«Θα μπορούσε να ξεσπάσει πόλεμος ανά πάσα στιγμή ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία» προειδοποιεί ηγέτης των αυτονομιστών

«Θα μπορούσε να ξεσπάσει πόλεμος ανά πάσα στιγμή ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία» προειδοποιεί ηγέτης των αυτονομιστών

Σχεδόν 15.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το 2014 στις μάχες μεταξύ των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών και του ουκρανικού στρατού - Η ένταση οξύνεται από τον Νοέμβριο, οπότε η Ρωσία άρχισε να συγκεντρώνει μια δύναμη 100.000 στρατευμάτων

ukraine-0
Μπαρούτι μυρίζει το κλίμα στα ρωσοουκρανικά σύνορα, με τη Δύση να ετοιμάζεται για το ενδεχόμενο πολέμου, προμηθεύοντας την Ουκρανία με οπλικά συστήματα, και τη Ρωσία να μην ανοίγει τα χαρτιά της. 

Υποστηριζόμενος από τη Ρωσία, ηγέτης των αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι ένας ολοκληρωτικός πόλεμος θα μπορούσε να ξεσπάσει στην περιοχή αυτή ανά πάσα στιγμή και οι δυνάμεις του ίσως χρειαστεί να στραφούν στη Μόσχα για υποστήριξη.

Ο Ντένις Πουσίλιν, ο επικεφαλής της αποσχισθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, είπε ότι είναι μεγάλη η πιθανότητα ενός πόλεμου που θα είχε τεράστιες απώλειες, αλλά χαρακτήρισε «τρέλα» να ενστερνιστεί κανείς μια τέτοια εξέλιξη.

«Πρώτα απ’ όλα, βασιζόμαστε στον εαυτό μας, αλλά δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να αναγκαστούμε να στραφούμε στη Ρωσία εάν η Ουκρανία, με τη στήριξη των Δυτικών χωρών, ξεπεράσει μια συγκεκριμένη γραμμή», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters από το οχυρωμένο γραφείο του.

Σχεδόν 15.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το 2014 στις μάχες μεταξύ των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών και του ουκρανικού στρατού, σύμφωνα με το Κίεβο. Η ένταση οξύνεται από τον Νοέμβριο, όταν η Ρωσία άρχισε να συγκεντρώνει μια δύναμη 100.000 ανδρών στα σύνορα με την Ουκρανία, εγείροντας τον φόβο ενός ευρύτερου πολέμου αν και η Μόσχα επιμένει ότι δεν σχεδιάζει μια εισβολή.

Ο Πουσίλιν είπε ότι οι αυτονομιστές δεν διαθέτουν επαρκή οπλισμό σε ό,τι αφορά τον ηλεκτρονικό πόλεμο, την αεράμυνα και την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν τα τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη του ουκρανικού στρατού. Είπε επίσης ότι δεν είναι σε επαφή με τη Ρωσία για την παροχή οπλισμού, αλλά σημείωσε ότι έγινε μια «σημαντική δήλωση» από έναν πολιτικό του κυβερνώντος κόμματος, τον περασμένο μήνα, ο οποίος είπε ότι η Μόσχα θα έπρεπε να εφοδιάσει με ορισμένους τύπους όπλων τους αυτονομιστές του Ντονέτσκ και του γειτονικού Λουγκάνσκ.

Σε άλλη συνέντευξη, επίσης στο Reuters, ένας στρατιωτικός διοικητής της αποσχισθείσας περιοχής, ο Αλεξάντερ Χοντακόφσκι, προέτρεψε τη Ρωσία να στείλει 30.000 στρατιώτες για να ενισχύσουν τους αυτονομιστές και να χειριστούν τα νέα οπλικά συστήματα που ελπίζει ότι θα τους προμηθεύσει η Μόσχα.

Κλείσιμο
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι ένας εμφύλιος πόλεμος στον οποίο δεν έχει καμία ανάμιξη. Υψηλόβαθμες πηγές στην ουκρανική κυβέρνηση λένε όμως ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει μια δύναμη περίπου 2.000 ανδρών για να στηρίξει τους περίπου 35.000 αυτονομιστές στην περιοχή του Ντονμπάς.

«Οι ρωσικές δυνάμεις διεξάγουν πόλεμο στο Ντονμπάς εδώ και οκτώ χρόνια», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Όλεγκ Νικολένκο.

Ο Πουσίλιν απέφυγε να δώσει μια σαφή απάντηση όταν ρωτήθηκε ποια είναι η πιθανότητα ή αν η Ρωσία επιθυμεί να αναγνωρίσει την περιοχή ως ανεξάρτητο κράτος, όπως έχουν ζητήσει ορισμένοι Ρώσοι βουλευτές. Είπε ότι θα ήταν «εγωιστικό» να επικεντρωθεί μόνο στις επαρχίες των αυτονομιστών και να αγνοηθούν τα συμφέροντα των πολιτών ρωσικής καταγωγής σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας.

Χωρίς να παράσχει αποδείξεις, ο Πουσίλιν είπε ότι υπάρχει μια «διαρκής απειλή στρατιωτικών ενεργειών» από την ουκρανική πλευρά, καθώς και σαφείς ενδείξεις προετοιμασιών.

«Μιλάω ακόμη και για κάποιο είδος μεγάλου πολέμου. Τον οποίο θα ήθελα να αποφύγω, επειδή αυτός ο πόλεμος θα μπορούσε να είναι ο τελευταίος για την ανθρωπότητα», συνέχισε ο Πουσίλιν, κατηγορώντας τη Δύση ότι επιδεινώνει την κατάσταση. Επέκρινε επίσης τις «αφελείς» δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων ότι η χρονική στιγμή μιας ενδεχόμενης σύγκρουσης θα εξαρτηθεί από το αν το έδαφος είναι παγωμένο. «Θα μπορούσε να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες. Κάποιες φορές οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες είναι καλή κάλυψη για να εξαπολύσεις μια επίθεση», σχολίασε.

Ειδήσεις σήμερα:

Δολοφονία Άλκη: Προσωρινά κρατούμενος ο 23χρονος μετά την απολογία του

Συγκλονίζει η μητέρα του Άλκη για τους φονιάδες: «Τι να πω σε ένα παιδί που δεν το έχει αγκαλιάσει μάνα»...

Κορωνοϊός: Στα 18.855 τα νέα κρούσματα, 109 θάνατοι, 549 διασωληνωμένοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης