Ουκρανία: Μία ανάσα πριν τον πόλεμο, με τη Δύση ν' απειλεί αλλά τον Πούτιν να μην κάνει πίσω

Ουκρανία: Μία ανάσα πριν τον πόλεμο, με τη Δύση ν' απειλεί αλλά τον Πούτιν να μην κάνει πίσω

Απειλές για οικονομικές κυρώσεις μεταξύ Δύσης και Μόσχας - Η Ρωσία απειλεί να «παγώσει» την Ευρώπη – Ο Μπάιντεν θέτει σε επιφυλακή πάνω από 8.000 στρατιώτες και το Κρεμλίνο αντιδρά - Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ απειλούν με… ομοβροντία τον Πούτιν

ukraine
Στο χείλος της πολεμικής σύρραξης βρίσκονται Ρωσία και Ουκρανία, έχοντας θέσει την παγκόσμια κοινότητα σε συναγερμό προκειμένου να αποφευχθεί ο πόλεμος αλλά και την ίδια ώρα να μην αλλάξει το status quo στην περιοχή.

Την ώρα που η Ρωσία έχει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα ουκρανικά εδάφη, περικυκλώνοντάς την με αυτόν τον τρόπο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ προσπαθούν αφενός να διασφαλίσουν ότι δεν θα πληγεί περαιτέρω η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας (μετά και την απώλεια της Κριμαίας) αλλά την ίδια στιγμή δεν θα θιχτούν και τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή.

Η Μόσχα από πλευράς της εμφανίζεται έτοιμη για όλα και απειλεί με τη σειρά της πως εάν της επιβληθούν κυρώσεις τότε θα αφήσει την Ευρώπη να… «παγώσει», καθώς όπως φαίνεται ένα από τα πιο ισχυρά διπλωματικά χαρτιά της Ρωσίας είναι το φυσικό αέριο, του οποίου απειλεί να κόψει τη ροή. Παράλληλα δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω κάτι που δείχνει πως το ενδεχόμενο της εισβολής  δεν έχει φύγει από το... μυαλό της Μόσχας.

Εν αρχήν ην η οικονομία

Οι χώρες της Ευρώπης δεν θα μπορούν να προμηθεύονται πετρέλαιο, φυσικό αέριο και μέταλλα από τη Ρωσία σε περίπτωση που αποσυνδέσουν τη Ρωσική Ομοσπονδία από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT, δήλωσε χαρακτηριστικά, στο πρακτορείο TASS ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Νικολάι Ζουραβλιόφ. «Το SWIFT είναι ένα σύστημα πληρωμών, είναι μια υπηρεσία. Γι’ αυτό αν αποσυνδέσουν τη Ρωσία από το SWIFT, τότε εμείς δεν θα παίρνουμε συνάλλαγμα, αλλά οι αγοραστές, οι χώρες της Ευρώπης πρωτίστως, δεν θα προμηθεύονται τα δικά μας εμπορεύματα, όπως είναι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα μέταλλα και άλλα σημαντικά προϊόντα που εισάγουν. Χρειάζονται κάτι τέτοιο; Δεν νομίζω», δήλωσε ο Ζουραβλιόφ.

Νωρίτερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε δηλώσει ότι η βρετανική κυβέρνηση συζητά με τις Ηνωμένες Πολιτείες το ενδεχόμενο της αποσύνδεσης της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT, σε περίπτωση που εισβάλλουν ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία. Ωστόσο ο Μπόρις Τζόνσον δεν έμεινε εκεί.  Ο Βρετανός πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι έχει βλέψεις να ανασυστήσει τη μεγάλη Ρωσία, βάζοντας στο στόχαστρό του άλλα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης για να ξαναχτίσει αυτό που ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε την παλιά σφαίρα επιρροής της Ρωσίας. «Αυτό που βασικά θέλει ο Πούτιν είναι να επιστρέψει στο παλιό σύστημα σφαιρών επιρροής, και δεν είναι μόνο η Ουκρανία… αυτό είναι το σχέδιο του», είπε ο Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων. Κάλεσε τους ευρωπαίους συμμάχους να είναι έτοιμοι να επιβάλλουν ένα νέο πακέτο σκληρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας στην περίπτωση που εισβάλει στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η ενότητα της Δύσης θα βοηθήσει στην αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας.

Μέτρα προφύλαξης με απομακρύνσεις πολιτών

Μετά τις εκατέρωθεν απειλές οικονομικές κυρώσεις οι χώρες της Δύσης βιάζονται να διασφαλίσουν πως οι πολίτες τους δεν θα βρεθούν εν μέσω πυρών που ανταλλάσονται από τις δύο πλευρές. Στο πλαίσιο αυτό, Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Βρετανία, Γερμανία και Καναδάς απομακρύνουν μέλη των οικογενειών υπαλλήλων τους από τις πρέσβείες τους στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρι Κουλέμπα, δήλωσε την Τρίτη ότι από 129 διπλωματικές αντιπροσωπείες που βρίσκονται στην Ουκρανία, μόνο τέσσερις χώρες, οι ΗΠΑ, Αυστραλία, Βρετανία, και Γερμανία ενημέρωσαν το Κίεβο για την πρόθεση τους να απομακρύνουν μέλη του προσωπικού τους. Αργότερα το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά ενημέρωσε για την απόφαση του να απομακρύνει προσωρινά από την Ουκρανία μέλη των οικογενειών των διπλωματών τους, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

Διαβάστε επίσης:  Η Δύση προετοιμάζεται για ρωσική εισβολή, ανακοινώσεις για απομάκρυνση πολιτών από την Ουκρανία


Αλλά και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει παρόμοια ανακοίνωση την Κυριακή μέσω της οποίας καλούσε τις οικογένειες των Αμερικανών διπλωματών στην Ουκρανία να φύγουν από τη χώρα, εκτιμώντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αναλάβει στρατιωτική δράση ανά πάσα στιγμή. Το πρακτορείο Kyodo επικαλούμενο δικές του πηγές μετέδωσε ότι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας εξετάζει το ενδεχόμενο της απομάκρυνσης πολιτών της συμπεριλαμβανομένων και διπλωματικών υπαλλήλων.

Το Ukrinform επικαλούμενο τον ειδησεογραφικό ιστότοπο NOS, μεταδίδει ότι ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χούκστρα δήλωσε ότι «οι υπάλληλοι της ολλανδικής πρεσβείας στην Ουκρανία και οι οικογένειές τους μπορούν να επιστρέψουν στην Ολλανδία εάν το επιθυμούν».

Όπου δεν πίπτει ράβδος, πίπτουν… όπλα

Η κατάσταση όμως στην περιοχή μέρα με την ημέρα δείχνει πως το θερμόμετρο έχει ανέβει στο κόκκινο. Οι ΗΠΑ για να καθησυχάσουν τους συμμάχους του ΝΑΤΟ θέτουν σε επιφυλακή περισσότερους από 8.000 στρατιώτες, ενώ στέλνουν παράλληλα στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία.

Ένα αμερικανικό αεροσκάφος, που μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό και πυρομαχικά, προσγειώθηκε στο Κίεβο σήμερα, το τρίτο φορτίο του ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων πακέτου ασφαλείας για τη στήριξη της Ουκρανίας, η οποία προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης.
000_9WZ3D2
Κλείσιμο

«Οι εταίροι μας αυξάνουν το εύρος της στρατιωτικής βοήθειας. Και σήμερα υποδεχόμαστε το τρίτο αεροσκάφος από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως μέρος αυτής της βοήθειας», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Αλέξιι Ρεζνίκοφ, πριν από την προσγείωση του αεροσκάφους.

Ο Μπάιντεν δεν θα στείλει μονομερώς στρατό στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πάντως, δεν σκοπεύει να στείλει μονομερώς Αμερικανούς στρατιώτες στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, αφού η Ουάσινγκτον έθεσε περίπου 8.500 στρατιώτες σε επιφυλακή για να καθησυχάσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ενόψει της ρωσικής στρατιωτικής συσσώρευσης στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Για να είμαστε ξεκάθαροι: δεν υπάρχει καμία πρόθεση είτε συμφέρον ή επιθυμία από τον πρόεδρο να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ είναι ένα φόρουμ για την υποστήριξη των εταίρων και των χωρών μας στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και αυτό είναι το επίκεντρο», αναφέρεται στην τοποθέτηση.

Κρεμλίνο κατά Ουάσινγκτον για τις στρατιωτικές δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη

Το Κρεμλίνο πάντως κατήγγειλε ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον να θέσει σε κατάσταση συναγερμού αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που είναι έτοιμες να αναπτυχθούν στην Ευρώπη αν παραστεί ανάγκη, κλιμακώνει την ένταση γύρω από την Ουκρανία.   «Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις αμερικανικές ενέργειες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ προκαλούν «de facto» «νέα κλιμάκωση των εντάσεων».

Στον χορό των όπλων και ο Μπόρις Τζόνσον

Μπορεί νωρίτερα να περιγράφηκε η ρητορική του Μπόρις Τζόνσον σχετικά με τις κυρώσεις στην Ρωσία, ωστόσο το Λονδίνο δεν αποκλείει, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ εάν χρειαστεί αν συμμετάσχει και σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και ενίσχυση του μετώπου των Δυτικών στην περιοχή. Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι το Λονδίνο θα κοιτάξει να συμβάλει σε οποιεσδήποτε νέες αναπτύξεις του ΝΑΤΟ για να προστατεύσει τους συμμάχους της στην Ευρώπη αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. Αν ο στόχος του Πούτιν είναι να κρατήσει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ μακριά από τα σύνορα της Ρωσίας, τότε «εισβάλλοντας στην Ουκρανία μετά βίας θα μπορούσε να είναι πιο αντιπαραγωγικό», είπε.

«Δεν μπορούμε να παζαρέψουμε το όραμα μιας Ευρώπης ολόκληρης και ελεύθερης που προέκυψε σε εκείνα τα καταπληκτικά χρόνια από το 1989 έως το 1991», τόνισε ο Τζόνσον, αναφερόμενος στην πτώση του τείχους του Βερολίνου, το τέλος της κομμουνιστικής κυριαρχίας στην Ανατολική Ευρώπη και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. «Θεραπεύοντας τη διαίρεση της ηπείρου μας από το Σιδηρούν Παραπέτασμα, δεν θα ανοίξουμε ξανά αυτό το χάσμα συμφωνώντας να ανατρέψουμε την ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας επειδή η Ρωσία έχει βάλει ένα όπλο στο κεφάλι της Ουκρανίας».

Το Παρίσι δηλώνει «παρών»

Στο μπαράζ των δηλώσεων για την ρωσοουκρανική κρίση, συμμετείχε και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος απείλησε με υψηλό τίμημα για την Μόσχα εάν αποφασίσει να επιτεθεί στην Ουκρανία.

Η Γαλλία και η Γερμανία δεν θα εγκαταλείψουν τον διάλογο με τη Ρωσία, αλλά εάν η Μόσχα επιλέξει να επιτεθεί στην Ουκρανία, το τίμημα θα είναι υψηλό, δήλωσε την Τρίτη ο Γάλλος πρόεδρος Εμμαουέλ Μακρόν, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο Reuters. Ο Μακρόν, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο, είπε ότι η Ευρώπη και οι σύμμαχοί της είναι ενωμένοι στο ζήτημα της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία προειδοποιεί τις ΗΠΑ να αποφύγουν τις παρασκηνιακές κινήσεις

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας προειδοποίησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να μην συνάψει καμία συμφωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς η Ρωσία πλησιάζει στην εισβολή στην Ουκρανία και οι ΗΠΑ σταθμίζουν την ανάπτυξη στρατευμάτων.

«Αν κάποιος κάνει μια παραχώρηση για την Ουκρανία πίσω από την πλάτη της Ουκρανίας, πρώτον, δεν θα το αποδεχτούμε», δήλωσε στο CNN ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα. «Δεν θα είμαστε σε θέση μιας χώρας που μιλάει στο τηλέφωνο, ακούει τις οδηγίες της μεγάλης δύναμης και τις ακολουθεί. Οχι.», είπε.

«Πληρώσαμε πολλά, συμπεριλαμβανομένων 15.000 ζωών πολιτών μας, για να εξασφαλίσουμε το δικαίωμα να αποφασίζουμε για το μέλλον μας, τη μοίρα μας και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας επιβάλει οποιεσδήποτε παραχωρήσεις», πρόσθεσε.

Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις αλλά υπάρχει ελπίδα, δηλώνει ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέτρεψε πάντως τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι απέναντι στην απειλή μιας ρωσικής επίθεσης, σημειώνοντας ότι είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία για να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση μεταξύ του ιδίου και των ηγετών της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Στο διάγγελμά του, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο Ζελένσκι είπε ότι αποχώρηση υπαλλήλων δυτικών πρεσβειών από το Κίεβο δεν σημαίνει ότι μια στρατιωτική κλιμάκωση με τη Ρωσία είναι αναπόφευκτη. «Δεν βλέπουμε τα πράγματα ρόδινα, δεν έχουμε παιδιάστικες ψευδαισθήσεις, δεν είναι όλα απλά… Αλλά υπάρχει ελπίδα», είπε ο Ζελένσκι. «Προστατεύστε το σώμα σας από ιούς, τον εγκέφαλό σας από τα ψέματα, την καρδιά σας από τον πανικό», προέτρεψε στους συμπατριώτες του ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κολυδάς απαντά στις «αιχμές»: Η ΕΜΥ είχε προβλέψει εγκαίρως το κύμα κακοκαιρίας - Όλοι είχαν εικόνα του τι θα ακολουθούσε

Αττική Οδός: Μετά το φιάσκο με την ταλαιπωρία χιλιάδων οδηγών, ο «λογαριασμός» για την εταιρεία που ζητούσε αποζημιώσεις - μαμούθ

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Στρατός και αστυνομία δίνουν «μάχη» στα χιόνια - Δείτε φωτογραφίες από τις δραματικές ώρες στην Αττική Οδό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης