Guardian: Λίγοι Έλληνες πολιτικοί έχουν δώσει τόσο μεγάλη προτεραιότητα στον επαναπατρισμό των Γλυπτών όπως ο Μητσοτάκης

Guardian: Λίγοι Έλληνες πολιτικοί έχουν δώσει τόσο μεγάλη προτεραιότητα στον επαναπατρισμό των Γλυπτών όπως ο Μητσοτάκης

Πώς σχολίασαν βρετανικά ΜΜΕ την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο

068_AA_16112021_520559_2
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός πίεσε τον Μπόρις Τζόνσον σχετικά με το θέμα των γλυπτών κατά τη συνάντηση που είχαν χθες στη Ντάουνινγκ Στριτ», σχολιάζει το βρετανικό δίκτυο «Sky News».
 
Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός,  παρά το γεγονός ότι είπε στον Έλληνα ομόλογό του ότι κατανοεί την «δύναμη των συναισθημάτων» στην Ελλάδα για το θέμα, αποποιήθηκε των ευθυνών της βρετανικής κυβέρνησης για τη διαμάχη των δύο χωρών που σοβεί  εδώ και 200 χρόνια.
 
 Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι τα γλυπτά «εκλάπησαν» από την Αθήνα. Πριν από την επίσκεψή του στο Λονδίνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Daily Telegraph» υποστήριξε ότι «Ανήκουν στο Μουσείο της Ακρόπολης και πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά αυτό το θέμα».

Οι δύο πρωθυπουργοί, Μητσοτάκης και Τζόνσον, συμφώνησαν ότι αυτό το ζήτημα δεν θα επηρεάσει τις διμερείς τους σχέσεις.

Eφημερίδα Guardian

 «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθιστά βασικό θέμα τον επαναπατρισμό των μαρμάρων του Παρθενώνα στη συνάντησή του με τον Μπόρις Τζόνσον», επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα «Guardian» και προσθέτει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η επανένωση των «κλεμμένων» γλυπτών δεν εναπόκειται στο Βρετανικό Μουσείο.
Κλείσιμο
    
Λίγοι Έλληνες ηγέτες έχουν δώσει τόσο μεγάλη προτεραιότητα στον επαναπατρισμό των γλυπτών όπως ο Μητσοτάκης, ο οποίος περιέγραψε την άρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να συμμετάσχει σε συνομιλίες ως «χαμένη μάχη», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

 «Από το βήμα της Unesco έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει «καλύτερη στιγμή από τώρα» για την επιστροφή των αρχαιοτήτων, που εδώ και καιρό θεωρούνταν ο πιο σημαντικός κρίκος  συμβολικά, μεταξύ των σύγχρονων Ελλήνων και των προγόνων τους».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να προχωρήσει σε έναν καλόπιστο διάλογο με την Ελλάδα. Και τους προτρέπω να το κάνουν. Άλλωστε, φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από τον πόλεμο της ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη στιγμή από τώρα για να επανενωθεί το τμήμα των γλυπτών του Παρθενώνα που λείπει – στη γενέτειρά τους – στην Ελλάδα», έχει δηλώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

 Όπως σχολιάζει η εφημερίδα Guardian, o Κυριάκος Μητσοτάκης είναι  ένας τραπεζίτης με εκπαίδευση στο Χάρβαρντ, το υπόβαθρο του οποίου είναι εξίσου προνομιακό με εκείνο του Τζόνσον. Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα επικαλεστεί «αυτό που ο Μπόρις αποκαλεί Παγκόσμια Βρετανία» όταν θέσει το ζήτημα των μαρμάρων.

 Έρευνες έχουν δείξει  ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Βρετανών υποστηρίζει την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Ειδήσεις σήμερα:

Εμβολιασμός: Στους 5 μήνες η τρίτη δόση - Καταγράφηκαν 100.000 νέες μολύνσεις σε 14 μέρες

Κορωνοϊός: «Stop» στα νέα μέτρα όσο αυξάνονται οι εμβολιασμοί – Ο σχεδιασμός έως τα Χριστούγεννα

Παρασκήνιο και κινητικότητα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Τι γράφει ο βρετανικός Τύπος - Η απάντηση Τζόνσον σε Μητσοτάκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης