτσι θα έρθουμε σε ειρήνη.

Ακριβώς για την ειρήνη.

Η Μόσχα ανακοίνωσε χθες το πρωί κατάπαυση του πυρός σε διάφορες τοποθεσίες και το άνοιγμα διαδρόμων για να μπορέσουν να φύγουν άμαχοι από ουκρανικές πόλεις υπό πολιορκία, καθώς η ανθρωπιστική κρίση χειροτερεύει κάθε μέρα που περνάει και τα τρόφιμα πλέον λιγοστεύουν.

Όμως το Κίεβο αρνήθηκε να απομακρύνει αμάχους προς τη Ρωσία, όπου οδηγούσαν τέσσερις από τους έξι διαδρόμους που πρότεινε η Μόσχα, ή προς τη Λευκορωσία. Έπειτα από νέες διαπραγματεύσεις, η Ρωσία ανακοίνωσε πως σήμερα θα τεθεί σε ισχύ νέα κατάπαυση του πυρός τοπικά από τις 09:00 για να φύγουν οι άμαχοι. Τα δρομολόγια που θα ακολουθηθούν μένουν να εγκριθούν από την ουκρανική πλευρά.

Τώρα θα πω ένα πράγμα: Μένω εδώ.

Μένω στο Κίεβο.

Στην οδό Μπάνοβα.

Δεν κρύβομαι.

Και δεν φοβάμαι κανέναν.

Όσο χρειάζεται για να κερδίσεις αυτόν τον πόλεμο!», καταλήγει.



Ειδήσεις σήμερα:

Πότε θα τελειώσουμε με τον κορωνοϊό;

Σε σοβαρή κατάσταση 6χρονος που έπεσε από μπαλκόνι στην Πάτρα

Προσωρινή κατάπαυση πυρός σε 4 πόλεις πριν τα ρωσικά χτυπήματα στην αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης