Βουλγαρία: «Τα αγόρια από το Χάρβαντ» που θέλουν να κάνουν τη χώρα τους… Γερμανία

Βουλγαρία: «Τα αγόρια από το Χάρβαντ» που θέλουν να κάνουν τη χώρα τους… Γερμανία

Ποιοι είναι οι πρώην υπηρεσιακοί υπουργοί, στενοί φίλοι και απόφοιτοι του Χάρβαρντ, που έκαναν σημαία τους την καταπολέμηση της διαφθοράς κερδίζοντας τη συμπάθεια των Βουλγάρων, που ελπίζουν σε καλύτερες μέρες

Bulgaria_harvard
Την ώρα που στη Βουλγαρία η κάλπη της περασμένης Κυριακής ανέδειξε εκ νέου Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον 58χρονο Ρούμεν Ράντεφ, με ποσοστό 66% την Β΄ Κυριακή, το κόμμα του … «Χάρβαρντ» συνεχίζει εντατικά τις συνομιλίες με τα μικρότερα κόμματα που πέτυχαν την είσοδο του στη βουλή στις εκλογές της 14ης Νοεμβρίου, για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης έως το τέλος του χρόνου.

Πρόκειται για το κόμμα «Συνεχίζουμε την Αλλαγή», που αποτέλεσε τη μεγάλη έκπληξη των πρόσφατων εκλογών στη γειτονική χώρα, τερματίζοντας πρώτο με 26% στην κάλπη (67 έδρες), πολύ μπροστά από το πρώην κυβερνητικό κόμμα Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας (GERB) του Μπόικο Μπορίσοφ, που έλαβε 23% (59 έδρες).

Μόλις δύο μήνες μετά την ίδρυση του κόμματος οι σαραντάρηδες Κίριλ Πέτκοφ και Ασέν Βασίλεφ, πρώην υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Ενέργειας και Τουρισμού αντίστοιχα στην απερχόμενη υπηρεσιακή κυβέρνηση του Στέφαν Γιάνεφ, κατάφεραν και έκαναν τη μεγάλη έκπληξη, πείθοντας την πλειοψηφία των απογοητευμένων συμπατριωτών τους να τους εμπιστευτούν κάνοντας σημαία τους την καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα.

Πέτκοφ και Βασίλεφ έχουν ήδη ξεκινήσει συνομιλίες με τα μικρότερα κόμματα προκειμένου να καταλήξουν πριν από το τέλος του χρόνου σε νέα σταθερή κυβέρνηση, μετά τις δύο αποτυχημένες εκλογικές αναμετρήσεις και αντίστοιχες προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης που προηγήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. «Ελπίζουμε, μετά των ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, να καταρτίσουμε μια λεπτομερή συμφωνία συνασπισμού, παρόμοια με την αυστριακή ή τη γερμανική. Αν θέλουμε να ζούμε όπως στη Γερμανία, ας αρχίσουμε να κυβερνάμε όπως στη Γερμανία» δήλωσε ο Βασίλεφ στην εφημερίδα «24 Ώρες», τονίζοντας πως όσο πιο λεπτομερής είναι η συμφωνία συνασπισμού, τόσο μικρότερη θα είναι μια πιθανή σύγκρουση στο μέλλον.

Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με τα μικρότερα κοινοβουλευτικά κόμματα: Σοσιαλιστικό Κόμμα (10%/26 έδρες), «Υπάρχει τέτοιος λαός» (10%/25 έδρες) και «Δημοκρατική Βουλγαρία» (6%/10 έδρες) δηλώνουν θετικοί στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Ωστόσο η διαδικασία αυτή δύσκολα θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου. Εάν ευοδωθεί η συνεργασία, η νέα κυβέρνηση θα διαθέτει άνετη πλειοψηφία 128 βουλευτών, από τους 240 συνολικά της βουλής.

Κύριοι στόχοι της νέας κυβέρνησης, στον οικονομικό τομέα, θα είναι η δημιουργία ευνοϊκού οικονομικού και διοικητικού περιβάλλοντος για την ελεύθερη ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και η προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας. Επιπλέον καταπολέμηση της διαφθοράς και κατάχρησης κρατικών πόρων με την εφαρμογή δικαστικών μεταρρυθμίσεων. Επίσης πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη για όλους τους Βούλγαρους πολίτες, και δημιουργία σύγχρονων υποδομών στη χώρα.

Τα «αγόρια από το Χάρβαρντ»

Κλείσιμο
Οι στενοί φίλοι και απόφοιτοι της ελίτ του αμερικανικού πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, έβαλαν στόχο να κάνουν «Γερμανία» τη Βουλγαρία, καταπολεμώντας τη γάγγραινα της διαφθοράς και προχωρώντας στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έχουν βαλτώσει στη χώρα. Αν το καταφέρουν θα φανεί στο αποτέλεσμα. Το σίγουρο είναι, πως η επιτυχία τους – έκπληξη στις εκλογές της 14ης Νοεμβρίου, ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη των προσδοκιών των ανθρώπων στη φτωχότερη χώρα της Ε.Ε.

Τ’ «αγόρια από το Χάρβαρντ», όπως τους αποκαλούν στην Βουλγαρία, μπήκαν στην πολιτική ζωή της Βουλγαρίας τον περασμένο Μάϊο, όταν κλήθηκαν ν’ αναλάβουν καίριες κυβερνητικές θέσεις στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Στέφαν Γιάνεφ. Στο υπουργείο Οικονομίας ο Κίριλ Πέτκοφ και στο Οικονομικών, Ενέργειας και Τουρισμού ο Βασίλεφ. Υπουργεία που έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση της διαφθοράς στη χώρα.

Με το «καλημέρα» ο Πέτκοφ προκάλεσε αίσθηση στους συμπατριώτες του, καταγγέλλοντας δημόσια για διαφθορά, πρόσωπα απολύτου εμπιστοσύνης του πρώην ισχυρού άνδρα και πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ «φωτογραφίζοντας» την κυβέρνηση του GERB.

Σε μία από τις πρώτες του τηλεοπτικές συνεντεύξεις, ως υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας, ο Πέτκοφ παρουσίασε στοιχεία για παράνομες χρηματοδοτήσεις 500 εκ. ευρώ της κρατικής τράπεζας Ανάπτυξης σ’ επιχειρηματίες – φίλους του Μπορίσοφ. Οι καταγγελίες προκάλεσαν αίσθηση, και συζητήθηκαν έντονα στη Βουλγαρία, αφού πρώτη φορά ένας υπουργός μιλούσε δημόσια για τη διαφθορά των Αρχών, χωρίς φόβο.

Οι δύο υπουργοί ήρθαν αντιμέτωποι με καταστάσεις που αν και ήταν γνωστές στους περισσότερους, ελάχιστοι τολμούσαν όχι μόνο να μιλήσουν δημόσια για αυτές αλλά και να τις καταγγείλουν δημόσια. Από επίσημα χείλη οι Βούλγαροι πληροφορήθηκαν για φόρους ύψους 5 δισ. ευρώ που διαγράφηκαν από εταιρείες προσώπων που σχετίζονταν με τις Αρχές, έως τις «μπίζνες» τελωνειακών υπαλλήλων στα σύνορα που χρέωναν πολύ χαμηλούς δασμούς κατά τον εκτελωνισμό υπερπολυτελών αυτοκινήτων. Κίριλ Πέτκοφ και Ασέν Βασίλεφ κατήγγειλαν δημόσια τα συγκεκριμένα περιστατικά, αντικαθιστώντας τους επικεφαλής των φορολογικών και τελωνειακών υπηρεσιών που είχαν τη βασική ευθύνη.

Οι πολλές αποκαλύψεις και δημόσιες καταγγελίες και τα όσα έπραξαν στην κατεύθυνση καταπολέμησης της διαφθοράς στη χώρα, είχε ως αποτέλεσμα η δημοφιλία τους να εκτιναχθεί στα ύψη και γρήγορα ν’ αποκτήσουν μεγάλο «ρεύμα» στην πλειοψηφία της βουλγαρικής κοινωνίας που έχει απογοητευτεί από την δεκαετή διακυβέρνηση της χώρας -από τον Μπορίσοφ- και τις πολυάριθμες υποθέσεις διαφθοράς και αποκαλύψεις για κατάχρηση δημοσίου χρήματος, την ίδια ώρα που το ποσοστό φτώχειας μεγαλώνει, οι τιμές στο ηλεκτρικό και στο φυσικό αέριο αυξάνονται και η κατάσταση με την πανδημία του Covid-19 έχει επιδεινωθεί.

Με νέο σύγχρονο τεχνοκρατικό προφίλ, ευχέρεια λόγου, επικοινωνιακοί και κυρίως άφθαρτοι πολιτικά κ’ έχοντας αποδείξει πως διαθέτουν θάρρος να τα βάλουν ακόμη και με τον υπόκοσμο, Πέτκοφ και Βασίλεφ παραιτήθηκαν από τις κυβερνητικές τους θέσεις τους -τον περασμένο Σεπτέμβριο- προχωρώντας στο επόμενο μεγάλο βήμα και την ίδρυση του κόμματος «Συνεχίζουμε την Αλλαγή». Στο νέο πολιτικό κεντρώο σχηματισμό, συγχωνεύθηκαν τα παλαιότερα εξωκοινοβουλευτικά φιλοευρωπαϊκά κόμματα : Πολιτικό κίνημα «Σοσιαλδημοκράτες», Σοσιαλφιλελεύθερο Κόμμα «Volt» και το κόμμα «Μέση ευρωπαϊκή τάξη» που όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν πρωταγωνιστήσει στις κινητοποιήσεις κατά της διαφθοράς της κυβέρνησης Μπορίσοφ.

Ποιο είναι το «δίδυμο»

O Κιρίλ Πέτκοφ, πιθανός νέος πρωθυπουργός, είναι οικονομολόγος και επιχειρηματίας που υπηρέτησε ως υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας από τις 12 Μαΐου 2021 έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2021. Είναι κάτοχος πτυχίου Bachelor of Commerce -στα χρηματοοικονομικά- από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ, καθώς και και πτυχίου Master of Business Administration από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Ο Πέτκοφ είναι ένας από τους ιδρυτές του Κέντρου Οικονομικών Στρατηγικών και Ανταγωνιστικότητας του Πανεπιστημίου της Σόφιας, το οποίο συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Ο ίδιος δίδαξε μαθήματα οικονομικής ανάπτυξης και μικροοικονομίας της ανταγωνιστικότητας. Από το 2001 έως το 2021 εργάστηκε σε γνωστές πολυεθνικές ενώ ανέπτυξε και την δική του εταιρεία στον τομέα της καινοτομίας με πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας στον τομέα της βιοτεχνολογία στις ΗΠΑ.

Ο Aσέν Βασίλεβ, πιθανός νέος υπουργός Οικονομικών, είναι επιχειρηματίας. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ , στη συνέχεια ειδικεύτηκε στη διοίκηση επιχειρήσεων και το δίκαιο στο «Harvard Business School» και στο «Lo Harvard School». Εργάστηκε σε ξένες επιχειρήσεις, διαχειρίζοντας έργα μάρκετινγκ και στρατηγικής ανάπτυξης για μεγάλες διεθνείς εταιρείες στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, της εξόρυξης, των ασφαλίσεων και ορισμένων μεγάλων καταναλωτικών αγαθών.

Είναι συνιδρυτής και πρόεδρος της Everbred, μιας εταιρείας τιμολόγησης αεροπορικών εισιτηρίων που χρηματοδοτήθηκε και από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Σιγκαπούρης. Είναι συνιδρυτής και διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών Στρατηγικών και Ανταγωνιστικότητας και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο «St. Kliment Ohridski» της Σόφιας.

Τον περασμένο Μάιο και οι δύο, επιλέχθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεφ ως μέλοι της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Στέφαν Γιάνεφ. Ο Ράντεφ τους επέλεξε λόγο του τεχνοκρατικού τους προφίλ και της διάθεσής τους να καταπολεμήσουν τη διαφθορά που και ο ίδιος είχε κάνει σημαία κατά του άσπονδου πολιτικού του αντιπάλου Μπόικο Μπορίσοφ, που ευθέως έχει αποκαλέσει «μαφιόζο».



Ειδήσεις σήμερα

Νίπτει τα χείρας η Διαρκής Σύνοδος: Μη εφικτός ο έλεγχος των rapid test για την είσοδο στους ναούς

Μητσοτάκης-Τσίπρας: Η συζήτηση για την ακρίβεια εξελίχθηκε σε αντιπαράθεση για όλα

Η παγίδα του ΑΦΜ που στερεί το επίδομα θέρμανσης σε πολυκατοικίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης