Γαλλία: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τη θέσπιση του εμβολιαστικού πάσου

Γαλλία: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τη θέσπιση του εμβολιαστικού πάσου

Ένα αρνητικό διαγνωστικό τεστ δεν θα αρκεί πλέον, παρά μόνο για την πρόσβαση σε δομές και υπηρεσίες υγείας - Το νέο πάσο θα εφαρμοστεί για τους 16 ετών και άνω

france_covid_pass
Το γαλλικό κοινοβούλιο υιοθέτησε οριστικά σήμερα Κυριακή, με τελευταία ψηφοφορία των βουλευτών, το νομοσχέδιο για τη θέσπιση του εμβολιαστικού πάσου, το οποίο η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει το νωρίτερο δυνατόν λόγω της αναζωπύρωσης της επιδημίας Covid-19 στη χώρα.

Το κείμενο υπερψηφίστηκε με 215 ψήφους υπέρ, 58 κατά και 7 αποχές. Οι σοσιαλιστές βουλευτές έχουν προγραμματίσει να παραπέμψουν το θέμα στο Συνταγματικό Συμβούλιο προκειμένου να διασφαλιστεί ο σεβασμός των "θεμελιωδών ελευθεριών", κάτι το οποίο θα αναβάλει για μερικές ημέρες τη δημοσίευση του νομοσχεδίου.

Ενώ σχεδόν 300.000 μολύνσεις καταγράφονται καθημερινά κατά μέσο όρο εδώ και μια εβδομάδα, η κυβέρνηση ελπίζει ότι η εφαρμογή του εμβολιαστικού θα αρχίσει γύρω στις 20 Ιανουαρίου.

Θα χρειαστεί λοιπόν να μπορεί να δικαιολογηθεί ενός καθεστώς εμβολιασμού για την πρόσβαση σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες, εστιατόρια και μπαρ, εκθέσεις ή διαπεριφερειακά δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς. Ένα αρνητικό διαγνωστικό τεστ δεν θα αρκεί πλέον, παρά μόνο για την πρόσβαση σε δομές και υπηρεσίες υγείας.

Το νέο πάσο θα εφαρμοστεί για τους 16 ετών και άνω, οι ανήλικοι ηλικίας από 12 έως 15 ετών υποβάλλονται στην υποχρέωση να παρουσιάζουν το ισχύον υγειονομικό πάσο.

Για το δωδέκατο αυτό υγειονομικό κείμενο μέσα σε δύο χρόνια, προβλεπόταν αρχικά μια εβδομάδα εξέτασης από τις δύο συνελεύσεις, για μια εφαρμογή στις 15 Ιανουαρίου. Ο χρόνος διπλασιάστηκε, μεταξύ αποτυχιών και αντιπαραθέσεων, με αποκορύφωμα τις δηλώσεις του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που ήταν αποφασισμένος να "τσαντίσει" τους ανεμβολίαστους.


Ειδήσεις σήμερα

Καταγγελία βιασμού 24χρονης στη Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική έρευνα για κύκλωμα μαστροπείας

Μετς: Κορονωπάρτι μέχρι τελικής πτώσης - Δείτε βίντεο

«Φωτιά» βάζει και πάλι στο Instagram η Ρωσίδα καλλονή Άννα Κανιούκ με τα ατέλειωτα πόδια - Οι πόζες στην παραλία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης