Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατάπαυση πυρός λίγων ωρών σε Μαριούπολη και Βολνοβάκα ανακοίνωσε η Ρωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατάπαυση πυρός λίγων ωρών σε Μαριούπολη και Βολνοβάκα ανακοίνωσε η Ρωσία

Η απόφαση ελήφθη προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στις περιοχές που έχουν βομβαρδιστεί ανηλεώς - Απελπιστική η κατάσταση στη Βολνοβάκα: Δεν έχουν περισυλλέξει ακόμη τα πτώματα στους δρόμους - Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία

ukraine_refugees_art
Στην κατάπαυση του πυρός σε Μαριούπολη και Βολνοβάκα προχώρησε η Ρωσία, μετά από δέκα ημέρες εχθροπραξιών στην Ουκρανία. Οι άμαχοι θα μπορούν να φύγουν από τη Μαριούπολη από τις 12:00 ως τις 17:00 (ώρα Μόσχας, 11:00- 16:00 ώρα Ουκρανίας και Ελλάδας) ανακοίνωσαν οι αρχές της πόλης στην ανατολική Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι οι άμαχοι θα μπορέσουν να κατευθυνθούν προς τη Ζαπορίζια, που βρίσκεται 220 χιλιόμετρα στα βορειοδυτικά, χρησιμοποιώντας είτε λεωφορεία που έχουν ναυλωθεί για την περίστασή είτε τα δικά τους αυτοκίνητα.



Η σημερινή απομάκρυνση των αμάχων θα είναι η πρώτη από πολλές που θα ακολουθήσουν. «Συνολικά θα χρειαστούν πολλά στάδια εκκένωσης στη διάρκεια πολλών ημερών, ώστε να μπορέσουν να φύγουν όλοι όσοι το επιθυμούν», σημείωσαν σε ανάρτησή τους στο Telegram οι αρχές της Μαριούπολης. «Με δεδομένο ότι η πόλη μας βρίσκεται συνεχώς στο έλεος των πυρών των κατακτητών, δεν υπάρχει άλλη λύση», εκτίμησε ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο.

Οι βομβαρδισμοί και οι εκρήξεις συνεχίστηκαν τη νύχτα της Παρασκευής και τα ξημερώματα του Σαββάτου σε πολλές ουκρανικές πόλεις και χωριά.

Δείτε βίντεο από τις εχθροπραξίες:

Κλείσιμο



Οι Ρώσοι απέκλεισαν πλήρως τη Μαριούπολη

Ο έλεγχος της Μαριούπολης είναι στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία, διότι θα της επιτρέψει να ελέγχει έναν διάδρομο που θα ενώνει την Κριμαίας, την οποία προσάρτησε το 2014 από την Ουκρανία, με τις περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αντάρτες αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Γι' αυτό εξάλλου και τα τελευταία 24ωρα είχαν ενταθει οι επιθέσεις, με την ουκρανική πόλη να πολιορκείται στενά και να δέχεται συνεχές σφυροκόπημα.

Ήδη οι αντάρτες και ο ρωσικός στρατός ένωσαν τις δυνάμεις τους την Τρίτη στα παράλια της Αζοφικής θάλασσας, σύμφωνα με τη Μόσχα..



Απελπιστική η κατάσταση στη Βολβοβάκα, πτώματα στους δρόμους

Η πόλη Βολνοβάκα έχει επίσης υποστεί μερικές από τις σκληρότερες ρωσικές επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου.

Η ανταποκρίτρια του Guardian, Έμα Γκράχαμ-Χάρισον, ανέφερε για την τρομερή κατάσταση στην πόλη:

Στη Βολνοβάκα, η επίθεση είναι ακόμα τόσο έντονη που τα πτώματα δεν έχουν περισυλλεγεί, λέει ο τοπικός βουλευτής Dmytro Lubinets. Οι Ουκρανοί ακόμα αρκετά γενναίοι για να εκτελέσουν αποστολές διάσωσης επιστρέφουν μόνο για τους ζωντανούς.

Χιλιάδες από αυτούς είναι παγιδευμένοι σε υπόγεια, με λιγοστές προμήθειες τροφίμων και νερού, προφυλαγμένοι από μια φαινομενικά παράλογη επίθεση σε μια πόλη που ο Lubinets λέει ότι δεν έχει στρατιωτικούς υπερασπιστές στο κέντρο της. Η γραμμή επαφής είναι 20 χιλιόμετρα μακριά, λέει.

«Δεν σταματάει ποτέ, κάθε πέντε λεπτά υπάρχει μια προσγείωση όλμων ή βλήματα πυροβολικού, ορισμένα κτίρια έχουν χτυπηθεί από πολλαπλά συστήματα πυραύλων», είπε τηλεφωνικά. «Στην πόλη δεν υπάρχει κανένα κτίριο που να μην έχει υποστεί άμεσες ή παράπλευρες ζημιές. Έτσι κάποια κτίρια έχουν μεγάλη καταστροφή, κάποια μικρή καταστροφή, κάποια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς».

Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία

Υπενθυμίζεται πως μέχρι και την Πέμπτη, περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες είχαν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Από τους 1.209.976 πρόσφυγες που έχουν διαφύγει, περισσότεροι από τους μισούς πέρασαν στην Πολωνία. Άλλοι πήγαν σε άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Μολδαβία και η Ρουμανία. Πάνω από ένα εκατομμύριο έμειναν μέσα στην πρώτη εβδομάδα και πολλοί περισσότεροι βρίσκονται «εν κινήσει εντός και εκτός της χώρας», με πολλές εσωτερικά εκτοπισμένες οικογένειες, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Δείτε στον του CNN την κατανομή των προσφύγων της Ουκρανίας

prosfyges-oukrania-5

Δεν περιλαμβάνονται στον χάρτη: 111.000 πρόσφυγες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το σύνολο για τη Ρωσία αγγίζει περίπου τα 96.000 άτομα από τις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ μεταξύ 18 και 23 Φεβρουαρίου. Τα σύνολα για όλες τις άλλες χώρες αντιπροσωπεύουν αφίξεις από τις 24 Φεβρουαρίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Ρωσική «λαβίδα» από στεριά και θάλασσα στη Μαριούπολη, - Πλήρως αποκλεισμένη η πόλη, λέει ο Δήμαρχος

Δραματικό μήνυμα Ζελένσκι στη Δύση: Βοηθήστε μας για να αντέξουμε και να μην παραδοθούμε

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν σφυροκοπά, ο Ζελένσκι εκλιπαρεί για εμπλοκή του ΝΑΤΟ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης