Πόλεμος στην Ουκρανία: Aγωνία τώρα για την Οδησσό, το τελευταίο οχυρό της Ουκρανίας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Aγωνία τώρα για την Οδησσό, το τελευταίο οχυρό της Ουκρανίας

Οχυρώνεται για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς - Πάνω από 100.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν την πόλη

odissos_proetoimasies_xr
Αν και ήδη διανύουμε την 12η ημέρα του πολέμου μετά τη ρωσική εισβολή, η αγωνία για την τύχη της πόλης που είναι γνωστή και ως «μαργαριτάρι της μαύρης θάλασσας» τώρα κορυφώνεται. Η Οδησσός, ελληνική αποικία του 19ου αιώνα και τέταρτη σε μέγεθος πόλη της Ουκρανίας βρίσκεται στο στόχαστρο της Ρωσίας, με την αντίστροφη μέτρηση για μια μεγάλης κλίμακας επίθεση να έχει ξεκινήσει.

Και αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Αποτελεί καίριας γεωστρατηγικής σημασίας πόλη, με το λιμάνι, την πλούσια και μακρόχρονη ιστορία και την ιδιαίτερη σημειολογία που φέρει για την Ουκρανία, ως ανεξάρτητο κράτος.

Ενισχύονται οι φόβοι ότι μετά το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη, αυτή είναι που θα αποτελέσει τον επόμενο ρωσικό στόχο. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να καταλαμβάνει εδάφη στα ανατολικά της χώρας: από το βορρά, όπου η επίθεση εντείνεται, ως το νότο, και τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η κατάσταση στη Μαριούπολη παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη, με την πολιορκία να γίνεται όλο και πιο ασφυκτική. Άμαχοι έχουν εγκλωβιστεί, δίχως ηλεκτρικό, με τα τρόφιμα να εξαντλούνται. Σε περίπτωση που «πέσει» η Μαριούπολη και τεθεί υπό ρωσικό έλεγχο και η Οδησσός«κλείνει» η μοναδική πλέον διέξοδος της Ουκρανίας στη θάλασσα. Η Μόσχα δηλαδή κλείνει την παράκτια ζώνη και μετατρέπει την Ουκρανία σε ένα ηπειρωτικό κράτος, δηλαδή περίκλειστο. Αυτό θα επιφέρει τραγικές συνέπειες όχι μόνο στο Κίεβο, αλλά και σε όλη την υπόλοιπη χώρα. Όλα δείχνουν ότι στρατηγικός στόχος του Κρεμλίνου είναι να καταλάβει όλο το ανατολικό κομμάτι της χώρας, διχοτομώντας την και αφήνοντας το υπόλοιπο σε απομόνωση και δίχως πρόσβαση στη Μαύρη θάλασσα. Εκτός του ότι θα καθιστά δύσκολη την προσέγγιση οποιασδήποτε εξωτερικής βοήθεια και ενίσχυσης, θέτει την Ουκρανία εκτός εμπορίου.

Κλείσιμο
Επιχειρεί έτσι να τη μετατρέψει σε ένα μη βιώσιμο κράτος. Από την άλλη, καταλαμβάνοντας την Οδησσό, η Ρωσία φαίνεται να στοχεύει στην ενοποίηση της παράκτιας ζώνης με την Κριμαία. Αρκεί μια ματιά στον χάρτη για να συνειδητοποιήσει κανείς ότι στόχος της είναι η χερσαία ένωση της Κριμαίας με τη ρωσική ενδοχώρα και ο έλεγχος της Αζοφικής θάλασσας. Σύμφωνα και με ΝΑΤΟϊκές πληροφορίες, είναι θέμα χρόνου μια μεγάλη και συντονισμένη επίθεση ρωσική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού. Από την άλλη, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιστεύουν ότι μια ρωσική αμφίβια επίθεση στην Οδησσό είναι σίγουρη, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας
Σε περίπτωση, όμως, που καταλάβουν το Χάρκοβο, θα είναι σε θέση να περικυκλώσουν τα ουκρανικά στρατεύματα που είναι στα σύνορα με το Ντονμπάς. Οι κάτοικοι της Οδησσού προσπαθούν με νύχια και με δόντια να διατηρήσουν μια τύπου κανονικότητα, τη στιγμή που προετοιμάζονται για τα χειρότερα.

Οικογένειες γεμίζουν τα πορτ-μπαγκάζ των αυτοκινήτων τους για να φύγουν. Σύμφωνα με έναν δημοτικό σύμβουλο, τον Μιχαΐλο Σμουχκόβιτς, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει την πόλη, τη μία από τις τέσσερις ο πληθυσμός των οποίων ξεπερνά το 1 εκατομμύριο κατοίκους.

«Θα είναι ένα ιστορικό έγκλημα» ανέφερε ο Ζελένσκι σε νέα βίντεο, εκφράζοντας φόβο για την επικείμενη επίθεση. «Ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν την Οδησσό. Οι Ρώσοι έρχονταν πάντα στην Οδησσό και δεν ένιωθαν τίποτα άλλο παρά ζεστασιά και ειλικρίνεια. Και τώρα τι; Βόμβες κατά της Οδησσού, πυροβολικού εναντίον της Οδησσού; Θα είναι έγκλημα πολέμου, θα είναι ιστορικό έγκλημα» δήλωσε.

Η Οδησσός είχε πάντα ιδιαίτερη σημασία και για την Ελλάδα. Δεν είναι μονάχα οι ομογενείς που κατοικούν εκεί, αλλά και το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας. Η δημιουργία της Φιλικής εταιρείας εκεί, την καθιστά ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του ελληνισμού στο εξωτερικό.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης