Ο Μακρόν καλωσόρισε τον «αγαπητό» Σολτς στο Παρίσι με στόχο να βρεθεί κοινό έδαφος

Ο Μακρόν καλωσόρισε τον «αγαπητό» Σολτς στο Παρίσι με στόχο να βρεθεί κοινό έδαφος

Ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό – Παρά τις προσπάθειες για υποβάθμιση, οι διαφορές παραμένουν – Δεσμεύτηκαν ότι θα διατηρήσουν ισχυρό τον γαλλογερμανικό άξονα

macron_soltz
Στο Παρίσι βρέθηκε ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, πραγματοποιώντας το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό με τη συγκεκριμένη ιδιότητα, δύο ημέρες αφότου ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καλωσόρισε τον «αγαπητό Όλαφ». Οι δύο πλευρές προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τις διαφορές τους, για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ και τη θέση της πυρηνικής ενέργειας στη χρηματοδότηση πράσινων επενδύσεων. Επίσης δεσμεύτηκαν ότι θα διατηρήσουν ισχυρό τον γαλλογερμανικό άξονα.

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια εργάστηκα με την Άνγκελα Μέρκελ πάνω σε όλα αυτά τα θέματα. Γνωρίζω ότι θα συνεχίσουμε μαζί, αγαπητέ Όλαφ, αυτή τη στενή συνεργασία »είπε ο Μακρόν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών.

Πιο συγκρατημένος, ο Σολτς ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε πώς η Γαλλία και η Γερμανία μπορούν να εργαστούν από κοινού για να καταστήσουν την Ευρώπη ισχυρότερη.

Η υποδοχή στο Ελιζέ

Κατά την υποδοχή του Όλαφ Σολτς, ο Εμανουέλ Μακρόν παρέμεινε πιστός στην παράδοση του κορωνοϊού που προτάσσουν διαφορετικού τύπου χειραψίες. Αφού τον συνόδευσε στα σκαλιά, τον χτύπησε φιλικά στον ώμο.

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε αναπτύξει μια φιλική σχέση με την προκάτοχο του Σολτς, Μέρκελ, η οποία έσπασε την γερμανική παράδοση υποστηρίζοντας για πρώτη φορά κοινές προσπάθειες της ΕΕ να αυξηθεί το δημόσιο χρέος κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ωστόσο, Παρίσι και Βερολίνο εξακολουθούν να διαφωνούν για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στις εισαγωγές αερίου της Γερμανίας από τη Ρωσία, την άμυνα της Ευρώπης και τις σχέσεις με άλλους μεγάλους πολιτικούς και οικονομικούς ανταγωνιστές περιλαμβανομένης της Κίνας. Ο Μακρόν θέλει να κατασκευάσει νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες στη Γαλλία, ενώ η Γερμανία σχεδιάζει να τους καταργήσει. Η γερμανική κυβερνητική συμφωνία δεν κάνει αναφορά στο θέμα, κάτι που σύμφωνα με το Παρίσι αφήνει περιθώρια συμβιβασμού.

macron_soltz1


Ο Σολτς απέφυγε να απαντήσει για την πυρηνική ενέργεια

Κλείσιμο
Σε ερώτηση στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για τις διαφορές ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία σε ό,τι αφορά το αν η πυρηνική ενέργεια μπορεί να χαρακτηρισθεί βιώσιμη, κάτι το οποίο επιθυμεί η Γαλλία, ο Σολτς απέφυγε να απαντήσει.

«Είναι πολύ σαφές ότι κάθε χώρα επιδιώκει τη δική της στρατηγική για να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή που προκλήθηκε από τον άνθρωπο. Αυτό που μας ενώνει είναι εκείνο πως αναγνωρίζουμε αυτή την ευθύνη και πως είμαστε φιλόδοξοι», είπε, προσθέτοντας ότι η Γερμανία θα επιχειρήσει τη διεύρυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σταθερότητα των δημοσιονομικών και διευκόλυνση της ανάπτυξης

Η συνάντηση γίνεται λίγο πριν η Γαλλία αναλάβει την εξάμηνη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιανουαρίου. Ο Μακρόν θα επιδιώξει επίσης την υποστήριξη της Γερμανίας για τα σχέδιά του να αναδιαμορφώσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

«Είμαι βέβαιος πως μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα που βρίσκονται ενώπιόν μας από κοινού και πως μπορούμε να συνεχίσουμε να διευκολύνουμε την ανάπτυξη για την οποία δόθηκε η δυνατότητα με το ταμείο ανάκαμψης (από την πανδημία της ΕΕ ύψους 750 δισ. ευρώ)- και πως την ίδια στιγμή μπορούμε να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των δημοσιονομικών», σημείωσε. Όπως είπε, είναι εφικτό «να επιτύχουμε και τα δύο την ίδια στιγμή, δεν είναι αντίθετα. Υποσχεθήκαμε να χρησιμοποιήσουμε την ευελιξία που προσφέρει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Για την Ουκρανία

Παράλληλα, προειδοποίησε για τον κίνδυνο αυτοεκπληρούμενων προφητειών έπειτα από την αξιολόγηση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα μπορεί να σχεδιάζει πολυμέτωπη επίθεση στην Ουκρανία ακόμη και την ερχόμενη χρονιά. Όπως τόνισε, πρωταρχικός στόχος είναι να αποτραπεί η όποια αχρείαστη ένταση.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως μίλησε με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι νωρίτερα σήμερα και πως θα συζητήσουν νέες πρωτοβουλίες για το ξεμπλοκάρισμα των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, όταν συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

«Θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω δραστηριότητες προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία έχει μια καλή προοπτική», είπε ο Σολτς.

«Έχουμε μια καλή βάση που πρέπει να αναζωογονηθεί – για παράδειγμα οι συνομιλίες στο σχήμα της Νορμανδίας», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις συζητήσεις ανάμεσα στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Ουκρανία με σκοπό την επίλυση της κρίσης.


Ειδήσεις σήμερα:

Αναλυτική εγκύκλιος της ΕΔΕΚΑΠ για τον β' γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ


H Moderna φέρνει εμβόλιο «τρία σε ένα»: «Χτυπά» ταυτόχρονα κορωνοϊό, γρίπη και αναπνευστικό συγκυτιακό ιό


Άλλοι 103 θάνατοι, στους 702 οι διασωληνωμένοι, 5.087 τα νέα κρούσματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης