Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Τα fake news της Ρωσίας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για εισβολή στην Ουκρανία

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Τα fake news της Ρωσίας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για εισβολή στην Ουκρανία

Οι ισχυρισμοί ότι οι ΗΠΑ και η Ουκρανία αναπτύσσουν βιολογικά ή χημικά όπλα για να τα χρησιμοποιήσουν στην περιοχή αυτήν είναι «εντελώς ψευδείς», τόνισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ 

russia_army
Στα περί επικείμενης εισβολής επιμένει η αμερικανική πλευρά ερμηνεύοντας τη συμπεριφορά του Κρεμλίνου ενώ διατρανώνει ότι δεν διαπιστώνει σημάδια αποκλιμάκωσης της κρίσης.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις προειδοποίησε απόψε ότι Ρώσοι αξιωματούχοι «φυτεύουν» αφηγήματα στον Τύπο τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για μια εισβολή στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι κυκλοφορούν πολλοί ψευδείς ισχυρισμοί.

Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Πράις είπε ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τον ισχυρισμό του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διαπράττεται «γενοκτονία» στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία. Τόνισε επίσης πως οι ισχυρισμοί ότι οι ΗΠΑ και η Ουκρανία αναπτύσσουν βιολογικά ή χημικά όπλα για να τα χρησιμοποιήσουν στην περιοχή αυτήν είναι «εντελώς ψευδείς».

Μαίνεται το θρίλερ στα ρωσοουκρανικά σύνορα, με τις εκατέρωθεν βολές και τον πόλεμο δηλώσεων να μην έχουν τελειωμό. Πριν από λίογη ώρα, η Ουκρανία απευθύνθηκε επισήμως στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζητώντας να συζητηθεί το ψήφισμα που εξέδωσε το ρωσικό κοινοβούλιο, προτρέποντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών περιοχών του Ντονμπάς.

Το ψήφισμα του ρωσικού κοινοβουλίου υπονομεύει τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, προσθέτοντας ότι το Κίεβο ζητά να γίνει η συζήτηση αυτή αύριο Πέμπτη.

Νωρίτερα, το ΝΑΤΟ διεμήνυσε ότι το Κρεμλίνο θα πρέπει να κάνει περισσότερα βήματα για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Τη σοβαρή ανησυχία τους για τη ρωσική στρατιωτική συσσώρευση εντός και γύρω από την Ουκρανία, εκφράζουν με δήλωσή τους οι Υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ, καλώντας τη Ρωσία να επιλέξει τον δρόμο της διπλωματίας.

«Μας ανησυχεί σοβαρά η πολύ μεγάλης κλίμακας, απρόκλητη και αδικαιολόγητη ρωσική στρατιωτική συσσώρευση εντός και γύρω από την Ουκρανία και τη Λευκορωσία. Προτρέπουμε τη Ρωσία, με τον πιο έντονο τρόπο, να επιλέξει τον δρόμο της διπλωματίας και να ανατρέψει αμέσως τη συσσώρευση αυτή και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία, σύμφωνα με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη διττή προσέγγισή μας ως προς τη Ρωσία: ισχυρή αποτροπή και άμυνα, σε συνδυασμό με άνοιγμα στο διάλογο», τονίζουν οι Υπουργοί 'Αμυνας του ΝΑΤΟ.

Συνεχίζοντας, οι υπουργοί τονίζουν ότι «οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν σοβαρή απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια», ως εκ τούτου, «προκειμένου να διασφαλιστεί η άμυνα όλων των Συμμάχων», ανακοινώνουν την ανάπτυξη επιπλέον χερσαίων δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, καθώς και πρόσθετων θαλάσσιων και αεροπορικών μέσων. «Τα μέτρα μας είναι και παραμένουν προληπτικά, αναλογικά και μη κλιμακωτά. Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε περαιτέρω την αμυντική και αποτρεπτική μας στάση για να ανταποκριθούμε σε όλα τα ενδεχόμενα», επισημαίνουν και προσθέτουν: «Η δέσμευσή μας στο άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον είναι σιδερένια. Είμαστε ενωμένοι για να υπερασπιστούμε ο ένας τον άλλον».

Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι το ΝΑΤΟ παραμένει προσηλωμένο στις θεμελιώδεις αρχές του, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος κάθε έθνους να επιλέγει τις δικές του ρυθμίσεις ασφαλείας. «Επιβεβαιώνουμε την υποστήριξή μας για την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες συνέπειες και θα έχει υψηλό τίμημα. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να συντονίζεται στενά με τα ενδιαφερόμενα μέρη και άλλους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ», προσθετουν οι Υπουργοί 'Αμυνας.

Ειδήσεις σήμερα:

Αρση μέτρων: «Ανοίγει» η διασκέδαση, παραμένει η μάσκα - Συνεδριάζει η επιτροπή

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Θα γίνουν ανακοινώσεις μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες, λέει η ΕΛ.ΑΣ.

«Θεέ μου, καρχαρίας τρώει άνθρωπο, είναι τρελό!» - Βίντεο-σοκ από επίθεση λευκού καρχαρία που πάγωσε την Αυστραλία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης