Βρετανία: Παραιτήθηκε η επικεφαλής χάραξης πολιτικής του Μπόρις Τζόνσον

Βρετανία: Παραιτήθηκε η επικεφαλής χάραξης πολιτικής του Μπόρις Τζόνσον

Η Μουνίρα Μίρζα ήταν από τις πλέον πιστούς συμμάχους του Βρετανού πρωθυπουργού – Παραιτήθηκε επειδή ο Τζόνσον κατηγόρησε τον Κιρ Στάρμερ ότι ευθύνεται για τη μη δίωξη του παιδόφιλου παρουσιαστή του BBC Τζίμι Σάβιλ

munira_mirza
Την παραίτησή της από τη θέση της επικεφαλής χάραξης πολιτικής υπέβαλε η Μουνίρα Μίρζα, μία από τις πλέον στενές συνεργάτιδες του Μπόρις Τζόνσον, διαμαρτυρόμενη για την επίθεση του Βρετανού πρωθυπουργού κατά του ηγέτη της αντιπολίτευσης Σερ Κιρ Στάρμερ.

«Ήταν λάθος» να υπονοήσει ότι ο ηγέτης των Εργατικών ήταν «προσωπικά υπεύθυνος» για τη μη δίωξη του παιδόφιλου Τζίμι Σάβιλ, πρώην παρουσιαστή παιδικών εκπομπών του BBC, είπε η Μίρζα στον Μπόρις Τζόνσον.

Η Μίρζα προέτρεψε τον Τζόνσον να ζητήσει συγγνώμη σήμερα. Ωστόσο, όπως αναφέρει «παρά την προτροπή μου, δεν ζητήσατε συγγνώμη για την παραπλανητική εντύπωση που δώσατε. Εκτιμώ ότι η πολιτική μας κουλτούρα δεν είναι επιεικής όταν ο κόσμος ζητά συγγνώμη, αλλά όποια κι αν είναι, είναι κάτι σωστό. «Δεν είναι πολύ αργά για εσάς, αλλά λυπάμαι που το λέω, είναι πολύ αργά για μένα», πρόσθεσε.

Αιχμές κατά του Στάρμερ από τον Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός άφησε αιχμές κατά του Στάρμερ τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το πόρισμα της Σου Γκρέι για το partygate. Ο πρωθυπουργός, αναφέρουν οι Financial Times, είχε δεχθεί τη συμβουλή να μην αναφερθεί στον Σάβιλ.

Ο Στάρμερ καθοδηγούσε τη βασιλική υπηρεσία δίωξης, όταν αποφάσισε να μην ασκήσει δίωξη κατά του Σάβιλ το 2009, λόγω ανεπαρκών αποδεικτικών στοιχείων. Για την απόφασή του, ζήτησε συγγνώμη αργότερα.

Ωστόσο, ο ιστότοπος Full Fact διερεύνησε το θέμα το 2020 και διαπίστωσε ότι δεν είχε πράγματι αποδειχθεί ότι ο Κιρ Στάρμερ εμπλεκόταν προσωπικά στην απόφαση.

Οργή από τα θύματα του Σάβιλ

Τα θύματα του Σάβιλ εξέφρασαν «αποτροπιασμό» και κάλεσαν τον πρωθυπουργό να απολογηθεί. Ο Ρίτσαρντ Σκόρερ, επικεφαλής νομικής εταιρείας, δήλωσε στη Mirror ότι πολλά από τα θύματα που εκπροσωπεί νιώθουν ότι ο πρωθυπουργός τους χρησιμοποιεί για να βγει από μία «πολιτική τρύπα».

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ σχολίασε την παραίτηση της Μίρζα, λέγοντας: «Λυπούμαστε που η Μουνίρα άφηε το Νο10 και είμαστε ευγνώμονες για τις υπηρεσίες και τη συνεισφορά της στην κυβέρνηση». Ήδη, έχει διοριστεί αντικαταστάτης.

Η Μίρζα αναφερόταν ως η μία από τις πέντε γυναίκες που είχαν τη μεγαλύτερη επιρροή στη ζωή του Τζόνσον. «Θεωρώ ότι ήταν λάθος σας να υπονοήσετε αυτήν την εβδομάδα ότι ο Κιρ Στάρμερ ήταν προσωπικά υπεύθυνος επειδή ο Τζίμι Σάβιλ κατάφερε να διαφύγει της δικαιοσύνης. Δεν υπάρχει λογική ή δίκαιη βάση γι’ αυτό», ανέφερε προσθέτοντας ότι δεν ήταν μία συνηθισμένη πολιτική αντιπαράθεση, αλλά μία ακατάλληλη και κομματική αναφορά σε μια φρικτή περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Κλείσιμο
Την παραίτηση σχολίασε και ο Ντόμινικ Κάμινγκς που εξήρε το ηθικό της ανάστημα και την προσφορά της στη διακυβέρνηση. «Είναι ένα σημάδι ότι το καταφύγιο καταρρέει και ότι αυτός ο πρωθυπουργός έχει τελειώσει», πρόσθεσε.

Ειδήσεις σήμερα:

«Ο ιός δεν έχει εξαντλήσει τις εκπλήξεις του» δηλώνει ο Τζανάκης, οι χώρες που είναι οριακά μπροστά στη θνητότητα


Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε συνδέσμους του ΠΑΟΚ και του Άρη στη Θεσσαλονίκη - Βρέθηκε ματσέτα στον τόπο του εγκλήματος!


«Υπάρχει ένας καγκελάριος στη Γερμανία και αυτός είμαι εγώ», λέει ο Σολτς και απαντά για την... εξαφάνισή του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης