Μακρόν: Η γαλλική προεδρία στην ΕΕ θα δώσει το δικαίωμα στο Ευρωκοινοβούλιο να προτείνει νόμους

Μακρόν: Η γαλλική προεδρία στην ΕΕ θα δώσει το δικαίωμα στο Ευρωκοινοβούλιο να προτείνει νόμους

Η Γαλλία αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε για το τρέχον εξάμηνο - Ομιλία του προέδρου Μακρόν στο Ευρωκοινοβούλιο - Απηύθυνε έκκληση για «στρατηγικό επανεξοπλισμό της Ευρώπης»

macron1
To ευρωπαϊκό του όραμα παρουσιάζει ο αρχηγός του γαλλικού κράτους Εμανουέλ Μακρόν από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με τη χώρα του να αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε..

Στην είσοδο του Ευρωκοινοβουλίου, τον υποδέχτηκε η Ιταλίδα Ρομπέρτα Μέτσολα που ανέλαβε από χθες την προεδρία ως διάδοχος του Νταβίντ Σασόλι.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ο Γάλλος πρόεδρος ξεκίνησε την ομιλία του πλέκοντας το εγκώμιο στην Ευρώπη που, όπως είπε, «κατέχει σταθερά το τιμόνι» στη διάρκεια της πανδημίας της νόσου Covid.

French Presidency of the EU Council: arrival of Emmanuel Macron | AFP


«Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα βασίζεται σε τρεις υποσχέσεις: «δημοκρατία», «πρόοδος που μοιράζονται όλοι» και «ειρήνη». Ωστόσο, η σημερινή κατάσταση, όπως είπε, έρχεται να ανατρέψει» τις τρεις υποσχέσεις. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να τις επαναθεμελιώσουμε», όπως υποστήριξε.

Στη συνέχεια διερωτήθηκε «Τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος».

Κλείσιμο
Για τον Μακρόν, είναι θέμα ύπαρξης αλλά και πνεύμα «καθολικότητας». «Ιστορικοί και διανοούμενοι θα οικοδομήσουν την κοινή παρακαταθήκη», προαναγγέλλει ο Γάλλος πρόεδρος χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Emmanuel Macron présente ses priorités aux députés européens • FRANCE 24


«Θα ήθελα να εδραιώσουμε τις αξίες μας ως Ευρωπαίοι», «επικαιροποιώντας τον χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων», «ιδιαίτερα το κομμάτι που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος ή την αναγνώριση του δικαιώματος στην άμβλωση. Υπενθυμίζουμε ότι δικαίως η νέα Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου έχει επικριθεί για τη θέση της κατά των αμβλώσεων», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Λίγα λεπτά αφότου ξεκίνησε την ομιλία του, ο Μακρόν έκανε μία ιδιαίτερα σημαντική ανακοίνωση.

«Η γαλλική προεδρία θα εισάγει το δικαίωμα νομοθετικής πρωτοβουλίας στο Ευρωκοινοβούλιο», τη δυνατότητα δηλαδή «να προτείνει νόμους», όπως είπε.

Ο Γάλλος πρόεδρος επιθυμεί διακαώς να θέσει την ΕΕ στο επίκεντρο των πολιτικών του μηνυμάτων, καθώς οι γαλλικές προεδρικές εκλογές πλησιάζουν τον Απρίλιο.

Έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι συγκεντρωμένοι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές, μέλη της οργάνωσης «Action Non-Violente COP21». Κραδαίνοντας πλακάτ, οι ακτιβιστές καταγγέλλουν τις καταστροφικές συνέπειες για το «κλίμα» της διακυβέρνησης Μακρόν.

Έκκληση για «στρατηγικό επανεξοπλισμό της Ευρώπης»

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους κάνει έκκληση για «στρατηγικό επανεξοπλισμό της Ευρώπης», ενώ υποστηρίζει τον «ειλικρινή διάλογο για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία».

«Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε μια πολιτική λύση στην ουκρανική κρίση», είπε ο Μακρόν και πρόσθεσε: «Θα διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα ενώσει τις φωνές της στο ζήτημα των στρατηγικών εξοπλισμών».

Για να γίνει αυτό, ο Εμανουέλ Μακρόν επιθυμεί να οικοδομήσει «μια ευρωπαϊκή πρόταση για την οικοδόμηση μιας νέας τάξης ασφάλειας και σταθερότητας», η οποία στη συνέχεια «θα μοιραστεί με τους συμμάχους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και στη συνέχεια (…) θα προταθεί για διαπραγμάτευση με τη Ρωσία».

Για τα Βαλκάνια

Για τον Εμανουέλ Μακρόν, πρέπει «να ξανασκεφτούμε τη συμμαχία με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, με την προοπτική της ένταξης», αλλά και να επανεφεύρουμε «τους κανόνες λειτουργίας και τη γεωγραφία της Ευρώπης».

Για τη Συνθήκη Σένγκεν

Ο Γάλλος πρόεδρος εξήρε επίσης την ανάγκη μεταρρύθμισης της συνθήκης Σένγκεν για να «ανακτήσουμε, όπως είπε, τον έλεγχο των συνόρων μας».


Ειδήσεις σήμερα:

Έφτασαν στην Τανάγρα τα πρώτα Rafale από τη Γαλλία - Πέταξαν πάνω από την Ακρόπολη

Θεοδωρικάκος: 180 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας έχουν αντιμετωπιστεί από την αστυνομία της Θεσσαλονίκης

Πώς θα δηλώσετε τις αλλαγές στην περιουσιακή σας κατάσταση στο Ε9
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης