Πόλεμος στην Ουκρανία: Ενδεχόμενο απαγορευτικό από τις χώρες της Βαλτικής στη Ρωσία για τον ελλιμενισμό πλοίων

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ενδεχόμενο απαγορευτικό από τις χώρες της Βαλτικής στη Ρωσία για τον ελλιμενισμό πλοίων

Η κυβέρνηση της Λιθουανίας σχεδιάζει να απαγορεύσει τον ελλιμενισμό σε πλοία που πλέουν υπό ρωσική σημαία ή έχουν οποιαδήποτε άλλη σύνδεση με τη Ρωσία

07c824fce4f40f00ef03615539c72b86
Συηνεχίζεται το «μπλόκο» από τη Δύση σε βάρος της Ρωσίας. Τα τρία κράτη της Βαλτικής ενδέχεται να απαγορεύσουν τον ελλιμενισμό ρωσικών πλοίων στα λιμάνια τους, αν κωλυσιεργήσει μια απόφαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Ινγκρίντα Σιμονίτε σε συνέντευξη Τύπου.

Το πρακτορείο ειδήσεων BNS μετέδωσε νωρίτερα σήμερα ότι η κυβέρνηση της Λιθουανίας σχεδιάζει να απαγορεύσει τον ελλιμενισμό σε πλοία που πλέουν υπό ρωσική σημαία ή έχουν οποιαδήποτε άλλη σύνδεση με τη Ρωσία, τους πολίτες ή τις εταιρείες της.

Η κυβέρνηση είπε αργότερα ότι θα αναβάλει την απόφαση σε εθνικό επίπεδο, καθώς υποβλήθηκε η πρόταση για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβληθεί αυτή η απαγόρευση σε ολόκληρη την ΕΕ.

«Εάν υπάρξουν μεγαλύτερες συζητήσεις (για απαγόρευση σε ολόκληρη την ΕΕ), τότε θα προτείναμε να εφαρμοστεί σε συντονισμό με τους γείτονες (βαλτικές χώρες). Συμφωνήσαμε κατ' αρχήν», είπε η Σιμονίτε, αναφερόμενη στα γειτονικά κράτη Εσθονία και Λετονία.

Ρώσοι ολιγάρχες στέλνουν τα σούπερ γιοτ στις Μαλδίβες για να τα «σώσουν» από τις κυρώσεις

Τουλάχιστον πέντε σούπερ γιοτ, που ανήκουν σε Ρώσους δισεκατομμυριούχους, ήταν σήμερα αγκυροβολημένα στις Μαλδίβες ή έπλεαν προς το νησιωτικό αυτό κράτος του Ινδικού Ωκεανού, το οποίο δεν έχει συμφωνία έκδοσης και δικαστικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δείχνουν τα δεδομένα υπηρεσιών που παρακολουθούν τους πλόες των πλοίων.

Η άφιξη των σκαφών στο αρχιπέλαγος αυτό, που βρίσκεται στα ανοικτά της Σρι Λάνκα, ακολουθεί την επιβολή αυστηρών δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία σε αντίποινα για την εισβολή που πραγματοποίησε στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία.

Το σούπερ γιοτ Clio, που ανήκει στον Όλεγκ Ντεριπάσκα, τον ιδρυτή της γιγάντιας επιχείρησης αλουμινίου Rusal, σε βάρος του οποίου είχαν επιβληθεί κυρώσεις το 2018 από τις ΗΠΑ, αγκυροβόλησε σήμερα ανοικτά της πρωτεύουσας Μαλέ, σύμφωνα με τη ναυτιλιακή βάση δεδομένων MarineTraffic.

Το Titan, το οποίο ανήκει στον Αλεξάντρ Αμπράμοφ, συνιδρυτή της χαλυβουργίας Evraz, έφθασε στις 28 Φεβρουαρίου.

Άλλα τρία γιοτ, που ανήκουν σε Ρώσους δισεκατομμυριούχους, εθεάθησαν σήμερα να πλέουν στα ύδατα των Μαλδίβων, σύμφωνα με τα δεδομένα. Σε αυτά περιλαμβάνεται το μήκους 88 μέτρων Nirvana που ανήκει στον πλουσιότερο άνθρωπο της Ρωσίας, τον Βλαντίμιρ Ποτάνιν.

Τα περισσότερα από τα σκάφη αυτά είχαν θεαθεί νωρίτερα φέτος αγκυροβολημένα σε λιμάνια της Μέσης Ανατολής.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Μαλδίβων δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως θα αναλάβουν δράση για την κατάσχεση ιδιοκτησιών Ρώσων σε βάρος των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Ειδήσεις σήμερα:

Το Λονδίνο προβλέπει ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα γίνει πιο βάρβαρη

Άστατος ο καιρός το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας - Δείτε την σημερινή πρόγνωση

Πότε μπαίνει τέλος στις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης