Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο πυραύλους προς την κατεύθυνση της θάλασσας ανατολικά της κορεατικής χερσονήσου

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο πυραύλους προς την κατεύθυνση της θάλασσας ανατολικά της κορεατικής χερσονήσου

Πρόκειται  για την έκτη πυραυλική δοκιμή στην οποία προχωρά η Πιονγκγιάνγκ μέσα σε αυτόν τον μήνα

korea
Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σήμερα στην εκτόξευση δύο πύραυλο, που θεωρείται πως ήταν βαλλιστικοί, προς ανατολική κατεύθυνση, προς τη θάλασσα της Κορέας, η οποία είναι επίσης γνωστή ως θάλασσα της Ιαπωνίας, ανακοίνωσε το νοτιοκορεάτικο γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας.

Έπεσαν στη θάλασσα, έξω από την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο Τόκιο που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Η σημερινή είναι η έκτη πυραυλική δοκιμή στην οποία προχωρά η Πιονγκγιάνγκ μέσα στον τρέχοντα μήνα, από την 5η Ιανουαρίου και μετά. Ήδη δοκιμάστηκαν δύο φορές πύραυλοι που, σύμφωνα με τη Βόρεια Κορέα, ήταν υπερηχητικοί (5η, 11η), δύο βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς εκτοξευόμενοι από τρένο (14η), δύο τακτικοί κατευθυνόμενοι πύραυλοι (17η) και δύο πύραυλοι Κρουζ (25η).

Η Βόρεια Κορέα είχε να προχωρήσει σε τόσες οπλικές δοκιμές μέσα σε έναν μήνα από το 2019, όταν είχε καταλήξει σε αποτυχία η σύνοδος κορυφής του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Ανόι, στο Βιετνάμ.

Έκτοτε, οι διαπραγματεύσεις της Πιονγκγιάνγκ και της Ουάσινγκτον βρίσκονται σε νεκρό σημείο, ενώ οι διεθνείς οικονομικές κυρώσεις και το κλείσιμο των συνόρων για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη Βόρεια Κορέα έχουν γονατίσει την οικονομία της.

Από την άνοδο στην εξουσία του Κιμ Γιονγκ Ουν, πριν από δέκα χρόνια, η Πιονγκγιάνγκ έχει σημειώσει ταχεία πρόοδο σε ό,τι αφορά το πεδίο της στρατιωτικής τεχνολογίας, με τίμημα τις ασφυκτικές οικονομικές κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα.

Κλείσιμο
Παρά την περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, ο κ. Κιμ ξεκαθάρισε τον Δεκέμβριο πως εννοεί να συνεχίσει την ενίσχυση των δυνατοτήτων των βορειοκορεάτικων ένοπλων δυνάμεων.

Την περασμένη εβδομάδα, η Πιονγκγιάνγκ άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να ξαναρχίσει τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς –των λεγόμενων διηπειρωτικών–, τις οποίες είχε αναστείλει από το 2017.

Οι αλλεπάλληλες οπλικές δοκιμές σημειώνονται σε ιδιαίτερα λεπτή συγκυρία για την περιοχή. Ο μοναδικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας με κύρος σε διεθνές επίπεδο, η Κίνα, ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τον Φεβρουάριο· η Νότια Κορέα ετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου.

Η σειρά εκτοξεύσεων πυροδότησε ανακοινώσεις καταδίκης από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, καθώς και μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν επέβαλε νέες κυρώσεις, σε φυσικά και νομικά πρόσωπα στη Βόρεια Κορέα και στη Ρωσία, αυτόν τον μήνα, κατηγορώντας τα πως βοηθούν τα εξοπλιστικά προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ· ωστόσο Κίνα και Ρωσία φρέναραν την προσπάθεια των ΗΠΑ να επιβληθούν κυρώσεις του ΟΗΕ σε πέντε Βορειοκορεάτες.

Αφότου ανέλαβε την προεδρία ο κ. Μπάιντεν, πριν από έναν χρόνο, η Ουάσινγκτον έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα πως είναι διατεθειμένη να αρχίσει διαπραγματεύσεις οπουδήποτε, χωρίς προαπαιτούμενα, με τη Βόρεια Κορέα. Η Πιονγκγιάνγκ απορρίπτει την προσφορά, ερίζοντας ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να ασκεί «εχθρική» πολιτική.




Ειδήσεις σήμερα:

Πώς ο «χορός των πιγκουίνων» σας κρατάει ζεστούς στους -18 βαθμούς Κελσίου

Survivor: Αποχώρησε ο Θανάσης Βισκαδουράκης - «Βόμβα» του Λάμπρου στο Συμβούλιο

Η Μπαρτσελόνα κατέθεσε μήνυση στους εισαγγελείς κατά του πρώην προέδρου Μπαρτομέου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης