Τουρκία: Ο Ερντογάν έχει θυμώσει με τον υπουργό Οικονομικών για την κατρακύλα της λίρας

Τουρκία: Ο Ερντογάν έχει θυμώσει με τον υπουργό Οικονομικών για την κατρακύλα της λίρας

Η νέα αύξηση της ισοτιμίας δολαρίου – λίρας προκαλεί νέους τριγμούς στην τουρκική κυβέρνηση – Οικονομολόγος υποστηρίζει ότι ο πραγματικός πληθωρισμός στην Τουρκία αγγίζει το 103% - Μόλις 20 ημέρες χρειάστηκε για να ακυρωθούν οι εξαγγελίες του Τούρκου προέδρου 

erdogan_r
Νεύρα και δυσφορία για τον νέο υπουργό Οικονομικών του φέρεται ότι έχει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς παρά τις οικονομικές παρεμβάσεις της 20ης Δεκεμβρίου, η συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου – λίρας συνεχίζει να αυξάνεται.

Η τουρκική υπηρεσία της Deutsche Welle μετέδωσε ότι η αύξηση της ισοτιμίας προκάλεσε την αντίδραση του Ερντογάν απέναντι στον Νουρεντίν Νεμπάτι. Αρχικά, ο Τούρκος πρόεδρος είχε την πεποίθηση ότι με τις οικονομικές του παρεμβάσεις, η ισοτιμία θα μειωνόταν στις 10-11,5 λίρες, αν και δημοσίως δεν είχε δώσει συγκεκριμένο στόχο. Οι προσδοκίες δεν επιβεβαιώθηκαν, με αποτέλεσμα η το δολάριο να ισούται με 14 λίρες.

Οι διακυμάνσεις στη συναλλαγματική ισοτιμία προκάλεσαν νεύρα στον Ερντογάν, που στρέφει την οργή του στον υπουργό Οικονομικών, που αλλάζει συνεχώς τον στόχο αλλά και την Κεντρική Τράπεζα της χώρας του. Την ίδια ώρα, υπάρχουν φήμες ότι η Κεντρική Τράπεζα σε συνεργασία με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, πραγματοποιούν σχεδόν καθημερινά κρυφά πωλήσεις συναλλάγματος, με στόχο να διατηρήσουν σε σταθερά επίπεδα την ισοτιμία.

Οι καταθέσεις σε ξένο νόμισμα συνεχίζουν να αυξάνονται

Πρόσφατα ο Ερντογάν είχε απευθύνει έκκληση για να μετατραπούν οι καταθέσεις σε ξένο νόμισμα, συνολικού ύψους 20-25 δισ. δολαρίων σε τουρκικές λίρες, όταν η ισοτιμία με το δολάριο πέσει κάτω από τις 10 λίρες. Ωστόσο, διαπιστώνει ότι οι καταθέσεις σε ξένο νόμισμα συνεχίζουν να αυξάνονται.

Έντονα ανησυχητικές είναι και οι εκτιμήσεις του οικονομολόγου Steve Hanke, που μελετά τα ποσοστά πληθωρισμού χωρών, όπως η Συρία, η Βενεζουέλα, ο Λίβανος και η Τουρκία και υποστηρίζει ότι στην Άγκυρα, ο πραγματικός πληθωρισμός φτάνει στο 103%,



Ειδήσεις σήμερα:

«Εξασθενούν τα συμπτώματά μου, ο ιός δεν αστειεύεται» λέει ο Αλέξης Τσίπρας


Εγκατέλειψε τη θέση του ο πρεσβευτής του Αφγανιστάν στην Κίνα - Ήταν απλήρωτος από τον Αύγουστο


Εγκρίθηκε η 4η δόση, μόνο σε ανοσοκατασταλμένους - Κοντά στα 35.000 τα κρούσματα σήμερα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης