Εισβολή στην Ουκρανία - Επικοινωνία Μακρόν με Σολτς, Τζόνσον και Ζελένσκι για τις επιθέσεις κατά πυρηνικών εγκαταστάσεων

Εισβολή στην Ουκρανία - Επικοινωνία Μακρόν με Σολτς, Τζόνσον και Ζελένσκι για τις επιθέσεις κατά πυρηνικών εγκαταστάσεων

Ο Γάλλος πρόεδρος έστειλε το μήνυμα ότι οι στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας είναι «επικίνδυνες»

macron
Συνεχίζεται το μπαράζ διπλωματικών επαφών για τον πρόεδρο της Γαλλίας. Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Όπως ανακοινώθηκε επίσης ο Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας για την Ατομική Ενέργεια (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας αναφέρεται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε τις στρατιωτικές ενέργειες κατά πυρηνικών μονάδων στην Ουκρανία και ότι τόσο η Γαλλία όσο και οι διεθνείς εταίροι της ζήτησαν να συγκληθεί επειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η Ρωσία θα πρέπει να σταματήσει άμεσα τις παράνομες και επικίνδυνες στρατιωτικές ενέργειες της ούτως ώστε να καταστεί εφικτός ο πλήρης έλεγχος από τις ουκρανικές κρατικές αρχές όλων των εγκαταστάσεων ατομικής ενέργειας στο έδαφος της Ουκρανίας», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.

Στα ύψη η ανησυχία της παγκόσμιας κοινότητας για τις επιθέσεις της Ρωσίας με στόχο τους πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν και άλλες κυρώσεις στη Ρωσία και δεν έχουν αποκλείσει τίποτα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Δηλώνοντας ότι «όλα είναι στο τραπέζι», ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σχολίασε ωστόσο ότι η επιβολή ενεργειακών κυρώσεων στη Ρωσία θα είχε ως άμεσο αποτέλεσμα να μειωθεί ο παγκόσμιος εφοδιασμός και να αυξηθούν οι τιμές των καυσίμων για τους Αμερικανούς.

Ο Μπλίνκεν υπερασπίστηκε επίσης την απόφαση του ΝΑΤΟ να μην δημιουργήσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας. Εξήγησε ότι ένα τέτοιο μέτρο θα είχε ως αποτέλεσμα τη διάχυση της σύγκρουσης σε περισσότερες χώρες.

«Έχουμε την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι ο πόλεμος δεν θα εξαπλωθεί πέραν της Ουκρανίας. Μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα οδηγούσε σε κανονικό πόλεμο στην Ευρώπη», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Ο Μπλίνκεν τόνισε ότι η Ρωσία έχει απομονωθεί όσο ποτέ άλλοτε και επανέλαβε ότι το κόστος θα είναι μεγάλο για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Δεκάδες εκατομμύρια Ρώσοι θα υποφέρουν λόγω των επικίνδυνων αποφάσεων που λαμβάνει ένας μικρός κύκλος διεφθαρμένων ηγετών και συνεργατών τους. Αν το Κρεμλίνο δεν αλλάξει ρότα, θα συνεχίσει στον δρόμο της εντεινόμενης απομόνωσης», πρόσθεσε.

Ειδήσεις σήμερα:

Δίκη Λιγνάδη: «Δεν ξέρω αν είναι ομοφυλόφιλος, αλλά είναι παιδόφιλος» λέει ο 27χρονος που κατήγγειλε πρώτος τον σκηνοθέτη - Τον μηνύει ο Κούγιας

Εκτέλεσε τους γονείς, έπνιξε τα παιδιά - Φρίκη από την ιατροδικαστική έκθεση για το φονικό στην Ανδραβίδα

Η Ουκρανία βύθισε τη ναυαρχίδα του Πολεμικού Ναυτικού της για να μην πέσει στα χέρια των Ρώσων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης