Πόλεμος στην Ουκρανία: Μετά την εισβολή, ο Πούτιν είναι τελειωμένος - Κάθε μέρα μια νίκη για την Ουκρανία, λέει αναλυτής

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μετά την εισβολή, ο Πούτιν είναι τελειωμένος - Κάθε μέρα μια νίκη για την Ουκρανία, λέει αναλυτής

Ο Μάικλ Κλαρκ δήλωσε ότι η αποστολή στρατιωτών για την κατάληψη του Κιέβου ήταν «ανόητη» και θα μπορούσε να αποτελέσει μια στιγμή «κορύφωσης του Πούτιν» που θα οδηγούσε τελικά στην πτώση του

putin_1
Για ενδέκατη ημέρα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές συνεχίζονται στη Λευκορωσία όμως στο πεδίο της μάχης οι βομβαρδισμοί των Ρώσων δεν σταματούν.

Από την άλλη, η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι έχει προκαλέσει μεγάλες απώλειες στους εισβολεί, με το υπουργείο Άμυνας να υποστηρίζει ότι έχει εξουδετερώσει περισσότερους από 11.000 στρατιώτες, περίπου 290 άρματα μάχης, 1.000 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 46 αεροπλάνα, 68 ελικόπτερα και 117 πυροβόλα μέχρι το πρωί της Δευτέρας.

Κανένας από αυτούς τους αριθμούς δεν έχει επαληθευτεί ανεξάρτητα. Η Ρωσία έχει αναγνωρίσει ότι έχει υποστεί απώλειες, αλλά έδωσε έναν αριθμό 500 νεκρών την περασμένη εβδομάδα και έκτοτε δεν τον έχει επικαιροποιήσει.

Βρετανός αναλυτής: Ο Πούτιν είναι τελειωμένος

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να είναι «τελειωμένος» με την εισβολή στην Ουκρανία, αφού υποτίμησε τη στρατιωτική, κοινωνική και οικονομική αντίσταση της Ουκρανία, όπως εκτιμά ο Βρετανός στρατιωτικός αναλυτικής, καθηγητής Μάικλ Κλαρκ.

Όπως δήλωσε ο ίδιος μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, ο Μάικλ Κλαρκ δήλωσε ότι η αποστολή στρατιωτών για την κατάληψη του Κιέβου ήταν «ανόητη» και θα μπορούσε να αποτελέσει μια στιγμή «κορύφωσης του Πούτιν» που θα οδηγούσε τελικά στην πτώση του.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εκπομπή «Westminster Hour» του BBC Radio 4, ο έμπειρος καθηγητής δήλωσε ότι «κάθε μέρα που η ουκρανική κυβέρνηση εξακολουθεί να λειτουργεί και να στέκεται όρθια είναι μια πολιτική νίκη γι' αυτήν και μια πολιτική ήττα για τη Ρωσία».

«Οι Ρώσοι μπορούν να καταλάβουν τη χώρα σε επιφανειακό επίπεδο. Αλλά δεδομένου ότι οι Ουκρανοί τους μισούν τώρα - και μιλάμε για μια μεγάλη χώρα 45 εκατομμυρίων ανθρώπων - είναι εντελώς αδύνατο οι Ρώσοι να μπορέσουν να ελέγξουν την Ουκρανία με τον τρόπο που θεωρούσαν πιθανό ή με τον τρόπο που θεωρούσε πιθανό ο Πούτιν», είπε.

«Είναι ένα εντελώς αδύνατο σενάριο που έχει θέσει ο Πούτιν στις στρατιωτικές του δυνάμεις, είναι ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος, το οποίο παρεμπιπτόντως έχει γίνει τώρα μια πολιτική κρίση στη Ρωσία. Αυτό είναι η κορυφή του Πούτιν. Μετά από αυτό, όμως έχει τελειώσει. Δεν ξέρουμε πόσος χρόνος θα χρειαστεί, μπορεί να είναι μερικά χρόνια ή μπορεί στην πραγματικότητα να είναι αρκετά γρήγορο. Αλλά δεν υπάρχει καμία διέξοδος γι' αυτό, είναι ένα τεράστιο τεράστιο λάθος εκ μέρους του».

Ο καθηγητής Κλαρκ πρόσθεσε: «Ο Πούτιν για διάφορους λόγους απέκτησε εμμονή με την Ουκρανία και προσπαθεί να τη χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης για να επαναφέρει ολόκληρη την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας από το τέλος του ψυχρού πολέμου. Είναι απόλυτα ανόητο εκ μέρους του».

Κλείσιμο
Χθες ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι οι «αποδεκατισμένες» δυνάμεις του Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσαν να χάσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο ναύαρχος Σερ Τόνι Ράντακιν δήλωσε ότι τα στρατεύματα της Ρωσίας ήταν «σε ένα χάος» και η εισβολή «δεν πήγαινε καλά».

Τα σχόλιά του χθες αποτελούν την πιο αισιόδοξη εκτίμηση μέχρι στιγμής για το πώς μπορεί να τελειώσει η σύγκρουση - αλλά ήρθε σε μια ακόμη ζοφερή ημέρα, με τις ρωσικές δυνάμεις να πυροβολούν οικογένειες που διέφευγαν από τις μάχες.

Ειδήσεις σήμερα:

Πότε θα τελειώσουμε με τον κορωνοϊό;

Σε σοβαρή κατάσταση 6χρονος που έπεσε από μπαλκόνι στην Πάτρα

Προσωρινή κατάπαυση πυρός σε 4 πόλεις πριν τα ρωσικά χτυπήματα στην αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης