Τζέφρι Επστάιν: Σωρεία λαθών και παραλείψεων στην φυλακή επέτρεψαν την αυτοκτονία του

Τζέφρι Επστάιν: Σωρεία λαθών και παραλείψεων στην φυλακή επέτρεψαν την αυτοκτονία του

Η διάθεσή του κατά την κράτησή του και το αίτημα να μείνει μόνος του το μοιραίο βράδυ – Οι σχέσεις που ανέπτυξε όσο έμεινε στην φυλακή και οι διαβεβαιώσεις του πως δεν πρόκειται να αυτοκτονήσει

epstain-5
Περισσότερες από δύο χιλιάδες σελίδες που ανήκουν στα Αρχεία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Φυλακών της Νέας Υόρκης δόθηκαν στη δημοσιότητα, έπειτα από δικαστικό αγώνα της εφημερίδας New York Times. Αυτή είναι που επιχειρεί να ρίξει φως στις τελευταίες ώρες και ημέρες της ζωής του Τζέφρι Έπσταϊν.

Δημοσιεύει τις λεπτομερείς καταθέσεις όλων όσων αλληλεπιδρούσαν με τον χρηματιστή, κατά τις 36 ημέρες της κράτησής του, την καταγραφή της ψυχολογικής του κατάστασης, αλλά τα λάθη και τις παραλείψεις που επέτρεψαν να συμβεί το μοιραίο.

Γνωρίζουμε πολλά για το βίο και την πολιτεία του Τζέφρι Έπσταϊν. Η δημόσια περσόνα του ευφυούς και μυστηριώδους μεγιστάνα θρυμματίστηκε, όταν λεπτομέρειες για την μέχρι τότε οχυρωμένη ζωή, τα άγνωστα γούστα και τις αδιανόητες συνήθειές του είδαν το φως της δημοσιότητας. Ανήλικα κορίτσια, διάσημοι φίλοι, επαύλεις ανά την υφήλιο, «συνεργοί» και προκλητική χλιδή συνέθεταν ένα ιδιαίτερα αποκρουστικό και συνάμα ιντριγκαδόρικο σκηνικό, με αυτόν δαίμονα, απόλυτο πρωταγωνιστή και θύτη. Ελάχιστα, όμως, είναι γνωστά για τον θάνατό του.

Η παραμονή του στη φυλακή και η αυτοκτονία του κάτω από τη μύτη των σωφρονιστικών υπαλλήλων έχει λίγο πολύ παραμείνει στο σκοτάδι. Αποτέλεσε κάτι σαν από μηχανής θεός. Ίσως ο μοναδικά κατάλληλος επίλογος αυτού του δράματος… Έτσι κι αλλιώς, ακόμα και μετά το τραγικό και άδοξο του τέλος, όλοι παρέμειναν επικεντρωμένοι στο τί έπραξε όσο ακόμα ζούσε. Η διαδρομή που διένυσε από φτωχός και αποτυχημένος καθηγητής, σε βασιλιά της Wall Street και από εκεί σε εγκέφαλο παγκόσμιου δικτύου «σκλάβων του σεξ» αποτελούσε από μόνη της μία ανεξάντλητη πηγή αποκαλύψεων.

Ήταν γνωστό ότι στις ημέρες που προηγήθηκαν της αυτοκτονίας του παρέμενε έγκλειστος στην ομοσπονδιακή φυλακή της Νέας Υόρκης στο Μαχνάταν. Οι αρχές δεν είχαν κάνει δεκτό το αίτημά του να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 100 εκατ. δολαρίων. Εξάλλου, αντιμετώπιζε βαρύτατες κατηγορίες για σεξουαλική διακίνηση και εκμετάλλευση ανηλίκων.

Σε περίπτωση που αποδεικνυόταν η ενοχή του από τη Δικαιοσύνη, θα καταδικαζόταν σε 45 έτη φυλάκισης. Βρέθηκε δίχως τις αισθήσεις του στο πάτωμα του κελιού του, το καλοκαίρι του 2019. Το σεντόνι με το οποίο είχε απαγχονιστεί έσφιγγε τον μελανιασμένο του λαιμό, όταν οι διασώστες επιχείρησαν να του παράσχουν τις πρώτες βοήθειες. Μία ώρα αργότερα, διαπιστώθηκε και ο θάνατός του.

Κλείσιμο
Είχε αρνηθεί πεισματικά στους ψυχολόγους της φυλακής ότι διακατεχόταν από οποιεσδήποτε αυτοκτονικές τάσεις, δηλώνοντας ότι τα νομικά προβλήματα θα λυθούν αργά ή γρήγορα, καθιστώντας δυνατή την επιστροφή του «στην υπέροχη ζωή του». Είχε καταφέρει να ξεγελάσει το προσωπικό της φυλακής, ακόμα και εκπαιδευμένους συγκρατούμενούς που είχαν επωμιστεί την 24ωρη παρακολούθησή του.

Μετά τη σύλληψή του, τοποθετήθηκε σε κανονικό κελί μίας πολυπληθούς πτέρυγας. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, όμως, παρατήρησαν την όλο και χειρότερη ψυχολογική του κατάσταση. Σε εσωτερικό σημείωμα περιγράφεται ως «χαμένος, μπερδεμένος, τρομερά στεναχωρημένος».

Πέρασαν αρκετές ημέρες. Όταν ταυτοποιήθηκε ως «σημαντικό πρόσωπο» μεταφέρθηκε σε άλλη πτέρυγα. Μόνο τότε είχε πρόσβαση σε ψυχολόγο. Εκπαιδευμένοι υπάλληλοι, ήλεγχαν ανά 15 λεπτά το κελί του. «Πίνει νερό από το νιπτήρα», γράφει στις σημειώσεις του ένας. «Κάθεται στην άκρη του κρεβατιού του, κρατώντας το κεφάλι στα χέρια του», παρατηρεί ένας άλλος. Διάφοροι συγκρατούμενοί του ανακαλούν συζητήσεις που είχαν μαζί του.

Εμφανιζόταν φιλικός, μιλώντας για διασημότητες που γνώριζε, αλλά και άγνωστες ιστορίες από το παρελθόν του, τότε που ήταν ένας ακόμα άφραγκος νέος. Ρώτησε έναν νεότερο κρατούμενο να του περιγράψει «τί τρελά πράγματα έχουν δει τα μάτια του στη φυλακή». Η έκθεση του ψυχολόγου που τον εξέτασε παρουσιάζει έναν ευγενικό άνδρα. Αρκετά ομιλητικό, συνεργάσιμο, ψύχραιμο, με έντονο χιούμορ και ψήγματα αισιοδοξίας.

«Ακόμα και το να ζεις απλά έχει πλάκα», είπε στο γιατρό της φυλακής. Μεταξύ αστείου και σοβαρού σχολίασε ότι «είναι Εβραίος και έτσι η αυτοκτονία αποκλείεται». Σύμφωνα με τα στοιχεία, περνούσε τις περισσότερες ώρες της ημέρας του κλεισμένος σε μια αίθουσα συνεδριάσεων με τους δικηγόρους του. Προσπαθούσε να αποφεύγει την παραμονή του στο υγρό, βρώμικο και αποπνικτικό κελί του.

Σε συνομιλίες με ψυχολόγους και άλλους κρατούμενους, μιλούσε για το πάθος που είχε για τη φυσική και τα μαθηματικά, ενώ πρόσφερε και πολύτιμες επενδυτικές συμβουλές. Αναπολούσε τις συναναστροφές του με διασημότητες, όπως το Μπιλ Κλίντον, αλλά και άλλους πρωτοκλασάτους ηθοποιούς του Χόλιγουντ. Παραπονιόταν συχνά για το καζανάκι που έτρεχε στο κελί του, τα πορτοκαλί ρούχα της φυλακής, τη δυσκολία στον ύπνο, την αφυδάτωση και ένα επίμονο μούδιασμα στο δεξί του χέρι. Ζητούσε να μένει μόνος στο κελί.

Αρχικά, το αίτημά του είχε απορριφθεί για λόγους ασφαλείας. Το βράδυ που αυτοκτόνησε, είπε ψέματα στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, πείθοντάς τους να τον αφήσουν μόνο, ώστε να τηλεφωνήσει στη μητέρα του, η οποία είχε πεθάνει προ καιρού. Αποδείχθηκε ότι μιλούσε με τη τότε σύντροφό του, μία 30χρονη οδοντίατρο. Η συνομιλία δεν καταγράφηκε. Ήταν ένα από τα πολλά λάθη που έγιναν και τα οποία ο τότε γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ χαρακτήρισε ως «σοβαρές παρατυπίες» στο σωφρονιστικό κέντρο, ενώ αργότερα επέλεξε την περιγραφή «μια τέλεια θύελλα από κακοτοπιές». Επέστρεψε στο κελί του. Τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας βρέθηκε νεκρός.

Ειδήσεις σήμερα:

Σε πίεση το ΕΣΥ με πάνω από 400 εισαγωγές την ημέρα -Ποιες περιοχές τρομάζουν τους ειδικούς

«Πανδημία ανεμβολίαστων» κλυδωνίζει την Ευρώπη - «Κόκκινος» συναγερμός, αυστηροί περιορισμοί και «πάσο»

Ντέιβιντ Νιλ Κοξ: Σκότωσε τη σύντροφό του, βίασε την κόρη της και μετά παρακαλούσε να τον εκτελέσουν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης