Ευρωαγορές: Έκλεισαν στο «κόκκινο» λόγω της μετάλλαξης Μποτσουάνας - Απώλειες άνω του 3,5%

Ευρωαγορές: Έκλεισαν στο «κόκκινο» λόγω της μετάλλαξης Μποτσουάνας - Απώλειες άνω του 3,5%

Στο βαθύ κόκκινο έκλεισαν οι ευρωαγορές την Παρασκευή εν μέσω των νέων περιοριστικών μέτρων που επιβάλλονται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού και ενώ οι αναφορές για τον εντοπισμό μιας νέας παραλλαγής του ιού με πολλαπλές μεταλλάξεις πυροδοτούν φόβους

xrimatistirio
Με μεγάλη πτώση έκλεισαν σήμερα τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, λόγω του φόβου που προκαλεί η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού και της ανησυχίας ότι θα οδηγήσει σε νέα περιοριστικά μέτρα ή lockdown.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 266 μονάδες (-3,7%) κλείνοντας στις 7.044,03 μονάδες, τη χειρότερη επίδοσή του εδώ και επτά εβδομάδες. Μεγάλη πτώση κατέγραψε το ταξιδιωτικό πρακτορείο TUI (σχεδόν 10%), ενώ αεροπορικές εταιρείες όπως οι Wizz Air, easyJet και British Airways είδαν τις μετοχές τους να πέφτουν κατά περίπου 15% μετά την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών από τη Βρετανία στη Νότια Αφρική και τις γειτονικές της χώρες.

«Δεν γνωρίζουμε τόσα πολλά για αυτήν την παραλλαγή ακόμη, αλλά αν είναι σοβαρό θα μπορούσε να αλλάξει τελείως τα μακροοικονομικά σενάρια», εξήγησε ο Ρολάν Καλογιάν, στέλεχος της Societe Generale.

Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC40 έκλεισε στις 6.739,73 μονάδες, με απώλειες 336,14 μονάδων ή -4,75%, χάνοντας όλα τα κέρδη του από τις αρχές του μήνα. Αυτή ήταν η χειρότερη συνεδρίαση από τις 18 Μαρτίου 2020, όταν είχε τεθεί σε εφαρμογή το πρώτο lockdown στη Γαλλία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 3,51%.

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται και οι τιμές του πετρελαίου σήμερα, χάνοντας σχεδόν 10% σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι η νέα παραλλαγή θα πλήξει τη ζήτηση του μαύρου χρυσού.

Γύρω στις 18.00 η τιμή του αμερικανικού αργού WTI, παράδοσης Ιανουαρίου, υποχωρούσε κατά 11,30%, στα 69,53 δολάρια. Το Μπρεντ της Μαύρης Θάλασσας, παράδοσης επίσης Ιανουαρίου, πωλείτο προς 73,81 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 10,23%.

Τόσο το Μπρεντ, όσο και το WTI επανήλθαν έτσι στις τιμές που κατέγραφαν στα μέσα Σεπτεμβρίου. «Το πετρέλαιο υποχωρεί λόγω των ανησυχιών που εκφράζονται για τη νέα παραλλαγή» του ιού SARS-CoV-2, συνόψισε ο αναλυτής της Oanda, Κρεγκ Έρλαμ.

Αυτή η νέα παραλλαγή, που προς το παρόν αποκαλείται B.1.1529, εντοπίστηκε στη νότια Αφρική και οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι ίσως είναι πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες. Σε αυτό το στάδιο είναι άγνωστο αν τα διαθέσιμα εμβόλια είναι αποτελεσματικά απέναντί της.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με το ΑΠΕ, έχουν ήδη αποφασίσει να αναστείλουν τις πτήσεις από χώρες της νότιας Αφρικής ενώ άλλες, όπως η Ιαπωνία, θα βάζουν σε καραντίνα τους ταξιδιώτες.

Κλείσιμο
Οι επενδυτές φοβούνται «για τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτοί οι περιορισμοί στις μετακινήσεις. Ακόμη και χωρίς σκληρούς περιορισμούς, οι άνθρωποι θα είναι πιο επιφυλακτικοί και αυτό θα έχει επιπτώσεις στη ζήτηση», σχολίασε ο Έρλαμ.


Πηγή: newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα

Θέλουμε 100 μέρες να ετοιμάσουμε εμβόλιο κατά της μετάλλαξης της Μποτσουάνας, λένε Pfizer - BioNTech

«Black Friday» στις αγορές λόγω της νέας μετάλλαξης, απώλειες άνω του 4% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Μόνο με ειδική άδεια, δεκαήμερη καραντίνα και τριπλό αρνητικό PCR στην Ελλάδα από χώρες της νότιας Αφρικής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης