Τι αποκάλυψε το ψηφιακό «ξετύλιγμα» της μούμιας του Φαραώ Αμένοφι Α'

Τι αποκάλυψε το ψηφιακό «ξετύλιγμα» της μούμιας του Φαραώ Αμένοφι Α'

Με το στενό πηγούνι του, τη μικρή του μύτη και τα σγουρά μαλλιά του, ο Αμένοφις Α' έμοιαζε αρκετά  με τον πατέρα του - H μούμια του φαραώ που πεθανε στα 35 του αποτελούσε μυστήριο, καθώς είναι από τις λίγες μούμιες βασιλέων που δεν έχουν ξετυλιχθεί

amenhotep_ekso
Μια... αρκετά εντυπωσιακή οδοντοστοιχία αλλά και άλλα συναρπαστικά χαρακτηριστικά αποκάλυψε το ψηφιακό «ξετύλιγμα» του μουμιοποιημένου σώματος του φαραώ Αμένοφι Α' (ή Αμενχοτέπ Α'), ενός πολεμιστή βασιλιά που πέθανε σε ηλικία 35 ετών, και μέχρι προσφάτως αποτελούσε αίνιγμα.

Με το στενό πηγούνι του, τη μικρή του μύτη και τα σγουρά μαλλιά του, ο Αμένοφις Α' έμοιαζε αρκετά στον πατέρα του, σύμφωνα με την ακτινολόγο Σαχάρ Σαλίμ, που μίλησε στην Guardian. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, η συγκεκριμένη μούμια είναι μία από τις λίγες βασιλικές μούμιες που δεν έχουν «ξετυλιχθεί» μετά την ανακάλυψή τους, κάτι που συνέβη τελικά ψηφιακά, με συναρπαστικά αποτελέσματα για τους ερευνητές!

Επιστρατεύοντας τεχνολογία σάρωσης τρισδιάστατης υπολογιστικής τομογραφίας, οι επιστήμονες αποκάλυψαν πληροφορίες για την εμφάνιση του Αμένοφι Α' αλλά και την πολυτέλεια των κοσμημάτων με τα οποία θάφτηκε. Με επικεφαλής τη Σαλίμ, καθηγήτρια ακτινολογίας στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Καϊρου, η επιστημονική ομάδα «έριξε φως» στη φυσιογνωμία του δεύτερου βασιλιά της 18ης δυναστείας, ο οποίος ανέβηκε στον θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα του Άμωσι Α. Η περίοδος της βασιλείας του στην Αίγυπτο κράτησε περίπου 21 χρόνια, από το 1525 π.Χ. μέχρι περίπου το 1504 π.Χ.

amenhotep
amenhotep_2


Το όνομα «Αμενχοτέπ» σημαίνει «ο Άμων (ή Άμεν) είναι ικανοποιημένος». Ο νεαρός βασιλιάς πιστεύεται ότι άσκησε την εξουσία με τη βοήθεια της μητέρας του, Άμωσι-Νεφερτάρι και ότι η περίοδος της κυριαρχίας του ήταν αρκετά ειρηνική, επιτρέποντάς του να επικεντρωθεί στη διοικητική οργάνωση του βασιλείου και την οικοδόμηση ναών.

«Δείξαμε ότι ο Αμενχοτέπ Α' ήταν περίπου 35 χρονών όταν πέθανε. Το ύψος του άγγιζε το 1,69 μ., είχε κάνει περιτομή και είχε καλά δόντια. Ενταφιάστηκε φορώντας 30 φυλαχτά και ένα μοναδικό χρυσό ζωνάρι με χρυσές χάντρες. Φαίνται να έμοιαζε φυσιογνωμικά στον πατέρα του... είχε στενό πηγούνι, μικρή στενή μύτη, σγουρά μαλλιά και ελαφρώς προεξέχοντα δόντια στην άνω γνάθο», σημειώνει η Σαλίμ, κύρια συγγραφέας μια μελέτης που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο περιοδικό Frontiers in Medicine.

Ειδικά για τα δόντια του Αμενόφι Α', η επιστήμονας υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι είναι τόσο καλά διατηρημένα δείχνει πόσο «εκπληκτική» ήταν η διαδικασία μουμιοποίησής του. «Τα μουμιοποιημένα σώματα διατηρούνται πολύ καλά, ακόμα και τα μικροσκοπικά οστά μέσα στα αφτιά σώζονταν. Τα δόντια του Αμενχοτέπ διατηρήθηκαν αναμφίβολα πολύ καλά. Πολλές βασιλικές μούμιες είχαν χαλασμένα δόντια, αλλά ο Αμενχοτέπ Α' είχε καλά δόντια».

amenhotep_3
amenhotep_4


Κλείσιμο
Οι Αιγυπτιολόγοι γνωρίζουν ότι ο Αμενόφις Α' «ξετυλίχθηκε» από ιερείς τον 11ο αιώνα π.Χ., κατά τη διάρκεια της 21ης δυναστείας, προκειμένου να επιδιορθωθεί ζημιά που είχαν προκαλέσει τυμβωρύχοι. Υπήρχαν υποψίες ότι πίσω από αυτή την ενέργεια μπορεί να υπήρχε η πρόθεση να κλαπούν τα ταφικά στολίδια του φαραώ, όμως η έρευνα της Σαλίμ και της ομάδας της διέψευσε αυτή τη θεωρία και απέδειξε ότι οι ιερείς είχαν τις καλύτερες προθέσεις.

Ο αυθεντικός τάφος του Αμενόφι δεν έχει βρεθεί ποτέ. Η μούμια του ανακαλύφθηκε το 1881 σε μια τοποθεσία στο Λουξορ όπου αξιωματούχοι του της 21ης δυναστείας έκρυβαν τις μούμιες βασιλιάδων και ευγενών για να τις προστατέψουν από τους τυμβωρύχους. Το σημερινό «σπίτι» του Αμενόφι ή Αμενχοτέπ Α' είναι το Αιγυπτιακό Μουσείο του Καϊρου.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι ο εγκέφαλος του Αμενόφι είναι άθικτος, σε αντίθεση με τις μούμιες άλλων βασιλέων όπως ο Τουταγχαμών ή ο Ραμσής Β'.

amenhotep_5
amenhotep_6


Η ομάδα της Σαλίμ ήλπιζε να ανακαλύψει πώς πέθανε ο Αμενόφις Α' αλλά αυτή η πτυχή της ζωής του παραμένει ακόμα μυστήριο. «Δεν μπορέσαμε να βρούμε πληγές ή παραμορφώσεις λόγω ασθένειας που θα μπορούσαν να θεωρηθούν αιτία θανάτου. Υπήρχαν όμως σημάδια πολλών διαμελισμών που σημειώθηκαν μετά θάνατον, πιθανότατα από τυμβωρύχους μετά την πρώτη του ταφή. Τα εντόσθιά του αφαιρέθηκαν από τους πρώτους ταριχευτές, αλλά όχι και το μυαλό και η καρδιά του... Δείξαμε ότι τουλάχιστον στην περίπτωση του Αμενχοτέπ Α, οι ιερείς της 21ης δυναστείας επιδιόρθωσαν τις φθορές που προκάλεσαν οι τυμβωρύχοι, αποκατέστησαν την μούμια και διατήρησαν στη θέση τους τα εκπληκτικά κοσμήματα και φυλαχτά» εξηγεί η Σαλίμ.



Διαβάστε σήμερα

«Ο φίλτατος Κανάκης είναι 1.000% σίγουρο πως γνώριζε για τον Στάθη Παναγιωτόπουλο», λέει πρώην συνεργάτης τους

Έξαλλος ο Γεωργιάδης με την Αναστασοπούλου: Αφήστε τις ειρωνείες για τον κύριο Μητσοτάκη, ο τουρισμός πληρώνει για να κάνετε εκπομπή

Ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας στην Αυστραλία με 11.300 νέες μολύνσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης