Για πέμπτη μέρα σε πτώση η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Για πέμπτη μέρα σε πτώση η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Οι αποστολές LNG από τις ΗΠΑ φαίνεται ότι θα αμβλύνουν την κρίση που επικρατεί στην αγορά της ενέργειας

AERIO
Συνεχίζουν το πτωτικό τους ράλι για πέμπτη συνεχόμενη μέρα οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Και αυτό διότι οι αποστολές LNG από τις ΗΠΑ φαίνεται ότι θα αμβλύνουν την κρίση που επικρατεί στην αγορά της ενέργειας. Είναι ενδεικτικό ότι για πέμπτη μέρα ο δείκτης αναφοράς για το φυσικό αέριο υποχώρησε μέχρι και 8,3% στο Άμστερνταμ.

Πλέον υπάρχουν περισσότερα πλοία με κατεύθυνση τις ευρωπαϊκές χώρες μεταφέροντας υγροποιημένο φυσικό αέριο. Με αυτό τον τρόπο αυξάνονται οι προσδοκίες με βάση τις οποίες οι νέες προμήθειες φυσικού αερίου θα βοηθήσουν στην εξισορρόπηση της αγοράς ενέργειας.

Όπως σημειώνει το Bloomberg πατατηρείται υποχώρηση στις τιμές και ενώ την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε εκτίναξη σε επίπεδα-ρεκόρ.
Ακόμη οι traders παρακολουθούν εάν η Ρωσία είναι διατεθειμένη να δεσμεύσει χωρητικότητα αγωγών για να μεταφέρει τον Ιανουάριο περισσότερο αέριο στην Ευρώπη.

Μάλιστα αναμένεται να παρακολουθήσουν μια δημοπρασία που επαναλαμβάνεται κάθε μήνα για τη δέσμευση χωρητικότητας, η οποία θα δώσει μια ένδειξη ως προς τα σχέδια της Gazprom για τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με στοιχεία της Gascade οι  ρωσικές ροές μέσω του Mallnow προς τη Γερμανία παρέμειναν μηδενικές σήμερα, Παράλληλα η ρωσική πλευρά αρνήθηκε να δεσμεύσει οποιαδήποτε δυναμικότητα στην ημερήσια δημοπρασία της Δευτέρας.

Από την άλλη πλευρά στην Ολλανδία  το φυσικό αέριο επόμενου μήνα ήταν στα 98 ευρώ η μεγαβατώρα. Το Σαββατοκύριακο ο αριθμός των φορτίων LNG των ΗΠΑ που κατευθύνονται προς ευρωπαϊκά λιμάνια αυξήθηκε κατά ένα τρίτο. Η περιοχή προσελκύει περισσότερες προμήθειες καθώς οι μεγαλύτεροι αγοραστές της Ασίας επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τα αποθέματά τους τον φετινό χειμώνα, αντί να προμηθεύονται νέες ποσότητες.

Να σημειωθεί ότι η πιο ήπια πρόγνωση του καιρού για μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης την επόμενη εβδομάδα θα περιορίσει επίσης τη ζήτηση. Παρόλα αυτά, η αγορά παραμένει σε συναγερμό, καθώς οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι θερμοκρασίες θα πέσουν πολύ κάτω από τις κανονικές τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου.


Ειδήσεις σήμερα:

Η αισχρή ανάρτηση του Παναγιωτόπουλου για το βίντεο που ανέβασε αλλά... ξέχασε να το κατεβάσει

Σύσκεψη Μητσοτάκη με Τσιόδρα αύριο το πρωί, στις 12 συνεδριάζουν οι ειδικοί - Μέτρα πριν την Πρωτοχρονιά «έδειξε» ο Οικονόμου

Αρνητικό ρεκόρ πανδημίας με 21.657 κρούσματα σε μία ημέρα, τα 9.882 στην Αττική
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης