Πάνω από επτά στους δέκα ανεμβολίαστοι στη Βουλγαρία, «κίνδυνος να κυκλοφορήσει νέα μετάλλαξη»

Πάνω από επτά στους δέκα ανεμβολίαστοι στη Βουλγαρία, «κίνδυνος να κυκλοφορήσει νέα μετάλλαξη»

Πολλοί Βούλγαροι παραμένουν σκεπτικιστές απέναντι στο εμβόλιο εν μέσω μιας εδραιωμένης δυσπιστίας στους κρατικούς θεσμούς, της παραπληροφόρησης και των αντιφατικών μηνυμάτων από πολιτικούς και ειδικούς

maska_int
Λιγότερο από το 30% του ενήλικου πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου στη Βουλγαρία, τη χώρα με τον χαμηλότερο αριθμό εμβολιασμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων.

Η Βουλγαρία πρέπει να επιταχύνει τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού προκειμένου να περιορίσει τους υγειονομικούς κινδύνους για τους πολίτες της και για άλλες χώρες, ανακοίνωσε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ αρμόδιος για την ανάπτυξη της στρατηγικής εμβολιασμού Τιερί Μπρετόν.

«Ο πρώτος κίνδυνος είναι ασφαλώς για τον βουλγαρικό λαό, αλλά επίσης (υπάρχει κίνδυνος) να δημιουργηθεί μια νέα παραλλαγή, που θα είναι περισσότερο ανθεκτική από τις άλλες», δήλωσε ο Μπρετόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Σόφια.

«Δεν θέλω να μιλάμε για μια εν δυνάμει βουλγαρική παραλλαγή κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Και εάν δεν κάνουμε τίποτα, μπορεί να δούμε ένα βουλγαρικό παραλλαγμένο στέλεχος γιατί υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που δεν έχει εμβολιαστεί», πρόσθεσε.

Σήμερα, η Βουλγαρία ανέφερε 2.785 νέες λοιμώξεις, λιγότερες από μια κορύφωση των κρουσμάτων τον Οκτώβριο και 155 νέους θανάτους. Η πανδημία έχει σκοτώσει 26.985 ανθρώπους μέχρι τώρα στη χώρα των 7 εκατομμυρίων κατοίκων.

Σχεδόν 22.000 δόσεις εμβολίου χορηγήθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, αυξάνοντας το σύνολο σε πάνω από 3,1 εκατομμύριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Κλείσιμο
Ωστόσο πολλοί Βούλγαροι παραμένουν σκεπτικιστές απέναντι στο εμβόλιο εν μέσω μιας εδραιωμένης δυσπιστίας στους κρατικούς θεσμούς, της παραπληροφόρησης και αντιφατικών μηνυμάτων από πολιτικούς και ειδικούς μέσα σε ένα κλίμα παρατεταμένης πολιτικής κρίσης.

Τον Οκτώβριο, η προσωρινή κυβέρνηση εισήγαγε το υποχρεωτικό υγειονομικό πάσο για πολλούς εσωτερικούς χώρους με στόχο να ενθαρρύνει τους εμβολιασμούς.

«Να μην ανακατεύουμε την πολιτική με την επιστήμη και την υγεία των πολιτών», δήλωσε ο Μπρετόν τονίζοντας ότι τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί ότι είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Ειδήσεις σήμερα: 

Διάβημα της Αθήνας στα Τίρανα: Ο Αλβανός πρόεδρος πήγε σε έκθεση για την «γενοκτονία των τσάμηδων»

Τραγικό τροχαίο στην Εγνατία με τουλαχιστον πέντε νεκρούς και έξι τραυματίες

Πανδημία: Μπροστά στο «κύμα» της Covid δύο εκατ. Έλληνες άνω των 60 ετών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης