Ουκρανική κρίση: Δεν ανησυχούν τον Λαβρόφ οι απειλές για κυρώσεις - «Τις έχουμε συνηθίσει»

Ουκρανική κρίση: Δεν ανησυχούν τον Λαβρόφ οι απειλές για κυρώσεις - «Τις έχουμε συνηθίσει»

«Ούτως ή άλλως θα μας τις επέβαλαν, με ή χωρίς λόγο», δήλωσε κυνικά ο Ρώσος ΥΠΕΞ - Οι κυρώσεις δεν θα είναι οι σκληρότερες που είχαν προετοιμαστεί, για το ενδεχόμενο εισβολής πλήρους κλίμακας - Θέμα εθνικής κυριαρχίας και αλλαγής κυβέρνησης στην Ουκρανία θέτει η Μόσχα

ukraine_rus_art
Οι απειλές για αυστηρές κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας, που ακολούθησαν τις χθεσινές ανακοινώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν για την αναγνώριση του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών.

Σε δηλώσεις που έκανε σήμερα, ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η Δύση θα επέβαλε ούτως ή άλλως τις κυρώσεις, ανεξάρτητα από τα γεγονότα, και περιέγραψε ως προβλέψιμες τις αντιδράσεις στην απόφαση της χώρας του να αναγνωρίσει τις δύο αποσχισθείσες περιοχές.

«Οι Ευρωπαίοι, Αμερικανοί και Βρετανοί συνάδελφοί μας δεν θα σταματήσουν και δεν θα ηρεμήσουν μέχρι να εξαντλήσουν όλες τις πιθανότητες για την αποκαλούμενη "τιμωρία της Ρωσίας". Ήδη μας απειλούν με κάθε είδους κυρώσεις. Ε λοιπόν, τις έχουμε συνηθίσει. Ξέρουμε ότι οι κυρώσεις θα επιβληθούν έτσι κι αλλιώς σε κάθε περίπτωση. Με ή χωρίς λόγο», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

«Αναλογικές»  οι κυρώσεις της Δύσης

Η ανακοίνωση του Πούτιν τη Δευτέρα και η υπογραφή του διατάγματος για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στις δύο αποσχισθείσες περιοχές, προκάλεσε διεθνή καταδίκη και άμεσες κυρώσεις από τις ΗΠΑ, με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να υπογράφει εκτελεστικό διάταγμα για τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας των ΗΠΑ στις αποσχισθείσες περιοχές.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία για αυτή τη σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αργά τη Δευτέρα.

Ωστόσο, υψηλόβαθμος Aμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στις αποσχισθείσες περιοχές δεν θα επιφέρει τις σκληρότερες κυρώσεις που είχαν προετοιμάσει οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους σε περίπτωση εισβολής πλήρους κλίμακας, καθώς η Ρωσία είχε ήδη στρατεύματα εκεί.

Εκτός από «αναλογικές» οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας θα είναι διαμορφωμένες και ως προς τις επιπτώσεις που θα έχουν στα κράτη που τις επιβάλλουν.

Μπορεί ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ζητά τον άμεσο και πλήρη τερματισμό του ρωσογερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, όμως κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να γίνει, δεδομένης της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης, και ιδιαίτερα της Γερμανίας, από το ρωσικό αέριο.

Ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, δήλωσε πάντως σήμερα ότι ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομίας και Τεχνολογίας να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε «ο αγωγός φυσικού αερίου να μην λάβει πιστοποίηση».

«Χωρίς αυτήν την πιστοποίηση, ο αγωγός «Nord Stream 2» δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία» πρόσθεσε ο Σολτς,  ανακοινώνοντας ουσιαστικά το «πάγωμα» του σχεδίου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι προτεινόμενες κυρώσεις της ΕΕ περιλαμβάνουν κυρώσεις στα μέλη της ρωσικής Κρατικής Δούμας, επέκταση της εμπορικού «εμπάργκο» που έχει επιβληθεί στην Κριμαία και στις αποσχισθείσες περιοχές, «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων σε τρεις ρωσικές τράπεζες και παύση κρατικού δανεισμού.

Κλείσιμο


Λαβρόφ: Θέμα εθνικής κυριαρχίας και αλλαγής κυβέρνησης

Στις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, αμφισβήτησε επίσης το ότι η Ουκρανία είχε κυριαρχικό δικαίωμα, επειδή -όπως είπε- η κυβέρνηση στο Κίεβο δεν εκπροσωπεί όλα τα συστατικά μέρη της χώρας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Αν μιλάμε για την αρχή της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, ένα από τα βασικά έγγραφα… είναι η Διακήρυξη για τις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου σχετικά με τις Φιλικές Σχέσεις μεταξύ των Λαών», φέρεται να είπε.

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε την Ουκρανία ότι δεν ευθυγραμμίζεται με αυτό από το 2014, όταν ο φιλορώσος πρόεδρος ανατράπηκε και αντικαταστάθηκε από έναν φιλοφιλοδυτικό ηγέτη, ωθώντας τη Ρωσία να προσαρτήσει την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας.

«Δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να ισχυριστεί ότι το ουκρανικό καθεστώς, από το πραξικόπημα του 2014, αντιπροσωπεύει όλους τους πολίτες που ζουν στο έδαφος του ουκρανικού κράτους», φέρεται να είπε ο Λαβρόφ.


Ειδήσεις σήμερα:

Γεροτζιάφας: Νέο κύμα τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο αν δεν πάρουμε μέτρα εδώ και τώρα

Πώς η κρίση στην Ουκρανία μπορεί να κλιμακώσει τις θρησκευτικές έριδες

Ρεπόρτερ «φαινόμενο» καλύπτει τη ρωσο-ουκρανική κρίση σε... έξι γλώσσες (Δείτε βίντεο)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης