Το ΝΑΤΟ διαμηνύει ότι μια κυβερνοεπίθεση θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τη ρήτρα συλλογικής άμυνας

Το ΝΑΤΟ διαμηνύει ότι μια κυβερνοεπίθεση θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τη ρήτρα συλλογικής άμυνας

Το σενάριο μέχρι στιγμής ήταν σε μεγάλο βαθμό επιθετικό – Ανησυχίες για χάος στον κυβερνοχώρο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

cyberspace
Ενδεχόμενη κυβερνοεπίθεση σε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να ενεργοποιήσει το άρθρο 5, δηλαδή τη ρήτρα συλλογικής άμυνας της Συμμαχίας, δήλωσε αξιωματούχος του οργανισμού στο Reuters, εν μέσω ανησυχιών ότι το χάος στον κυβερνοχώρο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να επεκταθεί και σε περισσότερες χώρες.

Η Συμμαχία έχει ξεκαθαρίσει εδώ και χρόνια ότι μια σοβαρή κυβερνοεπίθεση θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τη ρήτρα. Ωστόσο, μέχρι τώρα, το σενάριο ήταν σε μεγάλο βαθμό υποθετικό.

«Οι σύμμαχοι αναγνωρίζουν ότι ο αντίκτυπος σημαντικών κακόβουλων σωρευτικών δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο μπορεί να θεωρηθεί, σε κάποιες περιπτώσεις, ως ένοπλη επίθεση» δήλωσε ο αξιωματούχος. Όπως εξήγησε, δεν θα γίνουν εικασίες για το πόσο σοβαρή θα είναι τυχόν επίθεση για να ξεκινήσει μια συλλογική απάντηση. «Οποιαδήποτε απάντηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει διπλωματικές και οικονομικές κυρώσεις, μέτρα στον κυβερνοχώρο ή και συμβατικές δυνάμεις, ανάλογα με τη φύση της επίθεσης» πρόσθεσε.


Το εάν μια κυβερνοεπίθεση οδηγεί ή όχι στο κατώφλι μιας επίθεσης αρκετά μεγάλης, για να ενεργοποιήσει το άρθρο 5 θεωρείται «πολιτική απόφαση που έπρεπε να λάβουν οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ».

Προειδοποιήσεις από Βρετανία και ΗΠΑ

Κλείσιμο
Η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει για πιθανές επιθέσεις στην Ουκρανία που θα μπορούσαν να έχουν διεθνείς συνέπειες, εάν για παράδειγμα, κακόβουλο λογισμικό που έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει δίκτυα στην Ουκρανία, αρχίσει να εξαπλώνεται και αλλού.

Υπήρξε ανησυχία μεταξύ των ειδικών στον κυβερνοχώρο ότι η Ρωσίαθα μπορούσε να συνεργαστεί με ομάδες ή χάκερς που απελευθερώνουν κακόβουλο λογισμικό.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας Μαρκ Γουόρνερ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα πρέπει να αντιδράσει το ΝΑΤΟ σε περίπτωση που πράγματι γίνει μια τέτοια επίθεση.



Ειδήσεις σήμερα:

Στις 10 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλη ανησυχία για την ρωσική εισβολή, λέει η Pulse


Πάνω από 500.000 Ουκρανοί ζητούν άσυλο σε γειτονικές χώρες μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία


Πληθαίνουν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που κινούνται κοντά στο Κίεβο - Φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης