«Να εμβολιαστούν οι έγκυες, προστατεύεται και το μωρό χωρίς να δημιουργούνται επιπλοκές» τονίζει η Κυριακίδου

«Να εμβολιαστούν οι έγκυες, προστατεύεται και το μωρό χωρίς να δημιουργούνται επιπλοκές» τονίζει η Κυριακίδου

«Ενθαρρύνω τις έγκυες σε όλη την ΕΕ να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό, για να μειώσουν τους κινδύνους των πιο σοβαρών επιπτώσεων του ιού», υπογραμμίζει η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ

stella-kuriakidou
Έκκληση στις εγκύους να εμβολιαστούν απευθύνει η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, κατόπιν και των οδηγιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

«Η συμβουλή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων είναι σαφής: Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προστατεύουν τόσο τη μητέρα όσο και το μωρό χωρίς να προκαλούν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη», αναφέρει η κ. Κυριακίδου.

«Ενθαρρύνω τις έγκυες σε όλη την ΕΕ να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό, για να μειώσουν τους κινδύνους των πιο σοβαρών επιπτώσεων του ιού», επισημαίνει. Όσον αφορά στα παιδιά σημειώνει ότι «ειδικά εκείνα που είναι πιο ευάλωτα, κινδυνεύουν επίσης να αρρωστήσουν και να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη λόγω της Covid-19».


«Ο εμβολιασμός παρέχει την καλύτερη μορφή προστασίας για την αποφυγή αυτών των κινδύνων για όλους, συμπεριλαμβανομένων των νέων» καταλήγει η κ. Κυριακίδου στην ανάρτησή της στο Twitter.

Αντισώματα ενάντια στον κορωνοϊό περνούν οι εμβολιασμένες μητέρες στα βρέφη τους μέσω θηλασμού

Κλείσιμο
Tην προτροπή για εμβολιασμό των εγκύων και όσων θηλάζουν στέκονται ειδικοί από όλο τον κόσμο, καθώς είναι συχνά τα περιστατικά μόλυνσης με κορωνοϊό γυναικών που κυοφορούν και η ζωή τους τίθεται σε κίνδυνο. Λοιμωξιολόγοι διαβεβαιώνουν, δε, ότι δεν υπάρχει λόγος να διστάζουν μπροστά στον εμβολιασμό οι έγκυες και όσες θηλάζουν. Μια νέα μελέτη εξηγεί τα πραγματικά οφέλη που έχει ο εμβολιασμός μαμάδων στα νεογνά τους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έρευνας του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης Amherst, οι μητέρες που έχουν εμβολιαστεί ενάντια στον κορωνοϊό και θηλάζουν, μεταφέρουν αντισώματα στα βρέφη τους μέσω του μητρικού γάλακτος.

Η μελέτη μέτρησε την ανοσολογική απόκριση στα mRNA εμβόλια τόσο στο μητρικό γάλα όσο και στα κόπρανα των θηλαζόντων βρεφών.

«Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που ανιχνεύει αντισώματα σε δείγματα κοπράνων βρεφών εμβολιασμένων μητέρων» ανέφερε ο υποψήφιος διαδάκτωρ Βίγκνες Ναραγιανασβάμι.

Τα αντισώματα ανιχνεύθηκαν στα παιδιά που θήλαζαν ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, ειδικότερα σε βρέφη από ενάμιση ως και 23 μηνών.

Οι εθελόντριες έλαβαν mRNA εμβόλιο μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου του 2021, ενώ παρείχαν δείγματα γάλακτος πριν από τον εμβολιασμό τους, κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο ως τριών εβδομάδων μετά την πρώτη δόση του εμβολίου και κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων μετά τη δεύτερη δόση.

Παρείχαν επίσης δείγματα αίματος, 19 ημέρες μετά την πρώτη δόση και 21 ημέρες μετά τη δεύτερη. Δείγματα κοπράνων των μωρών συνελέγησαν 21 ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου στις μητέρες τους.

Στα δείγματα μητρικού γάλακτος, τα αντισώματα φάνηκε να εξουδετερώνουν την πρωτεΐνη-ακίδα, καθώς και τέσσερα διαφορετικά στελέχη του ιού. Παρατηρήθηκε επίσης σημαντική αύξηση στα επίπεδα κυτταροκινών η οποία αποκάλυψε την ανοσολογική απόκριση στα δείγματα μητρικού γάλακτος.

Ειδήσεις σήμερα:

«Εξασθενούν τα συμπτώματά μου, ο ιός δεν αστειεύεται» λέει ο Αλέξης Τσίπρας

Εγκατέλειψε τη θέση του ο πρεσβευτής του Αφγανιστάν στην Κίνα - Ήταν απλήρωτος από τον Αύγουστο

Εγκρίθηκε η 4η δόση, μόνο σε ανοσοκατασταλμένους - Κοντά στα 35.000 τα κρούσματα σήμερα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης