Καναδάς: Η αστυνομία «έκλεισε» το κέντρο της Οτάβα και απομάκρυνε διαδηλωτές

Καναδάς: Η αστυνομία «έκλεισε» το κέντρο της Οτάβα και απομάκρυνε διαδηλωτές

Έστησε φράκτες έπειτα από δύο ημέρες έντονων συγκρούσεων με 191 συλλήψεις

astinomia
Η αστυνομία του Καναδά “ασφάλισε” χθες, Κυριακή, την κεντρική περίμετρο της πρωτεύουσας Οτάβα με φράκτες καθώς οι εργάτες του δήμου καθαρίζουν τα σκουπίδια και τα χιόνια από τους δρόμους, έπειτα από δύο ημέρες έντονων συγκρούσεων και 191 συλλήψεις που έβαλαν τέλος στη διάρκειας τριών εβδομάδων κατάληψη της πόλης.
Από τις 28 Ιανουαρίου, οι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν εκατοντάδες φορτηγά και οχήγματα για να εμποδίσουν την πρόσβαση στο κέντρο της πόλης , ωθώντας τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό να χρησιμοποιήσει έκτακτες εξουσίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Εβδομήντα έξι από τα οχήματα που είχαν χρησιμοποιήσει οι διαδηλωτές ρυμουλκήθηκαν από την αστυνομία, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές.

Διαδηλωτές ξέστησαν ένα κέντρο επιμελητειακής υποστήριξης που είχε οργανωθεί από το λεγόμενο “Κομβόι της Ελευθερίας” σε ένα χώρο στάθμευσης δίπλα σε κεντρικό δρόμο, προκειμένου να εφοδιάζουν τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί αρκετά χιλιόμετρα μακρύητερα, μπροστά από το κοινοβούλιο. Η αστυνομία είχε διανείμει φυλλάδια που τους προειδοποιήσουν να εγκαταλείψουν σύντομα το χώρο, καθώς στην αντίθεση περίπτωση θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να συλληφθούν ή να τους επιβληθεί πρόστιμο.

“Εξασφαλίζαμε την υποστήριξη για το κομβόι και για τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο κέντρο, τρόφιμα, καύσιμα, είδη καθημερινής ανάγκης” δήλωσε ο Γουίντον Μάρτσαντ, ένας συνταξιούχος πυροσβέστης από το Ουίνδσορ του Οντάριο. “Αυτή ήταν η βάση μας και τώρα την καθαρίζουμε.”

Οι διαδηλωτές ήθελαν αρχικά να λήξει η εφαρμογή των υποχρεωτικών μέτρων ελέγχου της COVID-19 για τους οδηγούς των φορτηγών, αλλά ο αποκλεισμός μετατράπηκε σε διαδήλωση κατά του Τριντό και της κυβέρνησης.
Οι συλληφθέντες βρίσκονται αντιμέτωποι με 389 διαφορετικές εγκληματικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών για παρεμπόδιση της αστυνομίας, για απείθεια δικαστικών εντολών, για επίθεση, για φθορά ξένης περιουσίας, κατοχή όπλων, αλλά και για επίθεση κατά ενός αστυνομικού, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Στιβ Μπελ προσωρινός αστυνομικός διευθυντής στην Οτάβα.

Κλείσιμο
“Δεν έχουμε τελειώσει με αυτή την επιχείρηση ακόμη”, είπε ο Μπελ. Μέσα στις “επόμενες ημέρες” η αστυνομία θα αποφασίσει “πώς θα διατηρήσουμε μία παρουσία και θα διασφαλίσουμε ότι κανένας δεν θα επιστρέψει για να καταλάβει πάλι τους δρόμους μας” τόνισε ο Μπελ.



Ειδήσεις σήμερα:

Ξεκινά ξανά η δίκη για τη δολοφονία του Αμερικανού τουρίστα στον Λαγανά Ζακύνθου το 2017

Οι λέσχες μπαίνουν στα γραφεία των ΠΑΕ- Τέλος οι αναστολές για οπαδική βία

Τέταρτη ημέρα αγωνίας για τους 10 αγνοούμενους στο Euroferry Olympia - Συνεχίζονται οι έρευνες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης